Mainos

Mönkäre: Kodista eväät elämälle

Valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa Helsingin Säätytalolla vietettiin tänä vuonna ensimäistä kertaa erityisellä teemalla Kotona opitaan ihmisoikeudet.

Juhlassa luovutettiin 35 äidille Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajina. Tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari.

Juhlassa puhunut sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) muistutti kodin merkityksestä lapsen elämässä. Mönkäre totesi, että kodissa opitut periaatteet auttavat elämään toisten kanssa, kunnioittamaan ihmisarvoa ja osoittamaan suvaitsevaisuutta riippumatta ihon väristä, kielestä ja uskonnosta.

Mönkäreen mielestä kasvatuskeinoista tehokkain on vanhempien lapsilleen antama malli. Hän siteerasi kirjailija James Baldwinia, joka on todennut: "Lapset eivät koskaan ole olleet kovin hyviä kuuntelemaan vanhempiaan, mutta aina he ovat onnistuneet matkimaan näitä."

Ministeri muistutti kuitenkin, että monet lapsiperheet ajautuivat vaikeuksiin laman takia. "Kovaosaisuuden kolmiossa" päihde- ja mielenterveysongelmat yhdistyivät lastensuojeluasioihin. Hyvä ja kattava palvelujärjestelmä esti kuitenkin laajamittaisen syrjäytymisen.

Mönkäre muistutti, että edessä ovat suuret haasteet koska vaativan sosiaalityön tarve on kasvanut. Mannerheimin lastensuojeluliiton tervehdyksen juhlaan toi puheenjohtaja, professori Tuula Tamminen. Hänen mukaansa lapsuus mahdollistuu ennen muuta psykologisen vanhemmuuden kautta. Vanhemman antama aika ja emotionaalinen läsnäolo on perinteisesti liitetty juuri äiteihin ja äitiyteen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.