Keliakialiiton tuoreen selvityksen mukaan kaupassa myytävät soijakastikkeet ovat gluteenittomia, vaikka ainesosaluettelossa mainitaankin vehnä.
Keliakialiitto tiedottaa selvittäneensä 14 Suomen markkinoilla olevan soijakastikkeen gluteenipitoisuuden. Liiton tutkimuksissa kaikki soijakastikkeet osoittautuivat gluteenittomiksi.
– Soijakastike herättää jatkuvasti gluteenitonta ruokavaliota noudattavien keskuudessa keskustelua, sillä yksi sen raaka-aineista on vehnä. Tämä selvitys osoitti, että tavanomainen soijakastike sopii edelleen keliakiaa sairastaville, kertoo Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Eliisa Girsén tiedotteessa.
Kaupoissa on myynissä myös gluteenittomiksi merkittyjä soijakastikkeita, jotka eivät sisällä vehnää. Keliakialiiton Eliisa Girsénin mukaan gluteenittoman tuotteen valinta ei kuitenkaan ole välttämätöntä keliaakikoille, vaan myös tavanomaiset soijakastikkeet ovat gluteenittomia.
Tieto soijakastikkeiden gluteenittomuudesta ei periaatteessa ole yllättävä, sillä Keliakialiiton suositus on jo vuosien ajan ollut se, että keliakiaa sairastavat voivat käyttää tavanomaisia soijakastikkeita. Tämä suositus on pohjautunut muun muassa Ruotsin elintarviketurvallisuusviraston ja Yhdysvaltain keliakiajärjestön teettämiin analyyseihin soijakastikkeiden gluteenipitoisuuksista. Näissäkin tutkimuksissa kaikki näytteet ovat olleet gluteenittomia.
