Mainos

Mopoilija, luottotietohäiriömerkintä napsahtaa yllättävän helposti

Alaikäisten luottotietohäiriömerkinnät ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Ulosotossa on parhaillaan noin 1 700 nuorta.

Suurin osa merkinnöistä johtuu maksamattomista mopojen ja moottoripyörien liikennevakuutusmaksuista. Osaa ajoneuvoista ei vakuuteta lainkaan.

- Viime vuonna vakuuttamattomien mopojen osalta perintäkirjeitä lähti 736 kappaletta alaikäisille. Luku on peräti kaksinkertaistunut muutaman vuoden aikana, kertoo Finanssialan keskusliiton johtava vakuutusasiantuntija Pia Santavirta.

Santavuoren mukaan nuoret eivät ymmärrä, kuinka vakavasta aiheesta luottotietomerkinnässä on kyse.

- Ajatellaan, että liikennevakuutusmaksun voi jättää maksamatta, vaikka sehän on lakisääteinen liikennevakuutus ja sitä ei voi todellakaan jättää maksamatta. Se on suoraan ulosottokelpoinen maksu ja sen maksamatta jättämisestä seuraa viime kädessä luottotietohäiriömerkintä.

Santavirta muistuttaa, että luottotietomerkinnän seuraukset ovat ikäviä.

- Nuorelta voidaan evätä luottokortti, luottokorttihakemusta ei hyväksytä, ei välttämättä saa opintolainaa, vuokra-asunnon saaminen hankaloituu, matkapuhelinliittymän hankinnassa voi myös olla ongelmia ja viime kädessä mahdollinen työpaikkakin voi jäädä saamatta luottotietohäiriömerkinnän takia.

Keskimääräinen ulosotossa oleva summa alaikäistä kohden on noin 40 - 50 euroa. Luottotietohäiriömerkintä pysy voimassa kahdesta neljään vuotta.

Pelkän tietämättömyyden piikkiin ulosottomerkintöjä ei voi Santavirran mukaan laittaa.

- Kun nuori on jo saanut useita laskuhuomautuksia ensin vakuutusyhtiöltä ja sitten perintätoimistoilta, nuoren pitäisi ymmärtää, että kyllä tässä nyt maksu pitää maksaa. Jos tässä kohtaa ei makseta, on välinpitämättömyydestä kyse.

Kaikilla mopoilla on oltava lakisääteinen liikennevakuutus. Vakuuttamisvelvollisuus koskee myös ns. minimopoja ja -mönkijöitä. Vakuutus on otettava, vaikka mopoa käytettäisiinkin vain piha-alueilla tai maastossa ja vaikkei se olisikaan rekisterissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.