MTV testasi: Tämä tabletti on oikeasti erilainen

Tablet-tietokoneista puhuttaessa ei ole vähään aikaan päässyt hihkumaan sellaisilla toteamuksilla kuin "erilainen" tai "huomiota herättävä".

Tämä johtuu siitä, että tabletit ovat perusolemukseltaan melko samankaltaisia laitteita: Niissä on usein 7-10-tuumaiset näytöt. Tehojen ja käyttöjärjestelmän ohella eroa on lähinnä käytetyissä runkomateriaaleissa ja laitteiden paksuudessa.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro pähkinänkuoressa

Plussaa: 

-Jämäkkä metallinen jalusta erittäin käyttökelpoinen moneen tilanteeseen

-Suuri ja terävä näyttö tekee erityisesti nettisurffailusta ja leffojen katselusta hienon kokemuksen

-Hyvä akunkesto

-Tabletiksi erinomainen äänentoisto

-Tablettiin integroitu videoprojektori erinomainen lisä, joka luo pieneen kokoonsa nähden hyvän kuvan, edellytyksenä tosin hyvin pimennetty tila

Miinusta:

-Erikoinen muotoilu ei kaikkien mieleen

-Suuri koko ja paino rajoittaa laitteen mobiilikäyttöä kodin ulkopuolella

-Videoprojektorin kuvan tarkennukseen käytettävä liukusäädin hankala käyttää


Lenovon uusi Yoga Tablet 2 Pro tuo olemuksellaan tähän porukkaan raikkaan tuulahduksen. Lenovo mainostaa, että uutuustablettia on kehitetty yhteistyössä näyttelijä Ashton Kutcherin kanssa.

Käytännössä Lenovon uutuustabletti erottautuu nykytablettien valtavirrasta kolmella tavalla:

Ensinnäkin siinä on Android-tabletiksi järkälemäinen 13,3 -tuumainen näyttö.

Laitteen toisella pitkällä sivulla on koko sivun mittainen sylinterimäinen pullistuma, johon on saranoitu jäykkä metallinen jalusta. Jalustan avulla laitteen saa aseteltua pöydälle eri asentoihin tai jopa ripustettua seinälle.

Sylinterissä sijaitsee akku, jolla luvataan tabletille 15 tunnin käyttöaika ilman latausta.

Tämän lisäksi sylinterin reunaan on integroitu pieni videoprojektori, jonka kautta tabletin näytön sisällön voi heijastaa valkokankaalle presentaatioiden pitämiseksi tai satunnaista elokuvien katselua varten.

Äänimaailmakin on huomioitu, sillä tabletti sisältää JBL:n 2.1 kaiutinjärjestelmän.

Ei mikään reissutabletti, mutta loistava kaveri kotona

Yoga Tablet 2 Pro:ssa on hyvä laatuvaikutelma. Mattapintainen takakuori on muovia, mutta jalustaosa on metallia. Takaa esiin ponnahtava jalusta on kiitettävän jämäkkä ja sen ansiosta tablettia on erittäin mukava hyödyntää eri asennoissa pöytäkäytössä.

Jalustan avulla tabletin voi laittaa vaikka roikkumaan esimerkiksi seinään kiinnitettyyn koukkuun. Tabletin paksumpi sylinterireuna tarjoaa puolestaan hyvän tarttumakohdan silloin kun laitetta pitelee käsissä.

13,3 tuumainen 2560 x 1440 pikselin näyttö tarjoaa hyvän kuvanlaadun.  

Suuren näytön takia laitetta ei voi kuitenkaan enää kutsua kovinkaan kompaktiksi eikä se ole muutenkaan erityisen siro tai kevyt. 

Yoga Tablet 2 Pro ei olekaan paras mahdollinen matkatabletti, mutta sen sijaan se on loistava jokakodin viihdeväline. 

Lenovon tabletti on parhaimmillaan silloin, kun haluat vaikkapa katsella lempiohjelmiasi samalla kun syöt välipalaa keittiön pöydän ääressä. Se on loistava kaveri kun istahdat sohvalle ja alat surffailla nettiä. Nettisurffailu on jouheaa ja erittäin mukavaa suurelta näytöltä, eikä sivujen zoomaukselle ole tarvetta.

Laitteen edessä on kaksi kaiutinta ja lisäksi takana on eräänlainen pieni subwoofer-kaiutin. Lenovo tuottaa tabletkategoriaa ajatellen hyvin dynaamisen ja puhdikkaan äänen. Läheltä kuunneltaessa musiikissa kuulee jopa stereovaikutelmaa.

Jättikuvaa valkokankaalle

Elokuvien katselu on mukavaa hyvälaatuiselta näytöltä, jonka saa jalustan avulla säädettyä optimaaliseen asentoon.

Mutta jos 13,3-tuumainen näyttö tuntuu liian pieneltä, niin avuksi rientää integroitu videoprojektori, joka heijastaa kuvan valkokankaalle. 

Kuvaa voi katsoa halutessaan vaikka 50-tuuman koossa, mutta toki on syytä huomioida, että pieni projektori ei korvaa lähellekään kunnon kotiteatteriprojektoria.

Joka tapauksessa se soveltuu satunnaiseen elokuvien katseluun matkoilla ollessa ja yhtä hyvin se toimii hyvin myös työkäytössä pienimuotoisten presentaatioiden pitämiseen.

Projektorin käyttö edellyttää hyvin pimennetyn tilan, sillä pieni lamppu ei kykene tuottamaan suurta valotehoa. Valkokankaana toimii käytännössä mikä tahansa vaalea pinta, vaikkapa valkoinen seinä.

Yoga Tablet 2 Pro

Käyttöjärjestelmä: Android 4.4 KitKat

Suoritin: Intel Atom Z3745 neliydinsuoritin, 1,33GHz

Näyttö: 13,3 tuumaa (2560 x 1440 pikseliä)

Muisti: 2Gt

Tallennus: 32 Gt (+muistikorttipaikka)

Mitat: 333 mm x 223 mm x 3.7-12.6 mm, 950g

Akun kesto: Jopa 15 tuntia

Hinta: 499 (WiFi-versio)


Projektori saa miinusta heikosti toimivasta kuvan tarkennuksesta. Kuvan tarkkuus säädetään pienellä liukukytkimellä, jonka käyttö vaatii melkoista tarkkuutta jos kuvasta halutaan saada täysin terävä.

Rullamallinen tarkkuussäädin olisi huomattavasti tarkempi tähän tarkoitukseen.

Akun kesto on laitteessa erittäin hyvä, kun ottaa huomioon miten suurella näytöllä se on varustettu. Tabletti selviää ongelmitta koko päivän yhdellä latauksella. Peruskäytössä akun teho riittää jopa kahdeksi päiväksi. Videoprojektorin käyttö luonnollisesti syö akun käyttöaikaa merkittävästi.

Yoga Tablet 2 Pron käyttöliittymä on melko tuttua Android-tavaraa, joskin Lenovo on niputtanut laitteessa olevat sovellukset omiin erillisiin kansioihinsa.

Uusia sovelluksia ladatessa laite ehdottaa iOS-järjestelmän tavoin niille sopivaa kansiota, kuten vaikkapa "pelit" -kansiota tai "viestintäsovellukset" -kansiota.

Homma toimii kyllä näinkin, mutta moni varmasti pitäisi perus-Androidia loogisempana vaihtoehtona. 

Innovatiivisuudesta kiitettävä arvosana

Lenovo Yoga Tablet 2 Pron erikonen muotoilu on sekä laitteen heikkous, että vahvuus.

Laitteen reunassa oleva sylinterikohouma saattaa häiritä tavallisiin litteisiin tabletteihin tottuneita käyttäjiä. Ja sylinteri kieltämättä saa laitteen näyttämään melko järkälemäiseltä.

Samalla kohoumasta saa kuitenkin hyvän otteen, mikä on tärkeää kun ajattelee tabletin suurta kokoa ja painoa.

Sylinterikohouma on myös mahdollistanut tehokkaan akun liittämisen, sekä suurempien kaiuttimien käytön. Lisäksi videoprojektori on saatu ympättyä älykkäästi samaan yhteyteen.

Kyseessä ei ole kompakti matkatabletti. Mutta mikäli olet etsimässä tablettia kodin viihdekäyttöön tai pienimuotoisten presentaatioiden tekemiseen, niin Lenovo Yoga Tablet 2 Pro tarjoaa tähän erittäin houkuttelevan ja monipuolisesti toimivan, innovatiivisen vaihtoehdon.

Lue myös:

    Uusimmat