Ukrainan puolustusministeri vaihtuu – MTV seuraa sotaa

2:45
Video: Vapaaehtoiset pelastavat ukrainalaisen Petron kotoa – "Minulla ei ole enää mitään jäljellä"

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 5.2.2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukraina: Taisteluissa kuollut yli 130 000 venäläissotilasta

  • Ukraina: Venäjä tehnyt jo yli 66 500 sota- ja hyökkäysrikosta Ukrainassa
  • Yhdysvalloilta yli 2 miljardin asepaketti Ukrainaan
  • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan tehdä samoin
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.44 (Päivitetty 23.54): Ukrainalle uusi puolustusministeri

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov jättää paikkansa, kertoo maan parlamentin korkea-arvoinen jäsen. Reznikovin korvaa odotetusti maan sotilastiedustelua johtava Kyrylo Budanov.

Reznikov jatkaa poliittista uraansa strategisesta teollisuudesta vastaavana ministerinä. Reznikovin lähdön tarkkaa ajankohtaa ei kerrottu.

Ukrainan puolustusministeriössä paljastui viime kuussa laaja korruptiovyyhti, jonka seurauksena useat johtavassa asemassa olevat virkamiehet saivat lähteä.

16.58: Ukrainan puolustusministeri: Sodan voittaminen ilman länsimaisia hävittäjiä maksaa enemmän ihmishenkiä

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov on luvannut, että Ukraina ei käytä länsimailta saamiaan pitkän matkan aseita iskeäkseen Venäjälle.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi jo aikaisemmin Bild am Sonntag -lehden haastattelussa, että Ukrainan presidentti Zelenskyin kanssa on saavutettu yhteisymmärrys siitä, ettei länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita käytetä Venäjän alueella.

Sen sijaan Reznikov sanoi Ukrainan olevan edelleen pahoillaan siitä, etteivät länsimaat ole toimittaneet maalle moderneja hävittäjiä.

– Olen varma, että tulemme voittamaan tämän sodan ja vapauttamaan miehitetyt alueet. Ilman länsimaisia hävittäjiä se vain tulee maksamaan meille enemmän ihmishenkiä.

15.17 Ukrainan armeija: Venäjä polttaa ukrainalaisia kirjoja miehitetyllä Luhanskin alueella

Ukrainan erikoisjoukkojen johtaman kansallisen vastarintakeskuksen mukaan venäläisjoukot ovat takavarikoineet ukrainalaisia kirjoja kirjastoista ja kouluista miehitetyllä Luhanskin alueella ja polttaneet niitä lämpökeskuksissa.

Keskuksen mukaan kirjoja poltettaisiin massoittain Venäjän miehittämässä Rovenkyn kaupungissa.

Venäjä on pyrkinyt tietoisesti tyrkyttämään ukrainalaislapsille propagandakertomuksia miehitetyillä alueilla järjestettävän koulutuksen kautta sen jälkeen, kun se aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Lisäksi Venäjän epäillään pakkosiirtäneen tuhansia ukrainalaislapsia Venäjälle.

Ukrainan presidentin lasten oikeuksista ja kuntoutuksesta vastaava neuvonantaja Daria Herasymchuk sanoi tammikuussa, että Venäjälle olisi siirretty 14 000 ukrainalaislasta, joista ainoastaan 125 on palautettu Ukrainaan, kirjoitti ukrainalaislehti Kyiv Independent tammikuussa.

14.46 Scholz: Länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita käytetä Venäjän alueella

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa on yhteisymmärrys siitä, ettei länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita käytetä Venäjän alueella.

–  Tästä asiasta vallitsee yksimielisyys, Scholz sanoi saksalaisen Bild am Sonntag -lehden haastattelussa.

Yksimielisyyden tavoitteena on "välttää eskaloituminen", Scholz sanoi.

Länsimaat ovat lähettäneet runsaasti aseapua Ukrainaan, ja uusia apupaketteja ollaan lähettämässä maahan lisää. Tammikuussa useat länsimaat lupasivat toimittaa Ukrainaan maan toivomia taistelupanssarivaunuja. Kanadan puolustusministeri Anita Anand kertoi lauantaina Twitterissä, että ensimmäinen Leopard 2 -tankki on lähetetty Kanadasta Ukrainaan.

–  Yhdessä liittolaistemme kanssa toimitamme taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, jotta se voi puolustaa itseään, Scholz sanoi.

13.07: Britannian ulkoministeri: Ukrainan aseistaminen on ainoa tie rauhaan

Ukrainan aseistaminen, jotta se voi puolustautua Venäjää vastaan on nopein ja ainoa tie rauhaan, sanoi Britannian ulkoministeri James Cleverly Times of Malta -lehdessä sunnuntaina julkaistussa artikkelissa.

– Kuten kaikki autoritaariset hallitsijat, Putin reagoi vain vastustajiensa voimaan, sanoi Cleverly.

– Siksi olen iloinen siitä, että Saksa ja Yhdysvallat lähettävät yhdessä Britannian kanssa panssarivaunuja ukrainalaisille. Se että ukrainalaisille annetaan välineet, joita he tarvitsevat saadakseen työnsä päätökseen, on nopein ja ainoa tie rauhaan.

12.44 Bahmutin pohjoisosissa käydään kovia taisteluita, sanoo palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja

Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin pohjoisosissa on käyty tänään kovia taisteluita, sanoo venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin omistaja Jevgeni Prigozhin.

Venäläisjoukot ovat yrittäneet piirittää ja saada Bahmutin haltuunsa jo kuukausien ajan, ja viime päivinä Venäjä on väittänyt edenneensä alueella.

Prigozhin sanoi rajuja taisteluita käytävän kaupungin pohjoisosissa jokaisesta kadusta, talosta ja portaikosta. Hän sanoi myös, etteivät ukrainalaisjoukot ole perääntymässä kaupungista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen, että ukrainalaisjoukot taistelevat Bahmutista niin pitkään kuin mahdollista.

Britannian puolustusministeriö on arvioinut Venäjän edenneen alueella hieman.

12.04 Zelenskyi sanoo poistaneensa kansalaisuuden useilta entisiltä huippupoliitikoilta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi illan videopuheessaan lauantaina, allekirjoittaneensa asiaa koskevat asiakirjat suojellakseen ja puhdistaakseen Ukrainaa hyökkääjän puolella olevista henkilöistä, uutisoi brittilehti Guardian.

Puheessaan Zelenskiy ei luetellut nimiä, mutta sanoi, että henkilöillä on Venäjän kaksoiskansalaisuus.

Ukrainalaisten tiedotusvälineiden mukaan listalla on useita huippupoliitikkoja entisen presidentin Viktor Janukovitšin toimikaudelta. 

Uutistoimisto RBC-Ukrainan mukaan listalla ovat muun muassa entinen opetus- ja tiedeministeri Dmytro Tabatšnyk, entinen varapääministeri Andriy Klujev sekä entinen sisäministeri Vitali Zakharchenko.

Janukovitš toimi Ukrainan Venäjä-mielisenä presidenttinä vuodesta 2010 vuoteen 2014, jolloin hänet erotettiin.

Ukraina on poistanut useilta henkilöiltä kansalaisuuden ja asettanut sanktioita sadoille venäläisille ja valkovenäläisille henkilöille sekä yrityksille sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäys alkoi vuosi sitten helmikuussa.

11.09: Brittitiedustelu: Ukrainalaisjoukkojen reitit Bahmutiin ovat uhattuna

Ukrainalaisjoukkojen pääasialliset reitit Itä-Ukrainassa sijaitsevaan Bahmutiin ovat todennäköisesti uhattuna, arvioi Britannian puolustusministeriö tuoreessa tiedusteluraportissaan.

Venäjä pyrkii piirittämään Bahmutin. Se on onnistunut edellisen viikon aikana myös hieman etenemään alueella. Nyt brittiministeriö arvioi, että Ukrainan käyttämillä kahdella väylällä on suoran tulen vaara.

Lisäksi palkkasotilasyhtiö Wagner otti raportin mukaan aiemmin viikolla erittäin luultavasti haltuunsa reitin, joka yhdistää Bahmutin Siverskin kaupunkiin.

Ukraina voi raportin mukaan edelleen hyödyntää useita vaihtoehtoisia maastokuljetusreittejä, mutta Bahmut on silti enenevässä määrin eristyksissä.

10.15: Venäjä teki ohjusiskun Harkovan keskustaan

Venäjä iski Harkovan keskustaan ainakin kahdella ohjuksella tänä aamuna, kirjoittaa Harkovan alueen kuvernööri Oleh Syniehubov omalla Telegram-kanavallaan.

Syniehubovin mukaan ohjusiskussa haavoittui kolme henkilöä.

Harkovan pormestarin Ihor Terehovin mukaan asuinrakennus syttyi palamaan ja pelastustyöt ovat käynnissä, kirjoittaa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

9.48: Ukraina vaihtoi vankeja Venäjän kanssa – mukana kahden ulkomaalaisen avustustyöntekijän ruumiit

Ukrainan presidentin kansliapäällikön Andri Jermakin mukaan eilisessä vankienvaihdossa oli mukana myös kahden tammikuussa kuolleen ulkomaalaisen avustustyöntekijän ruumiit. Jermak kirjoittaa asiasta omalla Telegram-kanavallaan.

Britannian ulkoministeriö kertoi tammikuussa, että kaksi Ukrainassa vapaaehtoisesti työskennellyttä brittiläis-uusiseelantilaista miestä kuoli tehdessään humanitaarista evakuointia.

Menehtyneet henkilöt olivat 28-vuotias Chris Parry ja 47-vuotias Andrew Bagshaw. Heillä oli sekä Iso-Britannian että Uuden-Seelannin kansalaisuus.

Brittilehti Guardianin mukaan miehet työskentelivät Ukrainassa vapaaehtoisina ja auttoivat ihmisiä pakenemaan alueilta, joissa sodittiin.

Tammikuussa venäläisen Wagner-ryhmän johtaja Jevgeni Prigozin väitti sotilaidensa löytäneen toisen vapaaehtoisen ruumiin. Prigozin ei kertonut kuolleen miehen nimeä, mutta sanoi, että kuolleilta löytyi kahden brittiläisen henkilöllisyyspaperit. Viestin ohessa julkaistiin kuva, jossa vaikutti näkyvän Bagshawille ja Parrylle kuuluvat passit

Vankienvaihdossa 63 venäläisvankia vaihdettiin 116 ukrainalaisvankiin.

8.42: Zelenskyi kiitti Britanniaa panssarivaunujen käyttökoulutuksesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Britanniaa siitä, että se on kouluttanut ukrainalaissotilaita Ukrainalle lahjoittamiensa Challenger 2 -panssarivaunujen käyttöön.

Zelenskyi kertoo ilmaisseensa kiitollisuutensa Britannian pääministerille Rishi Sunakille puhelinkeskustelussa lauantaina.

Britannia ilmoitti viime viikolla lähettävänsä Ukrainaan 14 Challenger 2 -panssarivaunua osana pyrkimyksiä tehostaa Ukrainan puolustusta Venäjää vastaan.

Britannian puolustusministeriön mukaan ukrainalaiset oppivat nopeasti vaunujen käytön.

8.03: Yhdysvallat varoittaa Turkkia Venäjän-viennistä

Yhdysvallat on varoittanut Turkkia kemikaalien, mikrosirujen ja muiden sellaisten tuotteiden viennistä Venäjälle, joita Venäjä voi käyttää sotatoimissaan Ukrainassa, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Yhdysvallat saattaa Reutersin mukaan ryhtyä rankaisemaan niitä turkkilaisia yrityksiä tai pankkeja, jotka rikkovat pakotteita.

Turkissa vierailleen Yhdysvaltain valtiovarainministeriön virkamiehen mukaan turkkilaisten yritysten tulisi noudattaa erityistä varovaisuutta välttääkseen sellaisia kaksikäyttötuotteisiin liittyviä liiketoimia, joita Venäjän sotateollisuus voisi hyödyntää.

Toisen nimettömänä pysyneen yhdysvaltalaisvirkamiehen mukaan Turkissa pidetyissä kokouksissa tuotiin esiin kymmenien miljoonien dollarien viennit Venäjälle. 

Virkamiehen mukaan ei ole yllätys, että Venäjä pyrkii aktiivisesti hyödyntämään historiallisia taloussuhteitaan Turkkiin.

Reuters uutisoi joulukuussa Venäjän tullitietoihin viitaten, että Venäjälle toimitettiin seitsemän kuukauden aikana ainakin 2,6 miljardin dollarin edestä tietokone- ja muita elektroniikkakomponentteja. Länsimaisten yritysten valmistamien komponenttien osuuden arvioidaan olleen vähintään 777 miljoonaa dollaria.

Länsimaisten komponenttien siruja on löydetty venäläisistä asejärjestelmistä.

6.10: Ukraina kertoo torjuneensa Venäjän lauantaisen hyökkäyksen Bahmutin kaupunkiin Itä-Ukrainaan

Ukrainan rajavartiolaitos ilmoitti, että sen sotilaat pysäyttivät venäläisten hyökkäyksen, minkä seurauksena neljä venäläistä kuoli ja seitsemän haavoittui.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliarin mukaan Venäjän joukot ovat tällä viikolla yrittäneet kaikkensa murtaakseen Ukrainan puolustuksen ja piirittääkseen Bahmutin. Maliarin mukaan Venäjän joukot aloittivat voimakkaan hyökkäyksen Lymanin alueella.

Lauantaiaamuna Venäjän kerrotaan pommittaneen useita Ukrainan alueita maan itäosassa. Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi jokailtaisessa puheessaan, että tilanne on vaikeutunut ja Venäjä on lisännyt joukkojaan hyökätessään maahan.

– Bahmutissa, Vuhledarissa, Lymanissa ja muilla alueilla on nyt erittäin vaikeaa, hän sanoi viitaten maan itäisiin etulinjan kaupunkeihin.

6.10: Saksan Scholz: Zelenskyin kanssa yhteisymmärrys siitä, ettei länsimaisia aseita käytetä Venäjällä

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Ukrainan presidentti Zelenskyin kanssa on yhteisymmärrys siitä, ettei länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita käytetä Venäjän alueella.

Länsimaat ovat lähettäneet runsaasti aseapua Ukrainaan, ja uusia apupaketteja ollaan lähettämässä maahan lisää. Tammikuussa useat länsimaat lupasivat toimittaa Ukrainaan maan toivomia taistelupanssarivaunuja. Kanadan puolustusministeri Anita Anand kertoi lauantaina Twitterissä, että ensimmäinen Leopard 2 -tankki on lähetetty Kanadasta Ukrainaan.

Viimeksi perjantaina Italia, Ranska ja Yhdysvallat ilmoittivat uudesta aseapupaketista.

– Yhdessä liittolaistemme kanssa toimitamme taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, jotta se voi puolustaa itseään. Olemme punninneet huolellisesti jokaisen asetoimituksen tiiviissä yhteistyössä liittolaistemme kanssa, alkaen Amerikasta, Scholz sanoi.

17:41
Venäjän hyökkäysodan alkamisesta on pian vuosi – millainen vaikutus sillä on Putinin arvovallalle?


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja