Viking Sallyn yli 30 vuotta vanhan murhamysteerin tutkinta on viimein valmis, poliisi uskoo napanneensa tekijän – "Onhan se monessakin mielessä helpottavaa"

2:00
Näin Viking Sallyn murhamysteeristä uutisoitiin 30 vuotta sitten. Katso arkistovideo yltä!

Viking Sally -laivalla 1980-luvulla tapahtuneen henkirikoksen poliisitutkinta on saatu vihdoin valmiiksi. Tapaus on siirtynyt tänään syyteharkintaan. Poliisi uskoo napanneensa tekijän.

Kolmen saksalaisnuoren oli määrä tehdä ikimuistoinen kesälomareissu Pohjoismaissa heinäkuussa 1987. Klaus Schelkle, Bettina Taxis ja Thomas Schmid nousivat matkustajalaiva Viking Sallyn kyytiin Tukholmasta 27. päivän illalla.

Reissu meni pieleen karmealla tavalla.

Nuoret olivat halunneet säästää, eivätkä olleet varanneet laivaan hyttiä. Kolmikon pariskunta, Schelkle ja Taxis, päätti nukkua yön laivan kannella – tarkemmin laivan 7. kannen helikopteritasanteella.

Yön aikana tuntematon henkilö kävi pariskunnan kimppuun ja teki heille silmitöntä väkivaltaa.

Rajusti pahoinpidelty pariskunta löytyi verisenä laivan kannelta varhain aamulla. Turun satamassa laiva eristettiin ja matkustajat kuvattiin. 20-vuotias Schelkle kuoli matkalla sairaalaan. Taxis selvisi hengissä, mutta sai elinikäisiä vammoja. Schmid säästyi, sillä hän vietti yönsä toisaalla, laivan sisätiloissa.

Tapausta setvittiin aikansa. Tekijä pääsi silti karkuun.

"Tämä on omanlaisensa keissi"

Nyt, noin 30 vuotta myöhemmin, poliisi uskoo saaneensa tekijän kiinni.

Lounais-Suomen poliisi on saanut tapauksen esitutkinnan valmiiksi ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan. Tapauksen tutkintaa viime vuodet johtanut rikoskomisario Veli-Matti Soikkeli ei silti suostu kertomaan mitään tekijäksi epäillystä henkilöstä.

Tiedossa ei ole esimerkiksi epäillyn kansalaisuutta, ikää tai sukupuolta.

Sen verran Soikkeli kuitenkin paljastaa, ettei epäilty ole tällä hetkellä vangittuna. Hän myös lupaa, että yksityiskohdat selviävät myöhemmin.

– Tämä on omanlaisensa keissi. Syyttäjä tekee omat ratkaisunsa asiassa, eikä se ole mikään pikkujuttu. Tämä juttu vaatii kyllä paneutumista. Yksityiskohdat valkenevat aikanaan.

Soikkeli kuvailee vuosikaudet jatkuneen tutkinnan päätöstä helpottavana. Aiemmin hän on tuskaillut sitä, ettei poliisilla ole ollut aina välttämättä resursseja edistää tutkintaa, sillä kiireellisemmät tapaukset ovat kiilanneet tärkeydessä aina edelle.

– Onhan se monessakin mielessä helpottavaa, kun juttu on pitkään kaiken muun rinnalla kulkenut. Nyt saatiin se sitten pois käsistä ja pääsemme keskittymään muihin asioihin, hän sanoo.

– Vihdoin saamme ratkaisun ja pisteen tälle tapaukselle. Oli se loppuratkaisu sitten mikä hyvänsä, ainakin juttu on perin pohjin tutkittu. Se on satavarmaa, että kaikki kivet ja kannot on nyt käännetty, hän jatkaa.

Tapaus voi jäädä sillensä

Tapaus etenee myöhemmin käräjäoikeuteen, mikäli syyttäjä päättää nostaa asiassa syytteen.

Poliisilta asia on lähtenyt eteenpäin murhana. Mikäli murhan tunnusmerkit eivät syyttäjän mukaan jutussa täyty, asia jätetään sillensä. Vaikka syyttäjä katsoisi tekijän syyllistyneen tappoon, asiasta ei voisi nostaa syytettä, sillä tapon syyteoikeus olisi jo vanhentunut.

Tappo vanhenee 20 vuodessa, murha ei koskaan.

Tapauksen siirtymisestä syyteharkintaan uutisoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja