MTV Turussa: Viking Sallyn murhaoikeudenkäynnissä yllättävä käänne – uhkaavien viestien takia poliisiin yhteyttä ottanut syytetyn ex-vaimo kieltäytyi todistamasta

2:10
Viking Sallyn henkirikoksesta syytetty väittää muistavansa huonosti tapahtumat laivalla, mutta hän muistaa auttaneensa uhreja – katso video oikeudenkäynnistä.

Matkustajalaiva Viking Sallylla yli 30 vuotta sitten tapahtuneen henkirikoksen oikeudenkäynti jatkuu tänään kolmatta päivää Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä tässä artikkelissa.

Nuoren saksalaispariskunnan murhasta ja murhan yrityksestä syytettyä viisikymppistä tanskalaismiestä kuultiin eilen itse ja tänään piti kuulla hänen ex-vaimoaan videoyhteydellä Tanskasta.

Tapauksen poliisitutkinta käynnistyi uudestaan loppuvuonna 2015, kun syytetyn ex-vaimo otti yhteyttä poliisiin ja kertoi mieheltä saamistaan uhkaavista viesteistä.

Mies oli ilmaissut ex-vaimolleen olleensa jollain laivalla, joka oli matkalla Tukholmasta Turkuun. Mies oli lähettänyt vaimolleen tekstiviestejä, joissa hän kertoi surmanneensa laivan kannella ihmisen.

Lisäksi hän lähetti vaimolleen vanhan lehtileikkeen, joka käsitteli kyseistä rikosta. Tiedoista oli pääteltävissä, että kyseessä oli sama rikosasia, jonka uhreja olivat Viking Sally-laivalla kuollut saksalaismies ja teossa vakavasti haavoittunut saksalaisnainen.

Tuomittiin ex-vaimonsa uhkailusta

Mies lähetti syksyllä 2015 naiselle useita viestejä, joissa hän muun muassa uhkasi tämän henkeä.

– Nyt ymmärrän, miksi jotkut miehet tappavat vaimonsa.

– Olet oikeassa, voin olla paha, koska olen tappanut kaksi kertaa aiemminkin.

Mies kirjoitti voivansa todistaa olevansa murhaaja, mutta se veisi hänet vankilaan pitkäksi aikaa. Hän kertoi muistavansa tapahtuneen kuin eilisen ja kertoi pitävänsä hallussaan sanomalehteä asiasta. Mies lähetti ex-vaimonsa puhelimeen tekstiviestillä useita kuvia, joissa käsiteltiin laivalla tapahtunutta henkirikosta ja hän mainitsi viesteissä kaksi saksalaista.

Viesteissä tanskalaismies kertoi olevansa murhaaja, ja olevansa ylpeä, että oli tehnyt murhan jäämättä siitä kiinni.

Nyt oikeudessa tanskalaismies on jyrkästi kiistänyt syytteet. Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessaan mies sanoo suhteen olleen tuhoisa ja että pari lähetti uhkaavia viestejä toisilleen.

Vuonna 2017 mies tuomittiin vuoden vankeusrangaistukseen ex-vaimonsa uhkailusta. Tanskalaismies on tuomittu kotimaassaan myös useista muista rikoksista, kuten pankkiryöstöistä. Hän on istunut vankilassa yhteensä noin 18 vuotta.

Uskoutui vankilassa kuoronjohtajalle

Klo 10.16 Oikeudenkäynnin kolmas päivä ei ole päässyt alkamaan aikataulussa, koska istunnossa on yhteysongelmia Tanskaan.

Lisäksi ensimmäisenä todistajana kuultavan vankilan kuoronjohtajan sijainti on epäselvä. Oikeus otti yhteyttä Kööpenhaminaan oikeustalolle, mutta todistaja ei ole siellä. Nyt siis selvitetään, missä todistaja on ja miten hänet saadaan kuultua.

Vankilan kuoronjohtajana toimiva nainen ystävystyi vankilassa tanskalaissyytetyn kanssa. He olivat keskustelleet paljon miehen vankilatuomion aikana ja heille oli muodostunut erittäin luottavainen ja läheinen suhde. Kuoronjohtaja oli mukana tanskalaismiehen ja hänen ex-vaimonsa häissä. Kuoronjohtajan mies, joka toimi vankilapappina, vihki pariskunnan.

Kuoronjohtaja tapasi syksyllä 2015 tanskalaismiehen ex-vaimon. Ex-vaimo puhui naiselle suhteen ongelmista ja hän pyysi kuoronjohtajaa sanomaan miehelle, että tämä lopettaisi naisen uhkaamisen.

Tuon keskustelun aikana kahvilassa kuoronjohtaja oli yllättäen kysynyt ex-vaimolta, tiesikö tämä ex-miehensä surmanneen ihmisiä laivalla.

Kuoronjohtaja kertoi ex-vaimolle, että mies oli useita kertoja uskoutunut hänelle asiasta ja kertonut surmateosta. Kuoronjohtaja sanoi, että surma-asia oli miehen elämässä suuri suru ja se painoi hänen mieltään.

Tieto rikoksesta tuli tuossa vaiheessa ex-vaimolle yllätyksenä. Myöhemmin samana vuonna mies lähetti ex-vaimolle tekstiviestit, joissa hän kertoi tappamisesta laivalla. Ex-vaimo oli yhteydessä poliisiin.

Klo 10.24 Oikeus vaihtaa nyt todistajien kuulemisjärjestystä. Nyt kuullaankin syytetyn ex-vaimoa ennen kuoronjohtajaa.

Suhde eteni nopeasti

Klo 10.32 Päivän ensimmäisenä todistajana kuullaan tanskalaissyytetyn ex-vaimoa. Vaalea kiharahiuksinen nainen kuullaan videoyhteydellä Tanskasta.

Pariskunta tapasi ensimmäisen kerran lokakuussa 2014 erään ystävättären kautta. Kemiat toimivat hyvin heidän välillään, ja he alkoivat tapailla toisiaan enemmän. Mies kertoi naiselle, että hän oli ollut vankilassa 4 vuotta, mutta ettei hän ollut tehnyt väkivaltaa tai vastaavaa. Oli vain puhetta "herrasmiesrikoksista."

Seurustelu alkoi ja melko pian mies kertoi, että todellisuudessa hän onkin ollut vankilassa peräti 18 vuotta. Naisen tuttavat vastustivat suhdetta, mutta nainen halusi osoittaa, että suhde voi onnistua.

Nainen ja tanskalaismies ovat molemmat hyvin impulsiivisia henkilöitä ja he puhuivat myös naimisiin menosta. Kuulusteltava ja epäilty eivät koskaan muuttaneet yhteen fyysisesti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Erikoinen välikohtaus tauolla

Klo 10.33 Ennen ex-vaimon kuulemisen alkua saksalaisuhrien omaisten asianajaja Timo Engels toi esiin, että syytetty tanskalaismies oli tullut tauolla häiritsemään uhrien omaisia ja omaisten asianajajaa.

Engels pyysi oikeutta huomauttamaan, että syytetty ei saa lähestyä omaisia ja hänen pitää pitää etäisyyttä. Asianajajan mukaan syytetty oli "tullut provokatiivisesti täysin omaisten iholle"

Myös paikalla ollut poliisi oli nähnyt tilanteen. Tuomari pyysi syytettyä pysymään etäällä omaisista. Oikeudenkäynnissä on ollut jatkuvasti paikalla poliisi, vaikka syytetty ei olekaan vangittu.

Engels edustaa jutussa Viking Sallylla kuolleen 20-vuotiaan saksalaismiehen omaisia ja loukkaantunutta saksalaisnaista. Laivalla henkensä menettäneen saksalaismiehen kaksi siskoa on paikalla oikeudessa.

Ex-vaimo ei suostu kuultavaksi

Klo 10.43 Tanskalaismiehen ex-vaimoa oli tarkoitus kuulla todistajana oikeudenkäynnissä, mutta nainen kieltäytyi kuulemisesta. Vaaleahiuksinen nainen ilmoitti videoyhteydellä, että hän ei halua tulla kuultavaksi asiassa.

Nainen perusteli kieltäytymistään mielenterveyssyillä. Oikeuden puheenjohtaja sanoi, ettei naisen tarvitse perustella kieltäytymistään, koska hän on syytetyn läheinen eikä hänen ole sen vuoksi lain mukaan pakko todistaa.

Ex-vaimoa ei siis kuulla oikeudessa.

Naisen poliisikuulusteluista kävi ilmi, että ex-vaimo pelkäsi tanskalaismiestä ja hänen uhkauksiaan. Hän pelkäsi, että mies laittaisi vankilasta käsin jonkun muun tappamaan hänet. Mies oli myös uhannut suoraan naisen henkeä.

Tanskalaismies oli erittäin vihamielinen ex-vaimoaan kohtaan ja nainen pelkäsi henkensä puolesta.

Syytetty kertoi laivasurmasta kuoronjohtajalle

Klo 10.56 Nyt todistajana kuullaan vankilan kuoronjohtajaa, joka tutustui tanskalaismieheen vankilassa, kun mies tuli mukaan vankikuoroon. Mies tykkäsi laulaa. Nainen on tuntenut syytetyn jo 26 vuotta.

Kun mies vapautui vankilasta, kuoronjohtaja tapasi häntä yhä. Heistä tuli ystäviä. Kuoronjohtaja kuvaili poliisin esitutkinnassa, että hän koki olevansa miehelle kuin äiti. Syytetystä tuli heille läheinen perheystävä. Miehellä ei ollut juuri muita läheisiä ystäviä.

Syytetty asui kaukana kuoronjohtajasta ja hänen miehestään, joten he näkivät vain harvoin, mutta he pitivät silti yhteyttä.

– Meillä on ollut läheinen ystävyyssuhde vuosien ajan. Meidän lapsemme ovat myös pitäneet hänestä, kuoronjohtaja kertoi.

Syytetty oli kertonut kuoronjohtajalle surmateosta vieraillessaan hänen luonaan. Teon tunnustamisen jälkeen mies oli pyytänyt, että nainen ei kertoisi laivasurmasta kenellekään.

Ystävyyssuhde muuttui "tunnustuksen" jälkeen

Klo 11.08 Kuoronjohtaja uskoi tanskalaismiehen kärsineen huonosta omastatunnosta ja siksi hän halusi uskoutua naiselle. Salaisuus painoi miehen mieltä.

– Hän puhui laivan helikopterikannesta. Hän on aina ollut hieman mystinen, ja minun on ollut vähän vaikea analysoida häntä ja arvioida hänen puheitaan, todistaja kertoi oikeudessa.

Tanskalaismies kertoi kuoronjohtajalle Viking Sallyn tapahtumista jo vuosia sitten. Mies kertoi Iyöneensä kaksi saksalaista kuoliaaksi, mutta poliisi oli  uskonut hänen tarinaansa ja hänen oli annettu olla vapaana.

Myöhemmin, kun kuoronjohtaja jutteli miehen ex-vaimon kanssa ja hän kuuli miehen uhkailuista ex-vaimoaan kohtaan, kuoronjohtaja muutti mielipidettään miehestä.

Esitutkinnassa kerrotaan, että kuoronjohtajan ja syytetyn suhde oli muuttunut tämän jälkeen. Nainen ajatteli miehen olevan todellinen psykopaatti.

Muistikuvat ovat heikentyneet

Klo 11.14 Syyttäjä halusi tietää, mitä kaikkea syytetty oli kertonut kuoronjohtajalle Viking Sally-laivan tapahtumista heinäkuussa 1987. 

Todistaja ei muista enää kovin tarkasti kaikkea.

– Olen lukenut asiasta mediasta ja poliisi on kertonut minulle asioita, joten en muista kaikkea tarkasti. Muistan, että hän sanoi, että hän on tappanut kaksi ihmistä. Hän kertoi, että se oli murha ja murhan yritys. Hänessä ei näkynyt tunteita, kun hän kertoi asiasta.

Tanskalaismies oli puhunut kuoronjohtajalle laivan tapahtumista vain yhden kerran.

Kuoronjohtaja on kuullut uransa aikana vankilassa useita eri kertomuksia eri vangeilta ja kovilta rikollisilta, joten sinänsä hän ei hätkähtänyt tanskalaismiehen tarinasta.

Klo 11.30 Todistajan kuuleminen jatkuu nyt suljetuin ovin.

Puhui myös naapurilleen teosta

Klo 12.47 Päivän kolmantena todistajana kuullaan videoyhteydessä Tanskasta miestä, joka asui syytetyn naapurina samassa pihapiirissä. Mies on tutustunut syytettyyn vajaat 10 vuotta sitten.

Miehet eivät olleet mitenkään läheisiä, mutta silti syytetty tanskalaismies oli kertonut naapurilleen, että hän oli surmannut kaksi ihmistä Suomessa.

– Hän kertoi, että uhrit olivat maanneet makuupussissa ja hän sanoi käyttäneensä teossa kuonavasaraa. Tiesin isäni ammatin takia, mikä on kuonavasara, todistaja kertoi.

Naapuri ei muista, että syytetty olisi kertonut tarkemmin teosta tai tekopaikasta. Syytetty oli kuitenkin kertonut, että uhrit olivat ärsyttäneet häntä.

Klo 12.50 Todistajaa kuullaan vielä suljetuin ovin. Oikeudessa pidetään lounastauko kuulemisen jälkeen ja istunto jatkuu aikaisintaan kello 14.

Laivalla työskennellyt mies kuultavana

Klo 14.40 Oikeudenkäynti jatkuu lounastauon jälkeen. Nyt kuullaan ensimmäistä suomenkielistä todistajaa koko oikeudenkäynnin aikana. Tämä todistaja on iäkäs mies, joka työskenteli Viking Sally-laivalla heinäkuussa 1987.

Mies ei tiedä varsinaisesta henkirikoksesta, mutta häneltä kysytään laivalla olleista työkaluista. Syyttäjän mukaan laivalla tapahtunut murha ja murhan yritys tehtiin kuonavasaralla, joka oli otettu laivalta.

Miehen mukaan kuonavasarat, kuten myytkin työkalut, säilytettiin lukituissa kaapeissa laivalla. Tällaisia kaappeja oli laivalla muutama. Kuonavasaroitakin oli arviolta 15-20.

– Nämä työkalut eivät olleet arvokkaita. Kukaan ei huomannut, jos sellainen katosi. Kaapit eivät myöskään menneet lukkoon itsestään, eli jos joku on unohtanut lukita kaapin, niin sitten se on jäänyt auki.

Todistajan mukaan laivalla tehtiin joka tunti niin sanottuja palokierroksia. Kesäaikaan niitä tehtiin kello 12-04 välillä. Tarkastukseen kuului myös helikopterikansi, missä saksalaisnuorten kimppuun hyökättiin väkivaltaisesti.

Mies ei nähnyt surmayönä 28. heinäkuuta 1987 Viking Sally-laivalla mitään erikoista.

Todistaja kertoi työkaluista

Klo 15.10 Nyt kuultavana on laivalla henkirikoksen aikaan työskennellyt toinen mies. Hän on ruotsalainen. Mies työskenteli laivan konemiehenä. Hänen toimenkuvaansa kuului huolehtia konehuoneesta ja koneiden toimivuudesta.

Kyseisenä yönä heinäkuussa 1987 hän aloitti työt puolenyön aikaan ja työvuoro loppui kuudelta aamulla.

Todistajan mukaan laivan kuonavasaroita käytettiin laivan korjaamolla hitsaukseen. Niillä hakattiin kuona-aineita pois.

Vahtimestari teki ilmoituksen surmasta poliisille

Klo 15.37 Nyt todistajana kuullaan Viking Sallyn entistä vahtimestaria, joka ilmoitti surmayönä puhelimitse Turun poliisilaitoksen päivystystoimistoon kello 04.28, että laivalta oli löytynyt kaksi pahoinpideltyä henkilöä, mies ja nainen. Heillä oli pään alueella hengenvaarallisilta vaikuttavia vammoja.

– Minun on vähän vaikea muistaa tarkasti tapahtumia, koska niistä on niin pitkä aika. Muistan, että helikopterikannella oli tapahtunut jotain ja menin paikalle. Siellä oli poika yltä päältä veressä. Huomasin, että pojalle oli käynyt todella pahasti ja hänellä oli kunnon vammat, iäkäs mies kertoi puhelimitse.

Vahtimestari auttoi nuoren saksalaismiehen jaloilleen. Hän sai kannateltua vakavasti loukkaantunutta uhria ja vietyä hänet laivan sairashuoneelle.

Hetken kuluttua Viking Sallyn kannelle laskeutui merivartioston helikopteri, jolla uhrit vietiin Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Siellä saksalainen 20-vuotias mies todettiin pian saapumisen jälkeen kuolleeksi.

Naisen tila oli kriittinen. Miehen päässä todettiin viisi kallon lävistänyttä iskua ja naisella kuusi todennäköisesti samalla välineellä aiheutettua haavaa, joista ainakin osa oli kallon läpi ulottuvia. Naisen vasen keskisormi oli Ieikkaantunut irti.

Klo 15.55 Tämän päivän todistajat on kuultu ja oikeudenkäyntipäivä päättyy. Oikeudenkäynti jatkuu vielä kaksi päivää. Tuomio jutussa annetaan vasta myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja