MTV-kysely: Suomalaiset naiset, nuoret ja työttömät vierastavat Trumpia – johtajat kuitenkin tykkäävät

Donald Trumpista tulee hyvä presidentti? Ei ainakaan suomalaisten mielestä. Suomalaisten näkökannoilla ei tietenkään ole juuri mitään merkitystä Yhdysvalloille, mutta Washingtonin politiikka vaikuttaa myös Suomeen taloudesta ja ilmastoasioista Venäjään.

Tuoreen kyselyn mukaan suomalaisista 59 prosenttia katsoo, että Trumpista tulee melko huono tai huono presidentti. Noin kuudennes arvioi, että hän ei ole hyvä eikä huono. Trumpin valtakaudesta odottaa hyvää tai melko hyvää 15 prosenttia suomalaisista. Noin joka kymmenellä ei ollut mielipidettä.

Naiset ovat miehiä kriittisempiä. Vain kuusi prosenttia naisista pitää Trumpia hyvänä tai melko hyvänä, kun miesten kohdalla luku on 23 prosenttia. Miehistä 49 prosenttia katsoo, että hän on huono tai melko huono Valkoisessa talossa. Naisista samaa mieltä on 70 prosenttia.

Nuoret kriittisimpiä

Kriittisimmin Trumpiin suhtautuvat nuoret, alle 24-vuotiaat. Heistä 70 prosenttia pitää häntä huonona tai erittäin huonona, hyvänä tai melko hyvänä yhdeksän prosenttia.

Myönteisin ikäluokka ovat 35-44-vuotiaat. Heistä 18 prosenttia katsoo, että Trump on hyvä tai melko hyvä presidentti, hieman yli puolet, 54 prosenttia, pitää häntä huonona tai melko huonona.

Trump vetosi vaalikampanjassaan vähemmän koulutetun työväestön taloudelliseen ahdinkoon.

Yliopistokoulutuksen saaneet myönteisiä

Suomalaista Trumpiin suhtautuvat myönteisimmin yliopistotutkinnon suorittaneet. Heistä 19 prosenttia on sitä mieltä, että Trumpista tulee hyvä tai melko hyvä Yhdysvaltain johtaja. Kansakoulutason koulutuksen saaneista 18 prosenttia on samaa mieltä. 

Kielteisimpiä ovat perus- tai keskikoulutason käyneet. Heistä 67 prosenttia pitää häntä huonona tai melko huonona.

Johtajat kannattavat, työttömät eivät

Ammattikunnista häneen luottavat eniten johtavassa asemassa olevat. Heistä 38 prosenttia uskoo, että Trumpista tulee hyvä tai melko hyvä presidentti. 36 prosenttia pitää häntä huonona tai melko huonona.

Kriittisimpiä ovat työttömät. Heistä 70 prosenttia pitää Trumpia huonona tai melko huonona. Heti heidän perässään ovat koululaiset ja opiskelijat, sekä kotitaloustyötä tekevät, molemmat ryhmät 69 prosenttia.

Tutkimus tehtiin 9. – 12.11. välillä. Vastaajia oli 1 215 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja