Mainos

MTV:n politiikan toimittaja vaaleista: "Nyhtöjytky", hallituspuolueet hävisivät, mutta SDP:llä jokin pahasti vialla

3:23

Politiikan toimittaja Vesa Kallionpään mukaan sekä vihreiden menestys, ”nyhtöjytky”, että perussuomalaisten romahdus kertovat ilmiöinä populismista.

– Vihreät onnistuivat erityisesti kaupungeissa vastustamalla kaikkea ikävää ja kannattamalla kaikkea kivaa. Vihreät olivat vaalien ehdoton ilmiö, hän toteaa.

Vastaavasti perussuomalaisten kannatus suli hänen mukaansa siihen, kun kuuta taivaalta odottaneet kannattajat pettyivät puolueeseen.

– Koveneeko ja kapeneeko puolueen politiikka, vai säilyykö maltillinen linja, hän pohtii vaalituloksen vaikutusta.

Näihin valintoihin hän arvioi vaikuttavan erityisesti tuleva puheenjohtajapelin sekä työllisyystilanteen kehityksen.

1:31

4:47

Hallituspuolueet ja SDP hävisivät

Kallionpää pitää selvänä, että kaikki hallituspuolueet hävisivät näissä vaaleissa, vaikka kokoomuksen tilanteen pelastikin Jan Vapaavuoren saama äänivyöry Helsingissä. Vyöryn taustalla oli vaalien muuttuminen Helsingissä osaltaan pormestarivaaleiksi. Jonkinlaisia muutoksia hallituspolitiikkaan on Kallionpään arvion mukaan tulossa varmasti, mutta niiden luonne on selviää vasta myöhemmin.

Samalla kuitenkin myös SDP jäi ennakkoäänten rohkaisevasta tuloksesta huolimatta tavoitteestaan. Kallionpää arvioi tapauksesta käytävän vielä jälkipyykkiä.

– Jokin on pahasti vialla, kun suurin oppositiopuolue päätyy tuohon tilanteeseen.

Kallionpää kuitenkin toteaa, ettei kuntavaalituloksesta voi päätellä tulevien maakuntavaalien tulosta, eduskuntavaaleista puhumattakaan. Tämä erityisesti sen vuoksi, että kyseessä ovat paikallisvaalit.

1:33

1:38

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.