Tutkimus: Eturauhassyöpää sairastavilla suurentunut veritulppariski

Parempaa hoitoa yleistyvään eturauhassyöpään 10:23
KATSO MYÖS: Parempaa hoitoa yleistyvään eturauhassyöpään? Keskustelemassa bioinformatiikan professori Matti Nykter Tampereen yliopistosta sekä tukihenkilö Marko Yrttimaa.

Tutkimuksen mukaan eturauhassyöpäpotilaat sairastuvat muita todennäköisemmin laskimoveritulppaan.

Eturauhassyöpää sairastavat miehet sairastuvat laskimoveritulppaan noin puolet muita miehiä todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin BMJ Open-lehdessä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin laadukkaita ruotsalaisia terveysrekistereitä, ja niiden perusteella noin 3 prosenttia eturauhassyöpäpotilaista sairastuu laskimoveritulppaan viiden vuoden sisällä diagnoosista, kun verrokkimiehistä sairastuu noin 2 prosenttia.

Toisin ilmaistuna tämä tarkoittaa sitä, että joka vuosi tuhannesta eturauhassyöpää sairastavasta 7 sairastuu laskimoveritulppaan ja tuhannesta terveestä noin 4.

Laskimoveritulpat on tiedetty tavallista yleisemmiksi syöpäpotilailla, mutta riskin suuruus vaihtelee eri syöpätyypistä riippuen. Eturauhassyöpään nyt liitetty sairastumisriski on pienempi kuin moniin muihin syöpiin liitetty, mutta se kannattaa silti huomioida potilaiden hoidossa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 92 000 eturauhassyöpään sairastuneen ja 470 000 terveen samanikäisen ruotsalaismiehen rekisteritietoja vuosilta 2007–2017.

Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpä ja toiseksi yleisin syöpäkuoleman aiheuttaja. Uusia tapauksia todetaan runsaat 5 000 vuosittain.

Laskimoveritulppa eli laskimotukos tarkoittaa verihyytymän muodostumista laskimoon. Tulpat syntyvät melkein aina alaraajoihin. Tukos voi myös kulkeutua keuhkoihin ja aiheuttaa vaarallisen keuhkoveritulpan.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat