MTV:n Uutisextra: Teollisuusliiton Aalto kummastelee julkisten työntekijäliittojen kovia puheita palkankorotuksista

9:36

Palkansaajajärjestö Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ihmettelee MTV:n Uutisextrassa julkisen puolen palkansaajaliittojen pyrkimyksiä vientialoja isompiin palkankorotuksiin.

Julkisen puolen palkansaajaliitoista esimerkiksi Tehy ja JHL ovat ilmoittaneet tavoittelevansa vientialoja isompia korotuksia.

Liittokierros alkoi tällä viikolla vientialojen eli Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluilla.

– Pidän hieman outona ajattelua, että yksityisen tai vientisektorin korotuksia pidetään jonkinlaisena astinlautana muille. Jos näin tehdään ja ajatellaan, sen ensimmäisen sopimuksen tekijää saa sitten tulevaisuudessa hakea, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto MTV:n Uutisextrassa.

Aalto antaa asiasta piikkiä myös työnantajapuolelle keskitetyistä sopimuksista luopumisen takia.

Ymmärrystä valtakunnansovittelijan palkkapuheille

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on sanonut, että liittokierroksen avaajia kovempia palkankorotuksia on häneltä turha lähteä hakemaan. Lausunto suututti hoitajaliitot.

Teollisuusliiton Aallolta löytyy myös ymmärrystä valtakunnansovittelijan lausunnolle.

– Jos näin ei olisi, valtakunnansovittelija tilaisi jonon ovelleen, jos eri tahot haluaisivat ylittää päänavajaan palkankorotustason. Tämä on se syy, miksi varmaan valtakunnasovittelija näin asiaa ajattelee.

– Samaan hengenvetoon pitää kuitenkin sanoa, että meillä on sopimusautonomia tässä maassa ja se tarkoittaa sitä, että jokainen järjestö on oikeutettu hakemaan omia neuvottelutuloksiaan, sanoo Aalto MTV:n Uutisextrassa.

Julkisen sektorin palkkaneuvottelut käydään ensi vuoden alussa.

Uutisextra MTV-palvelussa ja MTV3-kanavalla lauantaisin kello 19.10

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja