Ferrarin jättipotti, Valtteri Bottas upeille pisteille – näin Bahrainin F1-kisa eteni

F1-kauden ensimmäinen osakilpailu, Bahrainin GP ajettiin sunnuntaina Sakhirin radalla. MTV Urheilu seurasi kisan kulkua hetki hetkeltä.

Liveseuranta:

Lopputulokset:
1) Leclerc, Ferrari, 2) Sainz, Ferrari, 3) Hamilton, Mercedes, 4) Russell, Mercedes, 5) Magnussen, Haas, 6) Bottas, Alfa Romeo, 7) Esteban Ocon, Alpine, 8) Tsunoda, AlphaTauri, 9) Alonso, Alpine. 10) Zhou, Alfa Romeo.

MAALI! Charles Leclerc voittaa ja Carlos Sainz tuo Ferrarin kaksoisvoittajana maaliin! Lewis Hamilton nousee kuin nouseekin kolmanneksi Red Bullin karmean epäonnen ansiosta. Valtteri Bottas on kuudes!

Kierros 57/57: Perez pyörähtää radalla! Lewis Hamilton nousee kolmanneksi, Valtteri Bottas jo kuudes! Red Bullin moottori yksinkertaisesti sammuu viimeisellä kierroksella. Red Bullin kisasta tuli näin täysi katastrofi.

Kierros 56/57: Nyt raportoi Perez tehon katoamisesta! Red Bull pyytää ottamaan rauhallisesti. Valtteri Bottas on jo seitsemäs!

Kierros 55/57: Verstappenin kisa on ohi! Hollantilainen kurvaa varikolle. Red Bullin mukaan kyse ei ole akusta.

Kierros 54/57: Verstappen huutaa radioon, että akku ei pelaa nyt kunnolla. Red Bull väittää sen olevan kunnossa. "Eikä ole, mitä v****a tämä on?!". Sainz tulee ohi ja Ferrari ottaa kaksoisjohdon.

Kierros 52/57: Viisi kierrosta jäljellä. Leclercilla on siis kolme kierrosta tuoreemmat pehmeät renkaat kuin Verstappenilla. Mercedes-kuskeilla on myös uudemmat kuin kolmikolla Verstappen-Sainz-Perez. Sen turvin Hamilton lähestyy Perezia.

Kierros 51/57: Leclerc lyö tallan pohjaan ja saa pidettyä Verstappenin kaukana uusintastartissa. Sainz pystyy haastamaan Verstappenia kakkospaikasta, muttei aivan onnistu ohituksessa. Tsunoda ohittaa Schumacherin ja nousee kymmenenneksi.

Kierros 50/57: Turva-auto poistuu tämän kierroksen jälkeen.

Kierros 49/57: Gaslyn auto käryttää edelleen, joten paikalle tarvitaan palokuntaa sammuttamaan auto ennen kuin se voidaan nostaa aidan yli turvaan.

Kierros 48/57: Verstappenilla on ollut ohjauksen kanssa ongelmia, mutta Red Bullin mukaan kyse ei ole kisaa uhkaavasta luotettavuusongelmasta. Turva-auto jatkaa radalla. Nyt nähdään uusi sääntö voimassa, kun kaikki välissä olleet kierroksella ohitetut autot ajatetaan letkan ohi omalle paikalleen joukon perälle.

Kierros 47/57: Bottas käy varikolla. Samoin Leclerc tulee kärjestä. Verstappen jää radalle, joten Sainz ei tule myöskään varikolle. Magnussen käy viimeisenä kuskina hakemassa pehmeät renkaat.

Kierros 46/57: Hamilton kävi kolmannen kerran varikolla. Hän putoaa kuudenneksi. Heti perään Gaslyn AlphaTauri on syttynyt palamaan ja jää radan kolmosmutkaan. Turva-auto radalle.

Kierros 45/57: Verstappen valittaa renkaita ajokelvottomiksi. Ferrari vastaa ottamalla Sainzin hakemaan pehmeät renkaat. Nyt Verstappen on 25 sekuntia Leclercin perässä toisena käytyään kolmesti varikolla.

Kierros 44/57: Red Bull tekee ratkaisun, kun Ferraria ei muuten pysty lyömään: sekä Verstappen että Perez otettiin peräkkäin hakemaan pehmeät renkaat. Verstappen on nyt kolmas ja Perez Hamiltonin takana viides.

Kierros 40/57: Bottas nousee sijalle 12. Nyt edellä ei ole enää yhden pysähdyksen miehiä, joten seuraavat autot pitäisi ohittaa. Tsunoda on karannut viiden sekunnin karkumatkalle, mutta on liikkeellä pehmeillä renkailla. Ne heikkenevät loppua kohti rajummin.

Kierros 39/57: Zhou tulee seuraavalta kierrokselta sisään ja palaa radalle Bottaksen taakse sijalle 14. Alpine-kuskien välillä käydään kamppailu, jossa Ocon ottaa 9. sijan Alonsolta.

Kierros 38/57: Bottas tulee toista kertaa sisään. Hän ottaa toiset mediumrenkaat ja palaa radalle 13:nneksi.

Kierros 38/57: Kärjessä Leclerc johtaa Verstappenia edelleen vain 2,6 sekunnilla. Sainz +17, Perez +19, Hamilton +31 ja Russell +46 sekuntia.

Kierros 37/57: Magnussen ottaa yhdeksännen sijan Gaslylta. Hän on siis käytännössä seitsemäs, kun Alfa Romeot vain poistuvat tieltä.

Kierros 35/57: Magnussen käy hakemassa keskikovat renkaat. Tulee radalle kymmenenneksi Gaslyn kantaan. Edessä ovat vielä Bottas ja Zhou, jotka eivät ole tehneet toista pysähdystään.

Kierros 34/57: Sainz ja Perez käyvät hakemassa mediumit. Järjestys pysyy samana: Leclerc, Verstappen, Sainz, Perez – kaikki ovat nyt keskikovilla renkailla.

Kierros 33/57: Hamilton painaa tuoreemmilla renkailla Gaslyn ohi seitsemänneksi. Bottas nousee muiden varikkokäyntien ansiosta yhdeksänneksi.

Kierros 31/57: Verstappen yrittää taas undercutia, mutta Leclerc vastaa kierrosta myöhemmin. Nyt molemmilla on mediumrenkaat alla.

Kierros 30/57: Ferrarilta kerrotaan Leclercille, että keskikovat renkaat toimivat odotettua paremmin. Kärjestä Leclerc, Verstappen ja Sainz ovat kaikki edelleen matkassa pehmeillä kumeilla, joten heillä kaikilla on mediumit vielä kokeilematta.

Kierros 27/57: Lewis Hamilton käy toista kertaa varikolla. Ottaa keskikovat ja palaa sijalle 8.

Kierros 26/57: Alonso tulee toista kertaa varikolle. Alpine-kuski ottaa kovat renkaat. Tämä nostaa Bottaksen 11. sijalle.

Kierros 25/57: Bottas on juuttunut Tsunodan taakse. Japanilainen peippasi ohitusyrityksen tylysti.

Kierros 23/57: Verstappan nyt 2,9 sekuntia Leclercia perässä. Sainz on pudonnut kymmenen sekunnin päähän, Perez vajaat 13 sekuntia ja Hamilton jo 23 sekuntia kärjestä.

Kierros 21/57: Bottas kyttää ohituspaikkaa Tsunodasta sijalle 11. 

Kierros 19/57: Verstappen lähtee kolmatta kertaa peräkkäin ohitukseen samassa kohtaa ja tekee virheen. Eturengas kärsii lukkojarrutuksessa, ja Leclerc onnistuu pitämään paikkansa. Verstappenille sanottiin heti lukkojarrutuksen jälkeen, että hän voisi yrittää myös nelosmutkassa ohitusta. Tämä ei kuitenkaan Verstappenin mukaan ole mahdollista, koska Leclerc saa ykkösmutkasta paremman lähdön mutkayhdistelmään.

Kierros 18/57: Ja sama uudelleen! Verstappen käy taas edellä, mutta Leclerc onnistuu jälleen vastaamaan!

Kierros 17/57: Verstappen nousee ohi, mutta Leclerc kuittaa uudelleen kärkeen!

Kierros 16/57: Leclerc vastaa ja on menettää kärkipaikkansa Verstappenille. Ferrari pitää täpärästi paikkansa kärjessä! Verstappen veti huiman kierroksen välissä ja se oli tuottaa tulosta.

Kierros 15/57: Verstappen hakee pehmeät renkaat. Red Bull -kuski ainakin on kahdella pysähdyksellä liikkeellä. Verstappen palaa radalle neljänneksi. Bottas hakee myös uudet mediumrenkaat.

Kierros 14/57: Hamilton sanoo kumien luistavan todella pahasti. Hän on nyt sijalla 11 päästyään kuitenkin Alfan Zhoun ohi.

Kierros 12/57: Hamilton päättää tulla ensimmäisenä varikolle ja ottaa kovat renkaat!

Kierros 10/57: Perez iskee Hamiltonin ohi neljänneksi. Mercedes-kuskin renkaat näyttävät luistavan jo aika pahasti.

Kierros 9/57: Charles Leclerc johtaa Ferrarilla kisaa 2,5 sekunnilla ennen Verstappenia. Sainz edelleen kolmas pari sekuntia edellä Hamiltonia. Bottas ohittaa Albonin ja nousee nyt 12:nneksi.

Kierros 8/57: Bottas yrittää nyt kovaa Williams-kuski Albonista ohi.

Kierros 8/57: Keskikovilla startanneet McLaren-kuskit ovat täysin ulapalla. Norris 18:s, Ricciardo viimeisenä 20:s.

Kierros 6/57: Bottas ohittaa Schumacherin sijalle 13. Heti perään suomalaisen tallikaveri Zhou alkaa ahdistella Haas-kuskia.

Kierros 6/57: Russell nousee helposti Magnussenin ohi kuudenneksi. Aiemmin Perez ohitti tanskalaisen.

Klo 17.08: Ilmakuva näyttää, ettei Bottaksella ole vetoa mutkista lähdettäessä. Uusintakuvakulmissa käy ilmi, että Esteban Ocon osui Haasin Mick Schumacherin perään ja pyöräytti tämän ympäri. Tässä Bottaskin menetti pari sijaa.

Klo 17.04: Startti! Lähtö on varsin siisti, mutta Valtteri Bottas putoaa hännille! Jotain on tapahtunut Alfa Romeo -kuskille. Kärjessä Leclerc, Verstappen ja Sainz pitävät paikkansa. Lewis Hamilton nousi yhden sijan neljänneksi, viidentenä on Haasin Kevin Magnussen, kuudentena Red Bullin Sergio Perez ja seitsemäntenä George Russell Mercedeksellä.

Klo 17.00: Nyt tuli tieto kuskien starttirenkaista. Paalupaikkamies Charles Leclercilla on allaan uudet pehmeät renkaat, kun suurin osa kärkikastista lähtee ainakin vähän käytetyillä matkaan. McLarenin Lando Norris ja Daniel Ricciardo ovat ainoat kuskit, jotka rikkovat kaavaa: heillä on allaan keskikovat renkaat.

Klo 16.54: Valtteri Bottas on yksi niistä kuskeista, joilla ei ole varastossa enää ainoitakaan uusia pehmeitä renkaita. Bottas joutui käyttämään niitä kaksi settiä aika-ajojen toisessa osiossa varmistaakseen jatkoon pääsynsä. Sama tilanne on molemmilla Mercedes-kuskeilla. Sen sijaan Max Verstappenilla sekä Ferrarin Charles Leclercilla ja Carlos Sainzilla on sellaiset jemmassa.

Klo 16.52: Toto Wolff kommentoi entisen kuskinsa Valtteri Bottaksen eilistä suoritusta Viaplaylle: "Rakastin sitä. Hän todisti, että Alfa on vahva. Hän ajoi hienosti, ja sillä he pääsivät sinne, mihin pääsivät".

Klo 16.38: Tässä rengasvalmistaja Pirelli ennustukset kisan toimivimmista taktiikoista. Perinteisestihän näillä kahden stopin arvioilla on saanut pyyhkiä pöytää, mutta Bahrainissa se on enemmän sääntö kuin poikkeus:

Klo 16.16: F1-kuskit kävivät perinteisessä luokkakuvassa ennen ensimmäistä kisaa. Koronavirusta poteva Sebastian Vettel puuttui rivistä, joten Aston Martin pyysi faneja lisäämään saksalaiskuskin mukaan:

Klo 16.00: Aiempaa suuremmat vanteet ja täysin uusiutunut aerodynamiikka aiheuttavat talleille paljon pohdintaa renkaiden hallinnasta kauden ensimmäisessä kisassa. Edes Pirellin edustaja Mario Isola ei tiedä, miten renkaat käyttäytyvät tosi tilanteessa. Asiasta lisää tässä jutussa:

Klo 16.00: Kilpailu Bahrainissa käynnistyy tasan tunnin kuluttua. Tervetuloa jännittämään F1-kauden avausta! Tästä kisan lähtöjärjestykseen:


Lue myös:

    Uusimmat