MTV lähettää kaksi entisen Pöllölaakson sähkögeneraattoria Ukrainaan – "Huutava tarve"

Näin liikkuu 16 tonnin kontti kohti Ukrainaa – MTV lahjoittaa kaksi generaattoria sähköntuotannon avuksi 1:25
Katso videolta, kuinka 16 tonnin painoinen kontti liikahtaa kohti Ukrainaa.

MTV lahjoittaa kaksi varavoimageneraattoria Ukrainaan, jossa Venäjä on iskenyt kriittiseen energiantuotantokapasiteettiin.

Venäjä on osana hyökkäyssotaansa iskenyt Ukrainan kriittiseen sähköntuotantoon, mikä on jättänyt kokonaisia kaupunkeja pimeäksi. Apu energiasektorille on huutavaa ja tarve jatkuu, sillä tuhoja tulee koko ajan lisää.

Muutto vanhasta Ilmalan Pöllölaaksosta jätti tarpeettomaksi kaksi generaattoria, jotka MTV lahjoittaa Ukrainan avuksi.

Lahjoitus tehdään Euroopan Unionin pelastuspalvelumekanismin kautta, ja sitä koordinoi Suomessa sisäministeriö.

– Henkilöstöltä tuli idea, että varavoimageneraattorit voisi luovuttaa Ukrainaan, ja siitä oikeastaan lähtivät pyörät pyörimään. Nyt ollaan tässä pisteessä, että kontit lähtevät matkaan, sanoo MTV:n teknologiajohtaja Risto Koivula.

Generaattoreilla on varmistettu MTV:n sähköntuotanto poikkeustilanteissa vanhassa Pöllölaaksossa. Tositoimiin generaattorit eivät viidentoista palvelusvuotensa aikana ole joutuneet, eli käyttöikää niillä riittää ja huollotkin on hoidettu vuosittain.

Kriittinen tarve avulle

Generaattoreista suuremman teho on reilut 650 kilowattia ja pienemmänkin yli 400 kilowattia. Teho riittää Koivulan mukaan laskennallisesti noin 70–80 omakotitalon sähkönkulutukseen.

– Käyttötarkoitus on todennäköisesti siellä päässä sairaaloissa jätevedenpuhdistauksessa, teollisuusprosesseissa ja tietoliikenteessä. Hyviä ja arvokkaita laitteita.

Sisäministeriön pelastusosaston erikoissuunnittelijan Heikki Honkasen mukaan varavoimalaitoksille on Ukrainassa keskeinen tarve.

– Kuten uutiskuvista olemme nähneet, Ukrainassa on kaupunkeja ollut pimeänä. Apu energiasektorille on kriittistä, ja tarve jatkuu suurena, sillä tuhoja tulee koko ajan lisää. Tarve on huutava, Honkanen kertoo.

Honkasen mukaan generaattorit kuljetetaan kaupunkiin läntisessä Ukrainassa. Juuri tämän tarkemmin paikkaa ei voi työturvallisuussyistä kertoa. Apu ohjautuu Ukrainassa sinne, missä tarve on suurin.

Lue myös:

    Uusimmat