Tutkimus: Lihavuus vaikuttaa eturauhassyöpäpotilaan ennusteeseen – näin 10 lisäsenttimetriä vyötäröllä vaikuttaa riskeihin

Parempaa hoitoa yleistyvään eturauhassyöpään 10:23
KATSO MYÖS: Parempaa hoitoa eturauhassyöpään – keskustelemassa bioinformatiikan professori Matti Nykter Tampereen yliopistosta sekä tukihenkilö Marko Yrttimaa.

Tutkimuksessa havaittiin, että riski menehtyä eturauhassyöpään oli sitä suurempi, mitä lihavampi mies oli.

Ylipainoiset ja lihavat miehet menehtyvät eturauhassyöpään muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Vielä ei tosin ole selvää, pahentaako lihavuus syöpää vai löydetäänkö lihavien syövät myöhemmässä vaiheessa.

Tutkimus perustuu 200 000 brittimiehen 12-vuotiseen seurantaan sekä meta-analyysiin, jossa yhdistettiin 16 aikaisemman tutkimuksen aineistot ja 2,5 miljoonan miehen tiedot. Lihavuutta määriteltiin painoindeksillä, vyötärön ympäryksellä, rasvaprosentilla ja vyötärö-lantiosuhteella.

Riski menehtyä eturauhassyöpään oli sitä suurempi, mitä lihavampi mies oli ja mitä enemmän rasvaa hänen kehossaan oli. Yhteys nähtiin kaikilla lihavuuden mittareilla.

Yhteys selvä, mutta mistä yhteys johtuu?

Esimerkiksi jokainen 5 pisteen lisäys painoindeksissä liittyi 10 prosenttia suurempaan riskiin menehtyä eturauhassyöpään seurannan aikana. Jokainen 10 senttimetrin lisäys vyötärön ympäryksessä liittyi puolestaan 7 prosenttia suurempaan riskiin.

Tulokset vahvistavat näyttöä lihavuuden ja kohtalokkaiden eturauhassyöpien yhteydestä, mutta tuloksista ei voi päätellä, mistä yhteys johtuu. Lihavuus ja siihen liittyvät terveysriskit saattavat selittää sen, mutta on myös mahdollista, että lihavien miesten eturauhassyövät löydetään myöhemmässä vaiheessa, jolloin ne ovat myös kohtalokkaampia.

Tutkimus julkaistiin BMC Medicine -lehdessä.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja toiseksi yleisin syöpäkuoleman aiheuttaja. Suomessa siihen menehtyy vuosittain noin 900 miestä.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat