Muhammad-pilapiirtäjä palasi Ruotsiin

Ruotsalainen sarjakuvapiirtäjä Lars Vilks kummeksuu sitä, ettei Ruotsin valtiojohto ole kommentoinut häneen kohdistuneita tappouhkauksia. Islamilainen valtio Irakissa -järjestö on luvannut satatuhatta dollaria Muhammed-pilakuvia tehneen Vilksin surmaajalle.

Ruotsalainen taiteilija Lars Vilks on saapunut ulkomaanmatkaltaan takaisin kotimaahansa. Arlandan lentokentältä Tukholmasta hänet kuljetettiin tiukkojen turvatoimien jälkeen autolla eteenpäin. Hän ei antanut lausuntoja lentokentällä odottaneille toimittajille.

Vilksin pilakuva profeetta Muhammadista on herättänyt ääri-islamilaisissa piireissä suuttumusta ja hänen päästään on luvattu palkkio.

Ennen saapumistaan Tukholmaan Vilks sanoi pitävänsä kummallisena, ettei valtiojohto ole kommentoinut häneen ja pilakuvan julkaisseen paikallislehden päätoimittajaan kohdistuneita uhkauksia.

- Ymmärrän, että he kiemurtelevat tämän kanssa kuin madot. Mutta sen sijaan heidän pitäisi selkeästi tuomita tämä. On käsittämätöntä, etteivät he tee sitä, Vilks sanoi uutistoimisto TT:lle.

Al-Qaidaan yhteyksissä olevan irakilaisryhmän johtaja lupasi eilen islamistisella nettisivustolla 100 000 dollaria Vilksin surmaamisesta ja 50 000 dollaria Nerikes Allehanda -lehden päätoimittajan tappamisesta.

Vilks ei omien sanojensa mukaan tunne oloaan pelokkaaksi, vaikka hän aikookin ottaa uhkauksen vakavasti.

Reinfeldt rauhoittelee

Pääministeri Fredrik Reinfeldt vetosi myöhemmin illalla rauhallisen suhtautumisen puolesta.

- Kehotamme kaikkia rauhallisuuteen ja harkitsevaisuuteen. Tuomitsemme ne, jotka vaativat väkivallan käyttöä ja yritämme estää ääriainesten yritykset pahentaa tilannetta.

Hän kertoi hallituksen seuraavan edelleen tilanteen kehittymistä muslimimaailmassa ja arabiankielisissä viestimissä. Pääministeri totesi myös suhtautuvansa tilanteeseen sen vaatimalla vakavuudella.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat