MTV:n kysely: Kansa ei halua vastaanottokeskuksia lähelleen – nuoret kaikkein kriittisimpiä

Suomalaiset suhtautuvat hyvin kriittisesti siihen, että omalle paikkakunnalle tai naapurustoon perustettaisiin vastaanottokeskus.

MTV Uutisten teettämään kyselyyn vastanneista lähes puolet eli 46 prosenttia on sitä mieltä, että vastaanottokeskuksen perustaminen omalle paikkakunnalle on kielteinen asia. 

Heistä 27 prosenttia ajattelee, että ajatus on selkeästi kielteinen.

Vastaajista vain 29 prosenttia on sitä mieltä, että vastaanottokeskuksen perustaminen omalle paikkakunnalle olisi myönteistä. Ainoastaan kymmenes katsoo, että tällainen hanke olisi selkeästi myönteinen asia.

Omaan naapurustoon vastaanottokeskuksen haluaa vielä harvempi suomalainen. 

Kyselyssä yli puolet eli 56 prosenttia vastaajista pitää tällaista ajatusta kielteisenä, ja vain viidennes suhtautuu siihen myönteisesti.

Selkeästi kielteisenä ajatusta pitää yli kolmannes, 36 prosenttia, vastaajista.

Nuoret kaikkein kriittisimpiä

Ehkä hieman yllättäen 18-24-vuotiaat nuoret suhtautuvat vastaanottokeskuksiin kaikista kriittisimmin. 

Tästä ikäryhmästä 32 prosenttia pitää vastaanottokeskuksen perustamista omalle paikkakunnalle selkeästi kielteisenä asiana, kun esimerkiksi 55-64-vuotiaista näin ajattelee vain 23 prosenttia.

Kun kyse on omasta naapurustosta, ero nuorimpien ja vanhimpien vastaajien kesken on vielä suurempi.

Kyselyyn vastanneista 18-24-vuotiaista 43 prosenttia pitää ajatusta vastaanottokeskuksesta omassa naapurustossa selkeästi kielteisenä asiana, 55-64 vuotiaista selkeän kielteisen kannan ottaa vain 29 prosenttia.

Harva auttanut rahallisesti 

Vain harva suomalainen, 14 prosenttia, on kyselyn mukaan auttanut turvapaikanhakijoita rahallisesti tai aineellisesti. Melko harvalta (22 prosenttia) löytyy edes halua tällaiseen toimintaan.

Myös tässä asiassa nuoret ovat kielteisimpiä. 64 prosenttia heistä ei haluaisi auttaa turvapaikanhakijoita rahallisesti tai aineellisesti, kun 55-64-vuotiaista noin puolet, 51 prosenttia, suhtautuu apuun kielteisesti.

Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa 25.8.-28.8. välisenä aikana, siihen vastasi noin 1 300 henkilöä. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja