MTV Uutisten kysely: Pääministeri Marinin baari-ilta oli vakava virhe – näin kansa tuomitsee yökerhoillan

1:45
Kävimme kysymässä kansalaisilta myös kasvotusten, miten Marinin olisi pitänyt toimia.

Sanna Marinin lauantai-illan baarikäytös oli vakava virhe, sanovat suomalaiset MTV Uutisten kyselyssä. Pääministerin eroon näkee syytä noin kolmasosa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vietti lauantaina aikaa Helsingin yöelämässä, vaikka sai illan aikana tietää altistuneensa perjantaina koronavirukselle ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tartunnan myötä.

Pääministeri sai kuulla altistumisestaan puhelimitse valtiosihteeri Henrik Haapajärveltä. Marinin mukaan Haapajärvi kertoi, ettei ministerien tarvitsisi jäädä karanteeniin.

Valtaosa eli 77 prosenttia MTV Uutisten kyselyn vastaajista katsoo joka tapauksessa, että pääministerin olisi pitänyt puhelun perusteella ymmärtää ryhtyä välttämään kontakteja.

Moni vastaaja katsoo Marinin toimineen vastuuttomasti, vaikka pääministerin tulisi näyttää esimerkkiä vastuullisessa koronakäytöksessä.

Tekikö Marin vakavan virheen?

Valtioneuvoston turvallisuusosaston ohjeistuksen mukaan Haaviston kanssa tekemisissä olleiden ministerien, kuten Marinin, olisi pitänyt ryhtyä kontaktien välttelyyn.

Ohjeistuksesta lähetettiin kaksi tekstiviestiä ministereille. Viestit eivät kuitenkaan tavoittaneet Marinia, sillä hän oli jättänyt valtioneuvoston virkapuhelimensa kotiin.

Marin on sittemmin tehnyt kaksi koronatestiä, joista kummankin tulos oli negatiivinen. Pääministeri on myös pahoitellut sitä, ettei tarkistanut valtiosihteeriltä saamaansa ohjeistusta erikseen.

MTV Uutisten kyselyn vastaajista kaksi kolmasosaa katsoo Marinin tehneen erittäin vakavan tai melko vakavan virheen. Noin kolmasosan mielestä Marin ei ole tehnyt juuri lainkaan tai lainkaan vakavaa virhettä.

Yksittäiset vastaajat kokevat median tehneen kohussa kärpäsestä härkäsen, muilta osin vastaukset ovat suurelta osin kriittisiä Marinia kohtaan.

– Eihän me saada tätä covid-19:a ikinä kuriin, jos näin käyttäydytään, eräs vastaaja kommentoi.

– Ymmärrän nuorehkon henkilön tarpeen olla omillaan. Instituutio on kuitenkin instituutio, vaikka kasvirasvassa paistaisi.

– Luottamus horjuu. Pääministerin lipsuminen käytöksessä ja suhtautuminen pandemiaan ei herätä luottamusta. 

Ministerieroon ei nähdä syytä

Yksittäiset oppositiokansanedustajat lähinnä perussuomalaisten riveistä ovat vähintäänkin vihjailleet sillä, että pääministerin tulisi erota tehtävästään tapauksen seurauksena.

Enemmistö MTV Uutisten kyselyn vastaajista on eri mieltä. Vain kolmasosa katsoo, että Marinin tulisi erota.

– Ei pidä. Hän on ihminen, jolla on ollut isot paineet pitkän aikaa. Ymmärrän, että välillä pitää päästä viihteelle ja irti arjesta.

– No ei todellakaan! Aivan turha kohu. Täysi luotto pääministeriin edelleen. 

– Kyllä. Esimerkkejä löytyy maailmalta. Marin on käyttäytynyt ala-arvoisesti, kun moni ihminen on hädässä ja yrittää tosissaan selvitä koronasta hengissä. 

– Kyllä. Eiköhän näitä tohelointeja ole jo kertynyt tarpeeksi. 

Tutkimus tehtiin 6.–7.12., ja siihen vastasi 1 282 henkilöä, jotka ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttia suuntaansa. Verkkopaneelitutkimuksen toteutti Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja