Kirjeenvaihtajan kommentti: Trump jättää poikkeuksellisen riitaisan perinnön – Biden astuu virkaansa äärimmäisten turvallisuushuolien keskellä

Biden vannoo tänään virkavalansa – MTV paikalla 1:45
Joe Biden vannoo tänään virkavalansa – MTV:n kirjeenvaihtaja seuraa tapahtumia Washingtonissa

Amerikkalaisia jännittää nyt tosissaan ja virkaanastujaisten seremonian turvallisuus puhututtaa. Jos kaikki menee kuten enemmistö kansasta toivoo, Joe Bidenista tulee tänään Yhdysvaltain 46. presidentti ja Donald Trumpista floridalainen liikemies.

Demokraattien Joe Biden päätti pyrkiä kolmatta kertaa presidentiksi, koska hän oli huolissaan siitä, miten Amerikka on menettämässä Donald Trumpin johdolla sielunsa. Biden aloittikin presidentinvaalikampanjansa lupaamalla taistella Amerikan sielun puolesta.

Biden voitti sekä äänienemmistön että valitsijamiehet, mutta Trump jättää 78-vuotiaalle demokraatille poikkeuksellisen riitaisan perinnön. Tänään Bidenista tulee Yhdysvaltain 46. presidentti äärimmäisten turvallisuushuolien keskellä.

Kansalliskaartin joukot ovat ympäröineet kongressitalon lähialueet metrien korkeilla aidoilla. Myös kongressitalon kulmilla sijaitseva hotellini on panssariautojen välissä ja sotilaita on raskaasti aseistautuneena joka puolella.

Hotellin ja lähiliikkeiden ikkunat on vuorattu puulevyillä. Levyihin on kiinnitetty paperilappusia, joissa kehotetaan soittamaan 911-hätänumeroon, jos näkee siviilin kantamassa aseita.

Väistyvä presidentti Trump kieltäytyi rauhanomaisesta vallansiirrosta ja sen seurauksena miljoonat amerikkalaiset eivät usko vieläkään vaalitulokseen. Tähän mennessä viranomaiset ovat selvinneet virkaanastujaisten turvallisuusuhista, mutta paikallisia huolettaa silti.

Yksi washingtonilainen kertoi minulle laskevansa Trumpin presidenttikauden viimeisiä tunteja. Toinen sanoi, että häntä jännittää seremonian turvallisuus niin, ettei pysty enää edes syömään.

Pelätyt ääriryhmät ja yksittäiset toimijat eivät ole uusi ilmiö ja erityisesti äärioikeistolaisia militiaryhmiä aktivoitui demokraattipresidentti Barack Obaman kaudella. Patriooteiksi itseään kutsuvat ryhmät vastustavat liberaalia politiikkaa ja Obamaa syytettiin myös talouskriisistä.

Meneillään oleva turvallisuuspelko ääriryhmien osalta on kuitenkin poikkeuksellinen. Trumpin valheet siitä, että vaalit olisivat varastettu, on saanut ryhmät jälleen aktiiviseksi ja viranomaiset tutkivatkin nyt, kuinka moni ryhmä oli kongressihyökkäyksen takana.

Tusina virkaanastujaisia suojelemaan tarkoitettuja kansalliskaartin sotilaita jouduttiin siirtämään syrjään yhteyksistä ääriliikkeisiin. Salaliittoteoriat leviävät vauhdilla sosiaalisessa mediassa eivätkä esimerkiksi virkaanastujaisten alla Virginiassa tapaamani ääriryhmät olleet valmiita pehmentämään puheitaan.

Kongressihyökkäystäkin kannattanut Boogaloo Bois marssi edessä ja takanani kaduilla raskaasti aseistautuneena ja sanoo haluavansa sisällissotaa. Ryhmä on vain yksi monista mahdollisista turvallisuusuhista. Demokraatit ovat heille pahinta kaikista, sillä puoluetta pidetään äärioikeiston keskuudessa "radikaalivasemmistona".

Maan kahtiajakautuminen, poliittisen väkivallan uhka ja koronakriisi ovatkin Bidenin ja tulevan varapresidentin Kamala Harrisin hallinnon suurimpia haasteita.

Virkaanastujaisten aattona he näyttivät kuitenkin osaamisensa ainakin empatian osalta. Yhdysvaltain yli 400 000 koronavirusuhrin muistoksi Biden ja Harris järjestivät koskettavan tilaisuuden Washingtonissa. Se oli amerikkalaisille ainakin jonkinlainen maistiainen tulevasta, sillä empatiaa ei ole presidenttitasolta nähty Yhdysvalloissa pitkään aikaan.

Lue myös:

    Uusimmat