MTV Ruotsissa: Lars Vilksin kuoleman ympärillä velloo salaliittoteorioita – "Ollaan sitä mieltä, ettei noin voi sattua"

Miten iso asia taiteilija Lars Vilksin kuolema on Ruotsin medioissa? 4:17
MTV Ruotsissa: Miten iso asia taiteilija Lars Vilksin kuolema on Ruotsin medioissa?

Taiteilija Lars Vilksin ja kahden poliisin kuolemaan johtaneen onnettomuuden todennäköisin syy on Ruotsin poliisin mukaan renkaan puhkeaminen. MTV Uutisten Skandinavian avustaja Kari Lumikero kertoo, että tapaukseen liittyy maassa paljon spekulaatiota.

Taiteilija Lars Vilks ja hänen henkivartijoinaan vuosia toimineet kaksi poliisia kuolivat eilen, kun siviilipoliisiauto ajautui keskikaiteen yli väärälle kaistalle ja törmäsi kuorma-auton keulaan.

Onnettomuuden syy ei ole vielä tiedossa, mutta tänään aamulla pidetyssä tiedotustilaisuudessa poliisi piti todennäköisimpänä syynä sitä, että poliisiauton rengas olisi puhjennut.

Spekulaatiot vellovat

MTV Uutisten Skandinavian kirjeenvaihtaja kertoo, että asia on kuitenkin herättänyt Ruotsissa spekulaatiota.

– Se on herättänyt aika paljon salaliittoteorioita: ollaan sitä mieltä, ettei tuollaista voi tapahtua poliisien ollessa mukana kyydissä.

Poliisi kertoi aamulla tiedotustilaisuudessa, että myös rikoksen ja salamurhan mahdollisuutta tutkitaan, sillä vaihtoehto halutaan sulkea pois, mutta tällä hetkellä mikään ei kuitenkaan viittaa rikokseen.

Vilks oli jatkuvan suojelun alla, koska hänelle oli edelleen tullut uhkauksia liittyen hänen tekemäänsä Muhammed-pilakuvaan.

– Poliisit olivat hänen mukanaan missä tahansa hän liikkui, vartioivat öisin talon ulkopuolella ja niin edelleen, Lumikero sanoo.

Korostunutta uhkaa Vilksiin ei kuitenkaan ainakaan juuri ennen onnettomuutta poliisin mukaan kohdistunut.

Vilks oli kiistanalainen taiteilija Ruotsissa muutenkin kuin pilakuvien osalta. Lumikero kertoo, että kiistaa on syntynyt muun muassa tilataideteoksesta, joka rikkoi yleiskaavaa.

– Poliisi ja kaavaihmiset sanoivat, että eihän tämä mikään taideteos ole, tämähän on rakennus: se oli rakennettu ilman lupaa ja oli jo kiistaa siitä, että täytyykö se purkaa.

Lue myös:

    Uusimmat