Tällaisen presidentin Yhdysvallat saa: Vuosikymmeniä politiikassa ollut Joe Biden on kokenut traagisia menetyksiä – haudannut kaksi lastaan ja vaimonsa

Yhdysvalloissa vaihtuu tänään valta, kun Joe Biden aloittaa kautensa maan 46. presidenttinä. Tällainen on Yhdysvaltojen uusi presidentti.

Tämä juttu on julkaistu alun perin 2. marraskuuta 2020.

Nimi

Joseph Robinette "Joe" Biden, Jr.

Syntynyt

20. marraskuuta 1942, Scranton, Pennsylvania

Ammatti

poliitikko, lakimies

Puolisot

Neilia Hunter (kuoli auto-onnettomuudessa 1972), Jill Tracy Jacobs (naimisissa 1977–)

Lapset

Beau Biden (kuoli aivosyöpään 2015), Hunter Biden, Naomi Biden (kuoli auto-onnettomuudessa 1972), Ashley Biden

Puolue

demokraatit

Lähes viisikymmentä vuotta politiikassa mukana ollut Joe Biden, 77, syntyi vuonna 1942 Pennsylvaniassa varakkaaseen perheeseen, joka kuitenkin menetti vaurautensa liiketoimissa.

Perhe muutti Delawareen isän työn perässä Joen ollessa lapsi. Biden on Joseph R. Biden Sr.:n ja Catherine Bidenin neljästä lapsesta vanhin.

Parikymppisenä Joe Bidenin tulevaisuus näytti valoisalta: taskussa oli oikeustieteiden tutkinto, rinnalla vaimo Neilia Hunter ja kotona kolme lasta.

Vuonna 1972 Biden äänestettiin maan senaattiin. Hän oli täyttämäisillään kolmekymmentä vuotta, mikä on perustuslain vaatima alaikäraja senaattiin.

Vaalituloksen julkistamisen jälkeen nuoren poliitikon maailma romahti. Vaimo Neilia ja vuoden vanha tytär Naomi menehtyivät auto-onnettomuudessa.

Pojat Beau ja Hunter selvisivät hengissä. Joe Biden vannoi senaattorivalan poikansa sairaalavuoteelta.

Biden avioitui uudelleen vuonna 1977 opettajana työskentelevän Jill Bidenin kanssa. Neljä vuotta myöhemmin pari sai tyttären, Ashleyn.

Nostetta varapresidenttiydestä

Vuosikymmenten aikana Biden löi läpi osaavana senaattorina, mutta oma presidenttihaave sai odottaa. Poliittinen ura sai nostetta 2009, kun presidentti Barack Obama nosti hänet varapresidentikseen.

Kahden kauden aikana kaksikon välinen side syveni ystävyydeksi, joka ei jäänyt kansalta huomaamatta.

Yhteinen ajanjakso päättyi liikuttavaan yllätykseen, kun Obama myönsi Bidenille Yhdysvaltojen korkeimman siviilikunniamerkin, presidentin vapaudenmitalin.

Vuonna 2015 Biden joutui jo toistamiseen jättämään jäähyväiset omalle lapselleen. Irakin sodan veteraani ja politiikassa isänsä tavoin ansioitunut Beau menehtyi aivosyöpään 46-vuotiaana.

Biden päätti jättää vaalikentät, mutta pyörsi sittemmin päätöksensä.

Bidenin toinen poika, Hunter, on myös ollut julkisuudessa – pääasiassa korruptiosyytösten vuoksi.

Presidentti Donald Trump on yrittänyt sinnikkäästi paisuttaa skandaalia pojan liiketoimista ukrainalaisen kaasuyhtiön palveluksessa.

Ukraina-vyyhti poiki lopulta vain virkasyytteen presidentti Trumpille itselleen.

Omaksi varapresidenttiehdokkaakseen Biden valitsi yhden kovimmista arvostelijoistaan: suorasuisena juristina mainetta niittäneen Kamala Harrisin.

Kaksikkoa yhdistää sama suhtautuminen vallankäyttöön.

Pitkä historia politiikan parissa on toisinaan osoittautunut myös taakaksi, kun Bidenin vanhoja lausuntoja on käytetty lyömäaseena vuosikymmeniä myöhemmin.

Myös Bidenin korkea ikä on joutunut kritiikin kohteeksi, ja sen myötä myös hänen terveytensä.

Marraskuun 20. päivä Biden puhalsi syntymäpäiväkakustaan 78 kynttilää.

Noustessaan senaattiin hän oli yksi maan nuorimmista koskaan valituista senaattoreista. Nyt hänestä tulee Yhdysvaltain kaikkien aikojen vanhin presidentti.

Biden on pyrkinyt presidentiksi kahdesti ennenkin. Vuonna 1988 kampanja kaatui alkumetreillä plagiointikohuun.

Bidenin puheiden huomattiin sisältäneen suoria otteita brittipoliitikko Neil Kinnockin puheista. Plagiointia löytyi myös opiskeluvuosien töistä.

Vuonna 2008 suosio ei kantanut esivaaleja pidemmälle.

Bidenillakin kohuja

Joe Biden on ollut erittäin suosittu maan mustan kansanosan keskuudessa. Bidenin kohdalla rotuasiaa kaivetaan toistuvasti esiin myös negatiivisissa yhteyksissä.

Biden vastusti 1970-luvulla tummaihoisten lasten bussikyytejä valkoihoisten kouluihin. Biden tuki vuonna 1994 voimaan tullutta ja erityisesti tummaihoisille kovaksi paikaksi osoittautunutta rikoslakiuudistusta.

Biden on sittemmin muun muassa vaaliohjelmassaan esittänyt uutta rikoslakiuudistusta korjatakseen vuoden 1994 lakiasetusta.

Joe Biden ei ole välttynyt naisiin liittyviltä kohuilta.

Biden oli vuonna 2014 kampanjatilaisuudessa Nevadassa tukemassa demokraattien ehdokasta Lucy Floresia, kun kaksikko kohtasi lavan takana.

Floresin mukaan Biden tuli hänen taakseen, laittoi kädet olkapäälle, nuuhki hänen hiuksiaan ja suukotti takaraivoa.

Kuusi muuta naista on kertonut kokeneensa samantyylistä kanssakäymistä Bidenin kanssa.

Joe Bidenia on syytetty myös raiskauksesta. Syytöksen esitti Bidenin senaattoriaikana hänen toimistossaan työskennellyt Tara Reade. Naisen mukaan Biden käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen vuonna 1993.

Biden on kiistänyt jyrkästi syytöksen. Readen kertomusta ei ole pystytty vahvistamaan ja hänen lausuntonsa ovat ajan kuluessa muuttuneet, eikä asia ei ole enää noussut julkisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja