MTV:n jättikatsaus: Tämä on Suomen areenoiden tilanne nyt ja tulevaisuudessa – katso lista

Mitkä ovat suurimmat monitoimiareenat Suomessa juuri nyt ja mikä on julkisuudessa esillä olleiden uusien areenahankkeiden tilanne sekä toteutumisaikataulu? MTV Uutiset otti selvää.

Suomen monitoimiareenatilanne on herättänyt runsaasti keskustelua viime vuosina. Esimerkiksi monet ykkösluokan kansainväliset musiikkitähdet jättävät Suomen väliin, koska pääkaupunkiseudulta ei löydy mitat täyttävää jättisisäareenaa konserttipaikaksi.

Entisen Hartwall-areenan eli Helsinki-hallin ollessa areenan venäläisomistajiin kohdistuvien pakotteiden vuoksi pois käytöstä, Suomen ykkössisäareena on ollut vuodesta 2022 lähtien Tampereen Nokia Arena.

Helsinki-hallin paluusta käyttöön pakkolunastuksen tai myynnin myötä on puhuttu jo tovi, mutta asialle on edennyt hitaasti. 

Kiirastorstain aamuna Helsingin kaupunginhallitus teki kuitenkin päätöksen siitä, että kaupunki yrittää ostaa Ilmalan areenan itselleen. Jos hallin ostaminen ei onnistu perinteisillä kaupoilla, kaupunki on valmis käynnistämään pakkolunastusprosessin.

Pääkaupunkiseudulle on suunnitteilla tällä hetkellä kolme isoa monitoimiareenaa, joista pisimpään, jo yli kymmenen vuotta sitten julkistetun jääkiekkojoukkue Helsingin IFK:n uuden kotihallin eli Garden Helsinki -areenahankkeen kohtalon on kerrottu olevan uhattuna.

Listasimme tähän artikkeliin Suomen suurimmat tällä hetkellä käytössä olevat yli 6 000 katsojapaikan monitoimiareenat sekä julkisesti suunnitteilla olevat monitoimiareenahankkeet. Listauksen jälkeen tehdään katsaus suunnitteilla oleviin areenahankkeisiin.

Suomen suurimmat monitoimiareenat

Helsinki-halli

Mikä?

Helsingin Ilmalassa sijaitseva, vuonna 1997 valmistunut monitoimihalli, joka tunnettiin vuoteen 2022 asti hallin nimisponsorin mukaan Hartwall-areenana. Jääkiekkojoukkue Helsingin Jokerien entinen kotihalli.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 13 349, konserteissa jopa yli 15 000.

Omistaja?

Arena Events Oy (venäläisten Gennadi Timtšenkon ja Rotenbergin perheen yhtiö).

Asema nyt ja tulevaisuudessa?

Joulukuussa 2023 uutisoitiin, että Helsinki-halli aukeaa yleisölle jossain vaiheessa vuotta 2024. Parhaillaan voimassa olevien pakotesäännösten perusteella viranomaiset voivat halutessaan myös aloittaa pakotteiden piirissä olevan omaisuuden pakkolunastuksen, jos kauppa ei toteudu. Helsingin kaupunki varautuu "omiin toimenpiteisiin" hallin saamiseksi käyttöön siltä varalta, että parhaillaan käytävät kauppaneuvottelut eivät onnistu..

Nokia Arena, Tampere 

Mikä?

Tampereen ydinkeskustassa sijaitseva vuonna 2021 valmistunut monitoimiareena, jonka virallinen nimi on Tampereen Kannen areena ja sponsorinimi Nokia Arena. Tampereen jääkiekkojoukkueiden Tapparan ja Ilveksen kotihalli.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 13 300, konserteissa 15 000.

Omistaja?

LähiTapiola, OP, Ilmarinen, SRV ja Tampereen kaupunki.

Asema nyt ja tulevaisuudessa?

Suomen monitoimihallien ykkönen, vaikka Helsinki-halli nykykapasiteetissaan ei olisikaan suljettu. Pitää asemansa siihen asti, kunnes jokin pääkaupunkiseudun areenahankkeista toteutuu.

Gatorade Center, Turku

Mikä?

Vuonna 1991 avattu Turkuhalli on tunnettu takavuosina oman nimensä sekä nykyisen Gatorade Center -sponsorinimen lisäksi nimillä Typhoon, Elysée Arena sekä HK Areena. Turun Artukaisissa 5,5 kilometriä kaupungin keskustasta sijaitseva monitoimihalli on jääkiekkojoukkue TPS:n kotihalli.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 10 500.

Omistaja?

Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli.

Asema nyt ja tulevaisuudessa?

Vuoden 1991 jääkiekon MM-kisoihin Typhoon-nimisenä valmistunut Gatorade Center on herättänyt kritiikkiä syrjäisen sijaintinsa vuoksi. Turun rautatieaseman viereen suunnitteilla oleva Turun Ratapiha -hanke sisältää myös uuden 10 000 hengen monitoimiareenan, joka syrjäyttäisi Gatorade Centerin TPS:n kotihallina.

Helsingin jäähalli

Mikä?

Jääkiekon SM-liigassa pelaavan HIFK:n vuonna 1966 valmistunut, Nordis-lempinimellä tunnettu kotihalli Helsingin Töölössä.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 8 200.

Omistaja?

Jääkenttäsäätiö.

Asema nyt ja tulevaisuudessa?

Pääkaupunkiseudun sisäareenojen ykkönen Helsinki-hallin ollessa pois käytöstä. Kansainväliset mitat täyttävän areenan valmistuessa tulevaisuudessa Kehä III:n sisäpuolelle, Nordis-lempinimellä tunnettu halli toiminee jatkossakin jääkiekkoareenan lisäksi keskisuurten sisäkonserttien tapahtumapaikkana.

Espoo Metro Areena

Mikä?

Aiemmin sponsorinimillä Barona Areena ja LänsiAuto Areena tunnettu, Espoon Tapiolassa sijaitseva Espoo Metro Areena on vuonna 1999 valmistunut monitoimihalli, joka on Suomen koripallomaajoukkueen ja jääkiekon Mestiksessä pelaavan, kaudeksi 2024–2025 SM-liigaan palaavan Kiekko-Espoon kotiareena.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 6 982, konserteissa 8 582.

Omistaja?

Tapiolan Monitoimiareena Oy.

Asema nyt ja tulevaisuudessa?

Pääkaupunkiseudun monitoimiareenojen kakkonen Helsinki-hallin ollessa suljettu.

Tampereen jäähalli

Mikä?

Neljän kilometrin päässä Tampereen keskustasta sijaitseva Hakametsän jäähalli valmistui ensimmäisiin Suomessa pelattuihin jääkiekon MM-kisoihin vuonna 1965. Tampereen Liiga-joukkueiden Tapparan ja Ilveksen entinen kotihalli, jota nykyään isännöi Mestiksessä pelaava KooVee.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 7 300.

Omistaja? 

Tampereen kaupunki.

Asema nyt ja tulevaisuudessa?

Kissanmaan kaupunginosassa Tampereella sijaitseva Suomen vanhin jäähalli saattaa vaihtaa omistajaa tulevaisuudessa. Hakametsän jäähalli on tarkoitus peruskorjata monitoimiareenaksi, johon tulisi jääkiekkoilun lisäksi tiloja sisäliikunnalle.

Isomäki Areena, Pori

Mikä?

Isomäen urheilukeskuksessa sijaitseva, vuonna 1971 avattu jäähalli, jonka pääkäyttäjä on jääkiekon SM-liigassa pelaava Porin Ässät.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 6 350.

Omistaja?

Porin kaupunki.

Asema nyt ja tulevaisuudessa?

Pysyy Ässien kotihallina ja Porin isoimpana sisätapahtuma-areenana tulevaisuudessakin.

Oulun Energia Areena

Mikä?

Oulun Kärppien kotihalli, joka sijaitsee Raksilan liikuntapuistossa 1,5 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 6 050.

Omistaja?

Oulun kaupunki.

Asema nyt ja tulevaisuudessa?

Kärppien kotiareena mahdollisen Oulun elämysareenan valmistumiseen asti.

Suunnitteilla olevat isot monitoimiareenat

Entä miltä näyttää areenoiden tulevaisuus? Suomeen on suunnitteilla tällä hetkellä viisi jättikokoista monitoimiareenaa. Kolme hankkeista sijoittuu pääkaupunkiseudulle, yksi Turkuun ja yksi Ouluun.

Etenkin pääkaupunkiseudun monitoimiareenatilanne Helsinki-hallin ollessa poissa käytöstä on herättänyt huolta tapahtumajärjestäjissä. Kaikissa julkisuuteen tulleissa hankkeissa on otettu tämä seikka huomioon.

– Pääpaino areenan suunnittelu- ja toteutusratkaisuissa sekä itse toiminnassa on erityisesti kulttuuri- ja konserttitapahtumissa. Kaiken areenan suunnittelun, toteutuksen ja toiminnan lähtökohtana on "Music First"-ajattelu, kertoo Suvilahti Areena -yhtiön toimitusjohtaja Timo Nieminen.

Yleisökapasiteettia on optimoitu ja nykyinen asiakaskapasiteetti on noin 17 000–21 000 henkilöä, riippuen tapahtuman luonteesta. Suurempi asiakasmäärä mahdollistuu esimerkiksi konserteissa, joissa myös permanto toimii asiakasalueena, pienempi kapasiteetti voidaan ottaa esimerkiksi kenttäurheilutapahtumissa, kertoo Vantaalle suunnitteilla olevan Arena 3.3:n Pepe Perkiö.

– Areena palvelisi konserttien, muiden kulttuuritapahtumien, messujen, konferenssien ja urheilutapahtumien, erityisesti jääkiekko-otteluiden järjestämistä. Radanvarteen sijoittuvan areenan ympärille rakentuva uusi aseman ja Raksilan alue tulee olemaan elinvoimainen ja monipuolinen tapahtumien, elämysten, liiketoiminnan ja asumisen keskus, sanoo Oulun kaupungin hankejohtaja Karri Oikarinen.

Kysyimme uusien areenoiden hankeyhtiöiltä, mikä on tilanne hankkeissa nyt ja millä aikataululla monitoimiareenoita aletaan rakentamaan.

Garden Helsinki

Mikä?

Garden Helsinki -kiinteistöön suunnitellaan "maailman moderneinta tapahtuma-areenaa". Hankkeen käynnistäjä on Suomen jääkiekon pääsarjassa pelaava, vuonna 1897 perustettu urheiluseura Helsingin IFK.

Yleisökapasiteetti?

Urheilutapahtumissa noin 10 500 paikkaa. Garden mukautuisi erikokoisiin kulttuuritapahtumiin.

Omistaja?

Garden Helsinki on yksityisellä rahoituksella toteutettavaksi suunniteltu kiinteistökehityshanke. Gardenin rahoittajat ovat suomalaisia kiinteistösijoittamista harjoittavia instituutioita.

Koska valmis? 

Garden Helsingin rakennustyöt kestävät arviolta 2–3 vuotta rakennusluvan saamisesta. Helsingin Sanomat uutisoi maaliskuussa 2024, että jo liki tuhoon tuomituksi julistettu Garden Helsinki -hanke on hengissä, mutta nyt odotetaan Helsingin kaupungin tekevän kevään aikana päätöksen tontin hinnasta ja luovutusehdoista.

Suvilahti Areena, Helsinki

Mikä? 

Helsingin Suvilahden ja Hanasaaren alueelle suunniteltu areenahanke. Hankeyhtiöstä kerrotaan sen käyvän parhaillaan keskusteluja Helsingin kaupungin kanssa areenan mahdollisesta sijaintipaikasta alueella. Areena tullaan toteuttamaan kansainväliset vaatimukset ja mitat täyttäväksi monitoimiareenaksi.

Yleisökapasiteetti?

Tapahtuma- ja konserttikäytössä runsaat 17 000 katsojaa ja jääkiekko-otteluissa runsaat 14 000 katsojaa. Molemmilta luvuiltaan areena olisi Pohjoismaiden suurin.

Omistaja?

Suvilahti Areenan taustajoukoissa ovat muun muassa NHL-pelaajien neuvonantaja Todd Diamond, jääkiekkovalmentaja Olli Jokinen, rakennusyhtiö SRV:n perustaja ja vuorineuvos Ilpo Kokkila, asianajaja ja urheiluvaikuttaja Heikki Penttilä, jääkiekkoilija Karri Rämö ja asianajaja Urpo Väänänen. Suvilahti Areena -hankkeessa on mukana myös kansainvälinen tapahtuma-alan jätti ASM Global.

Koska valmis?

Areenahankkeen toteuttaminen Suvilahden/Hanasaaren alueelle edellyttää asemakaavamuutoksen tekemistä ennen rakentamisen aloitusta. Asemakaavan muutos kestää aloituksesta n. 2–2,5 vuotta ja sen perään rakentaminen rakennuslupineen noin kolme vuotta, hankeyhtiöstä kerrotaan. Areenan pitäisi olla valmiina vuonna 2029 tai 2030.

Arena 3.3, Vantaa

Mikä?

Vantaan Kivistöön Kehä III:n ja Tampereen moottoritien risteyskohtaan sekä Kehäradan läheisyyteen suunniteltu Arena 3.3 on toteutuessaan Suomen suurin ja samalla Pohjoismaiden kolmanneksi suurin sisätapahtuma-areena. Areenan yhteyteen toteutettaisiin myös korkeatasoinen 310 huoneen kongressihotelli ja kattavat ravintolapalvelut.

Yleisökapasiteetti?

17 000 urheilutapahtumissa, joissa kenttä käytössä, 21 000 tapahtumissa, joissa myös permanto asiakasalueena.

Omistaja?

Arena 3.3 Oy.

Koska valmis?

Arena 3.3 -hankkeen edustaja kertoo MTV Uutisille hankkeen olevan parhaillaan asemakaavoituksen hyväksymisvaiheessa. Hankkeesta on luvassa lisätietoa, kun asemakaava on tullut voimaan ja kun operaattori- ja rahoitusneuvottelut ovat julkistamiskelpoisia. Rakentamisen aloittaminen voisi olla näillä näkymin mahdollista syksyllä 2024 ja valmistuminen vuoden 2026 aikana.

Turun Ratapiha, Turku

Mikä?

Turun Ratapiha on uusi kaupunginosa, joka rakentuu kaupungin keskustan tuntumaan päärautatieaseman ja Logomon väliselle konepajan alueelle. Uudesta urheilu- ja tapahtumakäyttöön soveltuvasta monitoimiareenasta suunnitellaan Turun Palloseuran jääkiekkojoukkueen kotikenttää.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 8 900, konserteissa 10 000.

Omistaja?

Turun Ratapihan Kehitys Oy:n omistavat yhtiöidensä kautta tasaosuuksin ex-jääkiekkoilija Saku Koivu, Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja toinen perustaja Mikko Kodisoja sekä Sepos Oy.

Koska valmis?

Turun Ratapihan Kehitys oy:n hallituksen jäsen Kai Koskisen mukaan rakennusyhtiö SRV laskee areenan ja sen yhteyteen tulevan hotellin, toimisto- ja liiketilojen sekä pysäköintilaitoksen kustannuksia. Monitoimiareenan rakennustyöt on suunniteltu alkavaksi vuonna 2025 tai 2026 ja monitoimiareena olisi valmis vuonna 2028 tai 2029.

Oulun tapahtuma- ja elämysareena

Mikä?

Oulun ydinkeskustan viereen Raksilaan, entisen poliisi- ja oikeustalon paikalle suunnitteilla oleva tapahtuma- ja elämysareena. Hankesuunnitelmaan sisältyy areenan tapahtumatilat oheistiloineen, harjoitusjäähalli, 200 huoneen hotelli, kaupallisia tiloja, ravintoloita, kokous- ja konferenssitiloja, pysäköintilaitos ja tilaa esimerkiksi toimistokäyttöä varten.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 10 000 ja konserttitapahtumissa 13 000 katsojaa.

Omistaja?

Oulun kaupunki.

Koska valmis?

Areenaprojektia on valmisteltu Oulussa aktiivisesti noin neljä vuotta ja virallinen prosessi on hankejohtaja Karri Oikarisen mukaan tarkoitus laittaa liikkeelle ennen tulevaa kesää. Julkinen hankintaprosessi kestää noin vuoden, sitä seuraava kehittämisvaihe pari vuotta ja sen jälkeen rakentaminen vajaat kaksi vuotta. Oikarisen mukaan kaiken mennessä nappiin, areena voisi olla valmis keväällä 2029.

Nokia-areena on yksi Euroopan moderneimmista monitoimihalleista – tältä nimenvaihdoksen käyneella areenalla näyttää nyt 4:26
Nokia-areena on yksi Euroopan moderneimmista monitoimihalleista.

Tältä Garden Helsinki -jättiareena näyttäisi 0:34
Garden Helsinki -jättiareena näyttäisi havainnekuvien mukaan tältä.

Juttua korjattu 1. huhtikuuta 2024 kello 13.00: Oulun Energia Areenan kohdalla luki aiemmin väärät omistajat. Oikea omistaja on Oulun kaupunki. 

Lue myös:

    Uusimmat