MTV3:n kirjeenvaihtaja: Saksa ei tingi talouskurista napinoiden takia

EU-komission, Olli Rehnin ja Saksan ajama tiukka talouskurilinja on nostattanut äänekästä kritiikkiä.

Asia on noussut tänään lehti-otsikoihin EU:n valtiovarainministerien eilen päättyneen kokouksen myötä. MTV3: kirjeenvaihtaja Tapio Nurmisen mukaan aihe on tuttu Saksassa.

– Tätä keskustelua on täällä käyty koko ajan. Saksan johto tietää, että kriisimaissa, mutta myös esimerkiksi Ranskassa, ollaan sitä mieltä, että säästölinja on liian tiukka.

Eräiden tunnettujen taloustieteilijöiden mielestä EU-komission, talouskomissaari Olli Rehnin sekä Saksan ajama tiukka linja pahentaa euroalueen ongelmia.

Nurmisen mukaan Saksa pysyy kuitenkin linjassaan.

– Jos näitä kriisimaita lähdetään auttamaan, niin Saksa on yhä sitä mieltä, että koska se on maa, joka maksaa, oma pesä on laitettava kuntoon. Ennen sitä ei edes keskustella lisätukipaketeista tai nyörien löysentämisestä.

Saksalaiset eivät halua maksaa

Nobel-palkittu taloustieteilijä Paul Krugman kritisoi blogissaan euromaiden säästölinjaa. Hänen mielestään talouskomissaari Olli Rehn ei ymmärrä talouden teoriaa eikä aiempien kriisien historiaa.

Rehniä on pidetty Saksassa taasen jossain vaiheessa jopa liian löysänä, muistuttaa Tapio Nurminen.

– Nyt kyllä myös täällä ollaan sitä mieltä, että tämä tiukka finanssipolitiikka on aiheuttanut ongelmia tietyille maille ja jotain on tehtävä. Ongelmana on se, että rahoitusmarkkinat, eivät luota siihen, että näissä maissa tapahtuu uudistuksia ilman narujen kireänä pitämistä, kuvailee Nurminen.

Suomessa eräät talousoppineet esittävät, että linjaa pitäisi jo löysentää. Eli julkisia menoja pitäisi lisätä myös kriisimaissa elvytyksen nimissä. Saksa ei tällaiseen ole vielä valmis, ennustaa Nurminen.

– Pitää muistaa, että täällä on tulossa syksyllä parlamenttivaalit. Saksassa on turha veronmaksajille mennä kertomaan, että nyt nyörejä löysennetään ja ryhdymme maksamaan eteläeurooppalaisten velkoja. Se tiedetään, että näissä maissa on suuria ongelmia, täällä puhutaan ennen kaikkea rakenneuudistuksista, kilpailukyvyn parantamisesta, eikä velka-elvyttämisestä.

Euroalueen ennustetaan pysyvän taantumassa tämänkin vuoden.

(MTV3)

Katso Tapio Nurmisen juttu (Seitsemän uutiset 6.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat