Mainos

MTV:n uutisten kysely: Pienet vaalipiirit menettävät eduskuntapaikkoja

Ongelmaan haetaan ratkaisua muun muassa yhdistämällä vaalipiirejä vaalialueiksi. Myös paisuvan Uudenmaan vaalipiirin jakamista kahtia on esitetty.

Pohjois-Savo, Vaasa ja Satakunta ovat menettämässä edustajapaikkoja tulevina vaalivuosina. MTV:n uutisten teettämän selvityksen mukaan Uudenmaan vaalipiiri sitä vastoin paisuu entisestään.

Hyvä esimerkki on vihreiden vaalimenestys Pohjois-Karjalan vaalipiirissä. Raivoisa kampanjointi ja suuri äänimäärääkään eivät auttaneet Tarja Cronbergia läpi viime eduskuntavaaleissa.

Nykyisen vaalijärjestelmän vuoksi pienestä Pohjois-Karjalan vaalipiiristä pienen puolueen on käytännössä mahdotonta saada edustajaansa Arkadianmäelle.

Väen valuessa etelään vaalit muuttuvat vieläkin epäoikeudenmukaisemmaksi. Tilastokeskus selvitti MTV:n uutisten pyynnöstä tulevien eduskuntavaalipaikkojen kehitystä. Laskelma pohjautuu väestöennusteisiin.

Uudenmaan vaalipiiri paisuu pienten kustannuksella. Seuraavissa vaaleissa Pohjois-Savo on menettämässä yhden edustajan. Vuonna 2015 myös Satakunta sekä Vaasa menettäisivät paikkoja.

Ratkaisua ongelmaan yritetään etsiä muun muassa yhdistämällä vaalipiirejä vaalialueiksi. Tarkkaa mallia ei ole vielä tiedossa.

- Tälle asiallehan nykyinen hallitus on jo tekemässä. On toimikunta, joka valmistelee vaalialueuudistusta, uudistusta vaalijärjestelmään, jossa yritetään tasoittaa sitä, että se piilevä äänikynnys olisi suurinpiirtein sama kaikkialla, vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi pohtii.

- Hallitus on tässä kyllä sillä tavalla jälkijunassa, että näillä vaalialueilla ei tätä ratkaista, että nämä väestönsiirtymät on sen verran merkittäviä, SDP:n puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta sivaltaa.

Ennusteiden mukaan Helsingillä ja Uudellamaalla olisi vuonna 2015 yhteensä lähes 60 edustajaa. Demarit etsisivätkin ongelmaan ratkaisua mieluummin paisuvan alueen jakamisesta.

- Uudenmaan osalta voisi kyllä näitten väestösiirtymien jälkeen pohtia, tulisiko Uusimaa jakaa kahteen vaalipiiriin, Feldt-Ranta ehdottaa.

Oikeusministeriön asettaman toimikunnan uudistusten on tarkoitus olla voimassa vuoden 2015 vaaleissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.