Viking Sallyn murhaepäilty kertoi surmayöstä poliisille vuonna 2016 – varmisti samalla ovelasti, ettei tunnustusta voida hyödyntää

Viking Sallyn kuvat julki: tältä rikospaikalla näytti verityön jälkeen 1:45
Katso kuvat: Tältä Viking Sallyn kannella näytti veriteon jälkeen.

Epäilyt tanskalaismiehen syyllisyydestä Viking Sallyn vuoden 1987 murhaan tulivat ilmi Tanskan poliisin muuta asiaa koskevassa tutkinnassa 2015.

Vuonna 2016 suomalaispoliisit matkasivat Tanskaan kuulemaan epäiltyä. Näissä kuulusteluissa tanskalaismies tunnusti väkivallan, mutta kuulustelut on nyt suljettu oikeudenkäynnin ulkopuolelle.

Syytetty vaati oikeudessa vuonna 2016 tehtyjä kuulusteluja hyödyntämiskieltoon. Puolustuksen mukaan epäillyllä olisi pitänyt olla avustaja kyseisissä kuulusteluissa. Poliisin kysymykset olivat johdattelevia, eikä esitutkintalain määräyksiä noudatettu.

Oikeuden mukaan kuulusteluissa ei suojeltu syytetyn oikeusturvaa. Näitä kuulusteluja syyttäjä ei siis voi käyttää oikeudenkäynnissä miehen syyllisyyden tueksi. Kuulustelujen sisältö on ollut puolestaan poliisin näkökulmasta olennainen osa esitutkintaa.

Syyttäjälle näiden kuulustelujen hyödyntämiskielto oli iso takaisku, koska ne olisivat olleet syyttäjälle tärkeä todiste. Erikoissyyttäjä Heidi Röblom kommentoi asiaa maanantaina käräjäoikeudessa.

– Onhan se aina haaste, kun kaikkea todistelua ei saa käyttää, hän totesi MTV Uutisille.

Syytetty kiistää murhan ja myös sen, että olisi tunnustanut sen.

Mitä kielletyissä kuulusteluissa todettiin?

Turkulaispoliisit tapasivat epäillyn elokuussa 2016 Kööpenhaminan läntisessä vankilassa, jonne hän oli joutunut aiemmista rikoksistaan. Tanskalaispoliisit arvelivat, ettei mies suostuisi kuulusteluun.

Mies kuitenkin yllättyi kuultuaan suomalaispoliisien tulleen tapaamaan häntä.

Ensimmäisissä keskusteluissa mies halusi varmistaa, ettei kuulustelutiloissa ollut videokameraa tai muuta nauhoitusta.

Mieheltä kysyttiin tarvitseeko hän asianajajaa, mutta epäilty kiisti sellaista tarvitsevansa.

Keskustelussa tanskalainen sanoi, että poliisilta puuttui eräs asia rikoksen selvittämiseksi ja se asia oli vain hänellä. Lopulta hän kertoi, että kyse oli motiivista.

Kuultuaan Suomen poliisin keskustelleen eloon jääneen naisen kanssa mies sanoi, ettei naisen tarvitse enää pelätä asian vuoksi, koska poliisi oli nyt puhunut oikean miehen kanssa. Hän toivoi sen tuovan rauhan naisen ajatuksiin, ja hän sanoisi sen naiselle itse, jos vain voisi. 

Mies kuitenkin sanoi, ettei tule tunnustamaan tekoa, koska ei halua asian vuoksi kärsiä pitkää vankeustuomiota.

Miehen mukaan hän oli nyt sanonut poliisille sen, mitä hän haluaa sanoa.

"Ajettiin nurkkaan"

Tanskalaismies sanoi, että ennen matkaa hänen kotonaan tapahtui jotakin, joka on kaiken tapahtuneen syy.

Esitutkinnan johdantoon on kirjattu miehen kertomaksi, että hänet ajettiin nurkkaan, ja koska hänellä oli paljon kuormaa kannettavanaan, niin mitätön pikkuasia voi saada hänet räjähtämään.

– Kyse voi olla mitä vähäpätöisimmästä asiasta, joka voi saada hänet räjähtämään, esitutkinnan johdannossa todettiin.

– Uhrit sattuivat vain olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. 

Varsinaisessa kuulustelussa seuraavana päivänä mies vahvisti, että kerrotut asiat olivat totta. Hän sanoi myös kirjoittavansa ennen kuolemaansa kirjeen niistä teoistaan, jotka eivät ole tulleet julki.

Kuulustelussa mies totesi, ettei halua sanoa suoraan olevansa syyllinen, koska ei halua pitkää vankeustuomiota.

"Tunnustus"

Kuulustelun jälkeen tanskalainen ilmoitti poliisille, että haluaa kertoa Suomen poliisille mitä laivalla tapahtui. Mies halusi puhua vankilan sisäpihalla, jottei keskustelua varmasti nauhoiteta.

Epäilty, kaksi suomalaispoliisia ja tanskalainen poliisi istuivat pihalla pöydän ääressä. Mies kertoi, kuinka hän oli tehnyt teon laivalla, tekovälineenä kuonavasara. 

Esitutkinnan mukaan hän kertoi uhrien olleen nukkumassa, ja hän oli nähnyt uhrit jo aiemmin kannella nukkumassa.

Tapahtumapaikalla oli hyvin pimeää, joten hän ei ollut tekoa varten mitenkään naamioitunut tai peittänyt kasvojaan, esitutkinnan johdantoon on kirjattu.

Tanskalainen oli ollut kertomansa mukaan vihainen ja raivoissaan. Hän ei ollut kotoaan saanut juurikaan rahaa partiomatkalle ja varustus oli puutteellinen. Mies koki, ettei hänellä ole ikinä mahdollisuutta saada mitään itselleen.

"Motiivina ryöstö"

Kertomansa mukaan nuori mies haki aiemmin laivalta löytämänsä kuonavasaran. Tarkoituksena oli surmata uhrit ja ryöstää omaisuus. Kumpikaan ei ehtinyt tehdä vastarintaa. 

– Uhrit tulivat täysin yllätetyiksi, eikä kumpikaan ehtinyt tehdä minkäänlaista vastarintaa. 

Mies kertoi kohdistaneensa ensimmäiset iskut kuonavasaralla nukkuvan miehen päähän. Seuraavaksi hän löi kertomansa mukaan naista useita kertoja. Lyöntien määrää mies ei kyennyt sanomaan.

Väkivallan jälkeen mies oli havainnut keulan suunnasta tulevat ruotsalaiset partiopojat, jolloin hän ehti heittää vasaran mereen.

Mies koki partiopoikien saapumisen onnekkaaksi sattumaksi, koska muuten poliisi olisi löytänyt häneltä seuraavan päivän tarkastuksissa uhrien omaisuutta.

– Mitään henkilökohtaista hänellä ei ollut saksalaisia kohtaan, vaan he sattuivat olemaan vain väärässä paikassa väärään aikaan, esitutkinnassa sanotaan.

Näitä kuulusteluja ei kuitenkaan siis oikeudessa käytetä. Syytetty myös kiistää tunnustaneensa tekoa.

Lue myös:

    Uusimmat