Viking Sallyn murhasta syytetty muistaa huonosti surmayön – hermostui, kun syyttäjä kaivoi esille vanhan lehtiartikkelin

2:06
Miten puolustus kommentoi syyttäjän näyttöä? Katso videolta kooste ensimmäisestä oikeudenkäyntipäivästä.

Matkustajalaiva Viking Sallylla yli 30 vuotta sitten tapahtuneen henkirikoksen oikeudenkäynti jatkui tiistaina toista päivää Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Nuoren saksalaispariskunnan murhasta ja murhan yrityksestä syytetty viisikymppinen tanskalaismies pääsi itse ääneen.

Puolustuksen mukaan mies aikoi kertoa kuulemisessaan oman versionsa siitä, miksi hän lähetti ex-vaimolleen tekstiviestit, joissa hän sanoi surmanneensa kaksi ihmistä ja selvinneensä murhasta. Tekstiviestit ovat syyttäjän keskeistä näyttöä jutussa.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä Turussa tässä jutussa. Lue päivän käänteet tästä jutusta.

Päivä alkoi kirjallisilla todisteilla

Klo 9.13 Oikeudenkäynnin toinen päivä alkoi. Aamulla käydään ensimmäisenä läpi muutamia puolustuksen kirjallisia todisteita ja sen jälkeen alkaa syytetyn kuuleminen.

Syyttäjän mukaan kaikki laivalla on tutkittu aikanaan erittäin perusteellisesti.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

4:47
Toisena oikeudenkäyntipäivänä kuullaan syytettyä. Tanskalaismies on tuomittu aiemmin useista rikoksista. Katso videolta raportti oikeudesta.

"Väärään tunnustukseen voi olla useita syitä"

Klo 9.25 Puolustus on pyytänyt lausunnon oikeuspsykologian dosentti Julia Korkmanilta. Lausunto koskee todistajien muistikuvia yli 30 vuotta vanhasta tapauksesta ja vääriä tunnustuksia.

Korkman toteaa lausunnossaan, että osa ihmisten muistijäljistä ovat todellisia palasia alkuperäisestä kokemuksesta. Hänen mukaansa kun kokemuksia pohditaan jälkikäteen, niihin saatetaan lisätä uusia tulkintoja tai vääristyneitä muistoja.

Myös muualta saatu tieto ja mediasta luetut asiat saattavat vaikuttaa todistajien muistikuviin ja kertomuksiin, lausunnossa todetaan. 

– Todistajien muistikuviin ja kertomuksiin vaikuttaa olennaisella tavalla tapa, jolla kysymykset esitetään, Korkman kirjoittaa.

Korkman toteaa, että syitä siihen, miksi ihmiset tunnustavat rikoksia, joihin he eivät ole syyllistyneet, on useita. Yksi syy on poliisin painostava kuulustelutyyli. Myös huomionhakuisuus voi vaikuttaa. 

Puolustus on pyytänyt asiantuntijalausunnon todistaakseen sitä, että syytetyn tanskalaismiehen väitetty tunnustus poliisin kuulusteluissa vuonna 2016 on väärä. Mies kiistää syyllistyneensä henkirikokseen Viking Sally-laivalla.

Syytetty pääsee ääneen

Klo 9.43 Nyt alkaa syytetyn tanskalaismiehen kuuleminen. Mies on taas pukeutunut samaan liituraitapukuun ja liiviin kuin eilenkin. Hän saapui oikeuteen itsevarman oloisena, kuten eilenkin. 

Mies on aiemmin tuomittu useista rikoksista Tanskassa. Hän on kaiken kaikkiaan istunut vankilassa yhteensä noin 18 vuotta erilaisista rikoksista, kuten ryöstöistä, talousrikoksista ja ex-vaimoonsa kohdistuneesta rikoksesta.

Syytetty puhuu tanskaksi ja tulkki kääntää puheen ruotsiksi.

Syntyi uskonnolliseen perheeseen

Klo 9.50 Syytetyltä kysyttiin ensimmäisenä hänen lapsuudestaan. Mies alkoi vastata verkkaisesti.

Mies syntyi vuonna 1969 Tanskassa mormoniperheeseen.

– Se on erikoinen uskonto. Sitä en tiennyt vielä silloin, mutta tiedän sen nyt.

Miehellä oli kaksi isosisarusta ja kaksi pikkusisarusta. Perhe oli hyvin uskonnollinen. Mies kärsi lapsena suurista keskittymisvaikeuksista.

– Olin melko yksinäinen lapsena, hän kertoi.

Lapsuudessaan mies asui myös Ruotsissa neljä vuotta. Hän asui Ruotsissa viidessä eri paikassa, eli perhe muutti paljon paikasta toiseen.

Noin 12-vuotiaana hän muutti äitinsä sairastumisesta johtuvien ongelmien takia niin ikään uskonnolliseen kasvattiperheeseen. 

Nuorena mies urheili paljon. Hän harrasti muun muassa uimista.

Mies asui neljän vuoden ajan kasvattiperheessä. Perheessä oli hevonen ja iso puutarha ja piha. Tanskalaispoika huolehti hevosesta.

Noin 16-vuotiaana hän palasi vanhempiensa luokse asumaan.

Heinäkuussa 1987 hän lähti mormonien partioleirille Suomeen. Kyseisen partioleirin laivamatkan aikana tapahtuivat myös veriteot Viking Sally -matkustajalaivalla Tukholma–Turku-reitillä.

Miehen äiti oli ehdottanut pojalleen partioleirille lähtöä.

"En ole koskaan tarvinnut paljon rahaa"

Klo 10.07 Miehen oma asianajaja kysyi, kuinka paljon hän sai rahaa mukaan matkalle. Miehen mukaan summa oli 300 kruunua. 

Avustaja kysyi mieheltä myös hänen rahankäytöstään. Mies vastasi olleensa aina säästäväinen eikä hän ole koskaan tarvinnut paljon rahaa.

Kysymys viittasi siihen, että niin sanotussa tunnustuskuulustelussa vuonna 2016 mies oli kertonut motiivikseen surmata uhrit Viking Sallylla ryöstääkseen heidän omaisuutensa.

Syyttäjä ei kuitenkaan saa hyödyntää näitä kuulusteluja oikeudenkäynnissä, sillä oikeus asetti ne hyödyntämiskieltoon. Puolustus on kiistänyt oikeudessa miehen niin sanotut tunnustukset.

Kävi tupakalla laivan kannella

Klo 10.18 Tanskalaismies löysi veriset saksalaisnuoret heinäkuussa 1987 yöllä puoli neljän aikaan Viking Sally-laivan helikopterikannelta. Asianajaja kysyi mieheltä, miksi hän meni kannelle. Mies kertoi, että partiolaispojat kiertelivät kaikkialla laivassa koko matkan ajan.

– Tutkimme koko laivan. Kiersimme joka paikan ja katselimme kaikkialle. Välillä liikuin yksin ja kiertelin ympäriinsä. Kävin muun muassa discossa yöllä, koska en saanut unta.

Mies kertoi käyneensä useita kertoja myös helikopterikannella. Hän kävi siellä tupakalla.

– Minun piti käydä polttamassa ulkona, koska en halunnut, että muut partiopojat näkevät minun tupakoivan.

Syytetyllä heikot muistikuvat yöstä

Klo 10.35 Puolustusasianajaja pyysi tanskalaismiestä palaamaan yöhön Viking Sally-laivalla lähes 34 vuotta sitten. Mieheltä kysyttiin mitä hän muistaa yöstä.

Ensin syytetty vastasi lyhyesti, että tapahtumat on kerrottu esitutkinnassa. Hän sanoi myös, ettei muista kaikkea enää tarkasti.

Mies yritti puhua asianajajansa päälle ja toistella asioita, mutta tulkki keskeytti hänet ja käski häntä olemaan hiljaa.

Asianajaja pyysi miestä kertomaan uudestaan, mitä helikopterikannella tapahtui ja mitä hän näki.

Mies pysyi pitkään hiljaa ja mietti ennen vastaamistaan. Hän vastaili verkkaisesti.

– Seisoin kannella ja siellä oli myös ruotsalaisia partiopoikia. Menin heidän luokseen. Näimme yhdessä verta ja kuulimme jotain ääntä. Totesimme, että jotain on tapahtunut ja meidän pitää hakea apua.

– Voitko kertoa, mitä näitte? asianajaja kysyi.

– Kuulimme ääntä, joka ei ollut puhetta, vaan jotain vaikerrusta. Sanoin muille, että meidän pitää hakea apua.

Ruotsalaispojat lähtivät hakemaan apua ja tanskalaispoika jäi uhrien luo. Hetken kuluttua ruotsalaiset partiopojat tulivat takaisin ja kertoivat, että he eivät löytäneet ketään. Ruotsalaiset olivat tuohon aikaan 11-15-vuotiaita, tanskalainen 18-vuotias.

– Sanoin heille, että menkää takaisin ja sanokaa, että on tapahtunut vakava rikos, on tapahtunut murha, apua on saatava. Ruotsalaiset lähtivät ja minä jäin uhrien luo.

– Voi olla, että muistan jotain väärin, hän vastasi.

Mies hakee vastauksiaan ja toistelee heikkoja muistikuvia.

Mies kertoi kokeilleensa miesuhrin pulssia. Tanskalainen ei muista, kävelikö saksalaismies tuossa vaiheessa vielä, mutta asiakirjojen perusteella uhri pystyi vielä kävelemään.

Tanskalaissyytetty ryhtyi auttamaan vakavasti haavoittunutta saksalaisnaista. Tanskalaispoika kantoi naisen helikopterikannelta sisälle laivaan. Tuossa yhteydessä myös hänen vaatteensa vereentyivät. Myöhemmin ne pestiin laivalla.

Syytetty ei nähnyt uhreja kuin vasta haavoittuneina

Klo 11.21 Nyt on syyttäjän vuoro kysellä syytetyltä surmayöstä Viking Sally-laivalla.

Erikoissyyttäjä Heidi Röblom halusi tietää mitä partiopojalla oli päällään henkirikosyönä laivalla.

Mies kertoi, että hänellä oli yllään partiolaisasu, johon kuului kaulahuivi, housut ja paita. Mies ei muista, oliko hänellä yllään partiohousut. Vaatteet olivat siniset.

Syyttäjä tiedusteli olivatko vaatteet vaalean- vai tummansiniset, mutta sitä syytetty ei muistanut. Syyttäjän mukaan tummansinisissä vaatteissa veriroiskeet eivät olisi näkyneet.

Puolustuksen mukaan miehen vaatteet eivät olleet veriset ennen kuin syytetty kantoi haavoittunutta saksalaisnaista.

– Muistatko kuinka monta kertaa olit helikopterikannella tuona yönä? Röblom kysyi mieheltä.

Saksalaisuhrit löytyivät yöllä verisinä helikopterikannelta.

Mies ei muistanut tarkasti, kuinka monta kertaa hän kävi ulkona yön aikana. Hän muisteli kuitenkin olleensa kannella jo aiemmin joitakin kertoja ennen uhrien löytymistä. Hän näki kannella myös muita ihmisiä illan ja yön aikana.

– Oliko ulkona valoisaa vai pimeää, kun löysit uhrit? syyttäjä tiedusteli.

– Silloin ei ollut valoisaa, mies kertoi.

Syyttäjä halusi tietää, oliko mies nähnyt saksalaisnuoria kannella ennen kuin he joutuivat väkivaltarikoksen uhreiksi. Syytetty ei muistanut nähneensä heitä aiemmin.

Partiolaispoika näki 20-vuotiaan saksalaismiehen ja 22-vuotiaan saksalaisnaisen ensimmäisen kerran vasta, kun he olivat jo pahasti haavoittuneet.

Puolustuksen mukaan syytetty vain auttoi uhreja, eikä tehnyt heille mitään väkivaltaa.

Klo 11.36 Oikeus pitää nyt lounastauon. Tauon jälkeen kuullaan ensimmäistä todistajaa videoyhteydellä Ruotsista. Syytetyn kuulemista jatketaan vielä myöhemmin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Todistaja muistaa vain pätkiä yöstä

Klo 13.35 Lounastauon jälkeen oikeus kuuli ruotsalaismiestä todistajana videoyhteyden välityksellä. Mies mies oli menossa samalle partioleirille heinäkuussa 1987, minne myös syytetty oli matkalla Viking Sally-laivalla. Ruotsalainen oli tuohon aikaan 16-vuotias.

Todistaja muisti, että hän oli kahden muun ruotsalaispojan kanssa kannella, kun he löysivät pahasti haavoittuneet ja veriset saksalaisuhrit. Hetken päästä paikalle tuli 18-vuotias tanskalainen partiopoika. Kaikilla oli partiovaatteet päällään.

Ruotsalaispojat lähtivät hakemaan apua tanskalaisen pyynnöstä, kun tanskalaispoika jäi auttamaan uhreja. Todistaja ei muistanut enää kovin tarkasti yön tapahtumia, mutta hän muistaa avun hakemisen. Lisäksi mies muisti sen, että saksalaisuhrit olivat vielä pystyssä kannella, mutta he olivat verisiä ja kaatuilivat vähän väliä.

Syytetyn avustaja Martina Kronström luki salissa ruotsalaistodistajan kuulustelukertomuksia tapahtuman jälkeen. Niissä ruotsalainen kertoi, että tanskalaispoika ei vaikuttanut järkyttyneeltä nähdessään veriset saksalaisuhrit.

Klo 15.30 Oikeudessa kuultiin todistajina iltapäivällä vielä kahta ruotsalaispoikaa, jotka olivat laivalla tapahtuma-aikaan. Todistajien muistikuvat lähes 34 vuoden takaa ovat heikot eikä kuulemisissa tullut esille mitään merkittävää.

Syytetyn kuuleminen jatkuu

Klo 15.56 Syytetyn kuuleminen jatkuu nyt, kun ruotsalaistodistajat on kuultu. Ruotsalaiset kuultiin videoteitse.

Miehen avustaja kysyy häneltä, kuinka paljon hän ajatteli tapahtunutta jälkikäteen. Syytetty miettii jälleen pitkään vastauksiaan ja hän puhuu verkkaiseen tahtiin.

– Tietenkin ajattelin sitä paljon, mies vastasi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Outo keskeytys oikeudessa

Klo 16.06 Syytetty kertoi, ettei hän ole koskaan ollut väkivaltainen ketään kohtaan.

Seuraavana miehen oma asianajaja Martina Kronström kysyi, onko mies kertonut jollekin, että hän on tappanut jonkun ja miksi hän on kertonut näin.

– Kyllä, mies vastasi.

Mies ei jatkanut kuitenkaan vastaamistaan, vaan hän meni täysin hiljaiseksi ja jäi tuijottamaan eteensä. Sen jälkeen syytetty pyysi asianajajansa ulos oikeussalista. Kaksikko lähti keskustelemaan käytävään.

Aiemmasta tiedetään, että mies on tunnustanut jopa poliisille kuulustelujen jälkeen henkirikoksen Viking Sally-laivalla, mutta kuulustelu ei ollut tehty oikein eikä sitä hyväksytty todisteeksi oikeuteen. Puolustus on myös kiistänyt oikeudenkäynnissä miehen tunnustaneen teot.

Yksityisasiat käydään salaisesti läpi

Klo 16.09 Nyt syytetty ja asianajaja palasivat saliin muutaman minuutin jälkeen ja miehen kuuleminen jatkuu. Asianajaja kertoi, että syytetty haluaa käydä suljetuin ovin ilman yleisöä läpi sen, miksi hän kertoi vaimolleen surmanneensa ihmisiä.

Puolustus on sanonut oikeudessa, että nuo viestit eivät pidä paikkaansa, ja miehellä on niihin selitys. Nyt asianajaja kertoi, että selitys kuuluu yksityiselämän piiriin ja se käsitellään salaisena.

Avustaja kysyi seuraavana, onko mies tunnustanut Viking Sallylla tehdyn henkirikoksen ja sen yrityksen vankilakuoroa johtaneelle naiselle.

Esitutkinnassa selvisi, että mies oli keskustellut kuoronjohtajan kanssa asiasta ja syytetty oli sanonut naiselle samanlaisia asioita kuin vaimolleen ihmisten surmaamisesta.

Mies on aiemmin ollut Tanskassa vankilassa useita vuosia tuomittuna muun muassa omaisuusrikoksista. Miehen mukaan vankilakuoron johtajasta tuli hänelle ystävä vankeusaikana.

– En muista, puhuinko hänelle nimellä juuri Viking Sallysta. En usko, mies vastasi avustajansa kysymykseen.

Mies kiistää kuitenkin surmanneensa ketään, eli puheet ovat hänen mukaansa valetta.

Vanha lehtiartikkeli nostettiin esiin

Klo 16.48 Syyttäjä käy nyt läpi syytetyn vanhoja kuulustelukertomuksia. Syyttäjä tuo esiin ristiriitaisuuksia miehen puheissa kuulusteluissa ja myöhemmin oikeudessa. Miehen kertomukset olivat hieman muuttuneet myös kuulusteluista toiseen.

Syyttäjä nosti esiin myös vanhan Seura-lehden artikkelin vuodelta 1987, jossa toimittaja haastatteli partioleirillä tanskalaispoikaa laivalla tapahtuneen henkirikoksen jälkeen.

Haastattelussa poika kertoi jopa hämmästyttävän tarkasti tekotavasta ja -välineestä. Syyttäjän mukaan se viittaa siihen, että vain tekijä tietäisi siitä niin paljon.

– Kasvoja ei oltu lyöty tai potkittu eikä pahoinpitelijä minun mielestäni ollut myöskään käyttänyt veistä. Heidän kasvonsa olivat kuin sohjoa, ikään kuin niitä olisi hakattu jollain vasaran tapaisella. Heidän vartalossaan ei näkynyt mitään haavoja. Tytöltä oli lisäksi veistetty yksi sormi irti, syytetty sanoi Seura-lehden haastattelussa vuonna 1987.

Haastattelun aikaan mies käytti eri nimeä kuin nykyään. Hän on vaihtanut nimeään useita kertoja.

Esitutkinnassa poliisi totesi, että on täysin poikkeuksellista, että 18-vuotias tavallinen nuori mies pystyisi päättelemään vain lyhyellä kohtaamisella ja ulkopuolisesti henkilöä tarkastelemalla uhrien vammojen syntymekanismia ja tekovälinettä niin yksityiskohtaisesti kuin syytetty tuolloin teki. Poliisi katsoi, että tällaisten havaintojen tekeminen on lähes mahdotonta muilta kuin tekijältä.

Mies vaikuttaa nyt hermostuneemmalta ja turhautuneemmalta kuin kertaakaan aiemmin oikeudenkäynnin aikana. Tähän mennessä hän on ollut hyväntuulinen ja rennon sekä itsevarman oloinen. Seura-lehteen liittyvistä kysymyksistä hän ei tykännyt. Mies huitaisi paperin pöydältä edestään ja yritti puhua syyttäjän päälle. Tuomari keskeytti hänet.

Nyt oikeudessa tanskalaismies kiisti puhuneensa toimittajalle niin tarkasti kuin Seura-lehden artikkeliin oli kirjoitettu.

Klo 17.32 Syytetyn kuuleminen jatkuu nyt salaisena. Mies ei kertonutkaan tänään julkisessa osiossa tunnustustekstiviesteistä ex-vaimolleen, joista hänen oli määrä puhua. Ne käsitellään oikeudessa salaisessa osiossa, koska niihin liittyy syytetyn mukaan yksityisyydensuojaan kuuluvia seikkoja.

Klo 17.41 Oikeudenkäynti jatkuu huomenna todistajien kuulemisella. Salissa kuullaan videoyhteyden välityksellä muun muassa syytetyn ex-vaimoa, jolle mies lähetti uhkaavan kuuloiset viestit ja joiden takia tutkinta alkoi vuonna 2016.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja