Tämä kaikki Mohammed-pilapiirtäjä Lars Vilksin kuolonkolarista tiedetään – silminnäkijä Aftonbladetille: "Katsoin autoon ja itkin"

Näin Muhammed-pilakuvan piirtäjän kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui – rikoksen mahdollisuutta ei voida vielä sulkea pois 1:06
Katso video turmapaikalta: Täällä Muhammed-pilakuvan piirtäjän kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui.

Taiteilija Lars Vilksin ja kahden poliisin kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus sattui sunnuntaina iltapäivällä Ruotsin Markarydin lähistöllä. Ruotsalaislehden haastattelema silminnäkijä kertoo epätoivoisesta pelastusyrityksestään onnettomuuspaikalla.

Kolaripaikka, jossa siviilipoliisiauto ja kuorma-auto törmäsivät, sijaitsee Ruotsissa Markarydin ulkopuolella E4-moottoritiellä. Lars Vilks matkusti samassa autossa siviilipoliisien eli henkivartijoidensa kanssa.

Kuorma-auton kuljettaja säilyi hengissä onnettomuudessa.

Aftonbladetin haastatteleman silminnäkijän mukaan siviilipoliisien auto oli ajautunut moottorien keskikaiteen yli toiselle puolelle moottoritietä kovalla nopeudella, silmämääräisesti arvioiden jopa yli 160 kilometrin tuntinopeudella. Silminnäkijän mukaan näytti siltä, että poliisiauton kuljettaja olisi menettänyt auton hallinnan. 

Vastaan tullut kuorma-autokuski ei silminnäkijän mukaan ollut ehtinyt reagoida kaistalleen sinkoutuneeseen poliisiautoon ja törmäsi siihen.

Silminnäkijä kertoi sännänneensä palavan auton luokse ja yrittäneensä auttaa uhreja.

– Menin auton matkustajanpuolen ovelle, yritin sammuttaa tulen, katsoin autoon ja itkin, mies kertoo Aftonbladetille.

Sankka palosavu

Kumpikin kolariautoista syttyi tuleen törmäyksessä. Paikalta otettujen kuvien perusteella ajoneuvoista nousi valtava tumma savupilvi. Silminnäkijän mukaan paikalta kuului myös kovia pamauksia räjähtelevistä renkaista. 

Pelastuslaitos sammutti autopalot ja tie jouduttiin sulkemaan. Raivaustoimet onnettomuuspaikalla olivat käynnissä vielä maanantaina aamupäivällä.

Vielä on epäselvää, mikä onnettomuuden aiheutti. Vakavasti loukkaantunutta kuorma-auton kuljettajaa on ruotsalaismedioiden mukaan jo kuulusteltu sairaalassa.

Ruotsin poliisiviranomaiset pitivät tapahtuneesta tiedotustilaisuuden maanantaina kello 11. Poliisilla on käynnissä rikostutkinta, mutta virkavallan mukaan tähänastiset tiedot eivät viittaa esimerkiksi siihen, että siviilipoliisiautoon eli Vilksin henkivartijoihin olisi vaikutettu ulkopuolelta.

Virkavallan arvion mukaan kaistalta suistuminen on saattanut johtua esimerkiksi rengasräjähdyksestä. 

Tunnettiin pilakuvista

Lars Vilks oli onnettomuushetkellä palaamasta kotiinsa illalliselta tuttavapariskuntansa Stina ja Kjell Dabrowskin luota. Surun murtama journalisti Stina Dabrowski kertoo SVT:lle, että illallisperinne oli kestänyt jo vuosia. Pariskunnan ja Vilksin välillä vallitsi Dabrowskin mukaan syvä ystävyys.

– Hän oli uskomattoman lämminsydäminen, humoristinen ja erittäin älykäs kaveri, Stina Dabrowski sanoo SVT:lle.

Lars Vilks tunnettiin muun muassa islamin profeetta Muhammadia kuvanneista pilapiirroksista, joiden seurauksena hän on joutunut murhayritysten ja tappouhkausten kohteeksi. 

Tunnetuin Vilksin murhan suunnittelija oli terrorismirikoksista oikeuteen vuonna 2010 joutunut ja vuonna 2014 vankeustuomion saanut yhdysvaltalaisnainen Colleen LaRose, joka tunnettiin myös liikanimellä "Jihad Jane".

Osana saman murhasuunnitelman tutkintaa myös Irlannissa pidätettiin useita ihmisiä. Vilks päätyi vuonna 2013 terroristijärjestö al-Qaidan Jemenin haaran julkaisemalle tappolistalle syytettynä "rikoksista islamia vastaan".

Lue myös:

    Uusimmat