MTV:n asiantuntijoiden kiteytys eurovaaleista: Yllätyksiä alhaisen äänestysinnon keskellä

Mitä eurovaaleista jäi käteen – MTV:n vaalistudio summaa annin 4:59
Tämä eurovaaleista jäi käteen – MTV:n vaalistudio summasi annin

Suomessa eurovaalien äänet on laskettu, mutta monissa muissa Euroopan maissa ääniä vielä laskettiin puolenyön aikaan.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kiteyttää Suomen vaali-illan toteamalla, että vaaleissa on aina yllätyksen mahdollisuus.

– Tämä ilta toden totta osoitti sen jälleen. Ei kukaan osannut ennustaa tätä vasemmistoliiton rynnistystä ja varmasti perussuomalaisten noinkin huono tulos oli kieltämättä illan yllätyksiä.

Lehtimäki toteaa toivovansa parlamentin kokoonpanon olevan sellainen, että Eurooppa pysyy yhtenäisenä ilmastonmuutokseen ja kilpailukykyyn liittyvissä asioissa sekä ennen kaikkea Ukrainalle annettavassa tuessa. 

– Ne ovat äärimmäisen isoja aiheita, mutta todella tärkeitä meille kaikille.

Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund puolestaan pohtii, että vaikka suomalaiset mittauksissa suhtautuvat EU:hun hyvin myönteisesti ja rakastavat euroa, niin silti Suomessa äänestysprosentti jää alhaisemmaksi kuin muualla Euroopassa. Grönlund toteaa, että vaalidemokratiassa äänen käyttäminen olisi tärkeää.

– Nythän se nähtiin taas, että äänestysprosentti voi ratkaista aika paljon. Se, joka saa kannattajansa liikkeelle, voittaa vaalit. Kun äänestysprosentti on alhainen, niin erot voivat olla yllättävän suuria.

MTV Uutisten pitkäaikainen kirjeenvaihtaja Helena Petäistö toteaa, että eurooppalaiselta kannalta katsottuna tänä iltana näyttäisi hyvältä se, että Eurooppa-myönteiset pitivät pintansa.

– Nämä Eurooppa-vastaiset eivät saaneet sitä jytkyä kokonaisuutena, mitä pelättiin. 

 

Lue myös:

    Uusimmat