Hallitus: 15 miljardin toimet yritysten ja työpaikkojen pelastamiseen – "valtio takaa ja pankit jakavat"

MTV Uutiset seurasi hallituksen tiedotustilaisuuden suorana.

12.02 Tiedotustilaisuus on päättynyt.

11.58 Suomi on valittu tänään jälleen maailman onnellisimmaksi maaksi. Hallitukselta kysytään, miten Suomi myös pysyy onnellisimpana maana. Marinin mukaan suomalainen koulutus ja hyvinvointivaltion laajat palvelut ovat onnellisuuden kivijalka. Suomessa kaikilla on laajat mahdollisuudet pyrkiä elämässä eteenpäin. Koronavirus tuo myös suomalaisille haasteita ja luo epävarmuutta, mutta Marin uskoo, että "suomalainen sisu" kantaa meidät tästä yli.

11.57 Norjan ja Ruotsin rajalla Marinin mukaan hieman eri tilanne, koska kyse on tiiviistä asumis- ja työssäkäyntialueesta.

11.55 Ohisalo perustelee Viron työliikenteen sulkemista viruksen leviämisen ehkäisemisellä. Ohisalo toivoo, että virolaiset työntekijät pohtivat, voisivatko he jäädä tänne nyt. Karanteenikysymykset tulevat voimaan jos liikutaan esimerkiksi viikoittain. Marin lisää, että edestakaisin matkustamista täytyy nyt välttää. 

11.53 "Kaksi viikkoa sitten olleet (talous)luvut ovat menneet uuteen laskentaan", Kulmuni sanoo.

11.51 Marin: Kaikkien toimijoiden on hyvä ymmärtää, että joustoa tarvitaan. Yrityksillä on paljon tarvetta ylläpitää toimintaansa. Valtionyhtiöiden osalta on selvää, että katsotaan voidaanko nostaa osinkoa. On tärkeää, että yritykset menestyvät huomennakin.

11.49 Hallitus ei ole päättänyt liikkumisen rajoituksista Suomen sisällä, Marin kertoo. Hän kuitenkin haluaa korostaa, että nyt on ensisijaisen tärkeää välttää sosiaalisia kontakteja ja kanssakäymistä. "Ei pidä hakeutua porukoihin, eikä sosiaalisiin kontakteihin", Marin muistuttaa.

11.48 Lintilä: Oma pankki on luonnollinen ensimmäinen lähestymiskohde, kun tarvitsee apua. Painopiste on  yrityksissä, jotka kärsivät koronavirustilanteessa. Ne, jotka ovat olleet heikossa tilanteessa jo ennen tätä, heidät arvioidaan taloudellisen tilanteen mukaan. 

11.47 Terveysviranomaisilla pitää olla kaikki tarvittavat varat, Kulmuni lisä. "Sekin päivä tulee", kun tästä kriisistä selvitään. Ne asiat, jotka olivat pöydällä ennen kriisiä, tulevat olemaan pöydällä myös kriisin jälkeen.

11.45 Marin: Hallitus ei nyt ensisijaisesti ajattele, kuinka paljon joudutaan ottamaan lisävelkaa. Ensi tilassa pitää auttaa yritykset ja ihmiset akuutin kriisin yli. Valtio ottaa lisävelkaa, mutta ei halua ottaa riskiä, että yrityksiä menee isolta osin nurin ja ihmiset menettävät työpaikkansa. Siksi toimet ovat etupainotteisia.

11.43 Tämä taantuma ei tule päättymään tähän. Seuraavaa aaltoa suunnitellaan jo nyt. Luvassa on erityisrahoitus pienille ja keskisuurille yrityksille.

11.42 "Aika on yrittäjille henkisesti kova", Lintilä sanoo. Jaksamisen ja talousneuvonnan puhelimeen reilusti rahaa. Henkiseen jaksamiseen täytyy panostaa, Lintilä sanoo. 

11.41 Lisäbudjetissa Business Finlandille suoraan 150 miljoonaa. Ensimmäiset päätökset jo tänään. "Päätöksiä tehdään nyt heti", Lintilä sanoo. 150 miljoonalla päästään alkuun, mutta se ei varmasti tule riittämään.

11.40 Mika Lintilä: "Nyt tarvitaan palokuntaa, tulkoon tuomioistuin myöhemmin". Finnveran valmiuksia tullaan nostamaan 12 miljardiin euroon. Tarkoitus on se, että Finnvera jakaa ja pankit jakavat.

11.38 Säädöksiä pyritään tulkitsemaan mahdollisimman joustavasti, että mahdollisimman moni saa turvaa.

11.34 Maria Ohisalo: Yritysten maksuvalmiutta lisättävä. Myynti on laskenut tai täysin loppunut. Freelancerit ja yksinyrittäjät ovat väliinputoajia. Hallitus on päättänyt taata yrittäjien ja freelancerien toimeentulon. Tulojen tilapäinen romahtaminen on mahdollista ilman yritystoiminnan lopettamista. Yrittäjien täytyy selvittää, miten poikkeusolot ovat vaikuttaneet tuloihin. Tämäkin voimassa tällä erää kolme kuukautta.

11.32 Valtio varautuu tukemaan 2020 aikana työttömyyskassojen aikana 20 miljoonalla. Näin tyttömyysturvan maksaminen voidaan taata.

11.31 Li Andersson: Työttömyysturvan omavastuupäivät poistetaan. Jokainen työttömäksi jäänyt pääsee työttömysturvan piiriin heti. Työttömyysturvan enimmäisaika ei kulu lomautusten aikana. Omavastuupäivien poiston rahoittaa valtio.

11.29 Lomautusaikaa lyhennetään viiteen päivään. Eläkemaksuja lykätään kolmella kuukaudella.

11.28 Jos työntekijä irtisanotaan, pitenee takaisinottovelvollisuus neljästä kuukaudesta yhdeksään kuukauteen.

11.27 Poikkeustilanteessa saa purkaa työsopimuksen koeajalla tuotannollisin perustuin.

11.24 Lomautusoikeus laajenee koskemaan määräaikaisia työsopimuksia. 

11.22 Yksityisen sektorin työnantajamaksun tilipäinen alennus on tulossa. Tilapäinen alennus toteutetaan viimeistään 1.6.2020 ja se on voimassa vuoden loppuun asti. Maksun alentamiseen käytetään EMU-puskuria. Puskuri kartutetaan uudestaan korottamalla työnantajamaksua vuosina 2022-2025, niin että tilapäisen alennuksen vaikutus kompensoidaan kokonaan.

11.22 "Jokaisen vastuulla on tehdä kaikkensa ettei epidemia leviä ja heikoimmass asemassa olevat pysyvät turvassa, Kulmuni korostaa.

11.20  Kulmuni: Kaikki yrittäjät siirretään saavat oikeuden työttömyyspäivärahaan. Työttömyysturvan omavastuuaika poistuu, oli kyse sitten lomautuksesta tai irtisanomisesta.

11.16 "Valtio takaa ja pankit jakaa", sanoo Kulmuni. 

11.15 Katri Kulmuni: Koronaviruksesta aiheutuu erittäin mittavia menetyksiä. Hallitus tekee kaikkensa sen tekeen, ettei korona aiheuta konkurssia tai työttömyyttä. Eduskunnalle on annettu lisätalousarvio, noin 400 miljoonaa euroa. Akuuttia yritysrahoitusta tästä on 200 miljoonaa, loput hyvinvointiin ja terveyteen.

11.13 Hallitus toivoo, etteivät kunnat ala mittaviin lomautuksiin tai irtisanomisiin.

11.12 Freelancereille ja yksityisyrittäjille työttömyysturva.

11.11 Sanna Marin: Hallitus on päättänyt "mittavasta lisätalousarviosta". Toimien mittaluokka on yhteensä noin 15 miljardia euroa. 

Hallitus päättää huomenna koronavirustilanteen vuoksi tehtävästä lisätalousarviosta. Hallitus kertoo lisätalousarviosta ja muista taloudellisista toimista tiedotustilaisuudessa klo 11. 

Tänään on kerrottu, että esimerkiksi koronavirustilanteesta kärsivä lentoyhtiö Finnair voi saada valtiolta tukea. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on linjannut, että valtio voi myöntää enintään 600 miljoonan euron valtiontakauksen Finnairin rahoitustarpeisiin. Takausjärjestely edellyttää eduskunnan suostumusta. 

Suomesta Ruotsiin ja Viroon liikennöivät laivayhtiöt ovat hätää kärsimässä matkustajien kaikottua koronaviruksen takia. Viking Linen seitsemästä aluksesta vain kolme on tällä hetkellä liikenteessä, ja Tallink Siljan seitsemästä Suomesta käsin liikennöivästä aluksesta on samoin vain kolme liikenteessä.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja