Onko soijakastike gluteenitonta? Keliakialiitto tutki 14 kaupoissa myytävää soosia: "Herättää jatkuvasti keskustelua"

Kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen 1:01 Kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen
KATSO MYÖS VIDEO: Oletko ikinä hoksannut tätä asiaa punakorkillisesta soijapullosta? Mennyt monelta ohi. Videolla kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen.

Keliakialiiton tuoreen selvityksen mukaan kaupassa myytävät soijakastikkeet ovat gluteenittomia, vaikka ainesosaluettelossa mainitaankin vehnä.

Keliakialiitto tiedottaa selvittäneensä 14 Suomen markkinoilla olevan soijakastikkeen gluteenipitoisuuden. Liiton tutkimuksissa kaikki soijakastikkeet osoittautuivat gluteenittomiksi.

– Soijakastike herättää jatkuvasti gluteenitonta ruokavaliota noudattavien keskuudessa keskustelua, sillä yksi sen raaka-aineista on vehnä. Tämä selvitys osoitti, että tavanomainen soijakastike sopii edelleen keliakiaa sairastaville, kertoo Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Eliisa Girsén tiedotteessa.

Kaupoissa on myynissä myös gluteenittomiksi merkittyjä soijakastikkeita, jotka eivät sisällä vehnää. Keliakialiiton Eliisa Girsénin mukaan gluteenittoman tuotteen valinta ei kuitenkaan ole välttämätöntä keliaakikoille, vaan myös tavanomaiset soijakastikkeet ovat gluteenittomia.

Tieto soijakastikkeiden gluteenittomuudesta ei periaatteessa ole yllättävä, sillä Keliakialiiton suositus on jo vuosien ajan ollut se, että keliakiaa sairastavat voivat käyttää tavanomaisia soijakastikkeita. Tämä suositus on pohjautunut muun muassa Ruotsin elintarviketurvallisuusviraston ja Yhdysvaltain keliakiajärjestön teettämiin analyyseihin soijakastikkeiden gluteenipitoisuuksista. Näissäkin tutkimuksissa kaikki näytteet ovat olleet gluteenittomia.

Vaikka soijakastikkeet sisältävätkin vehnää, niiden valmistusprosessi takaa lopputuotteen gluteenittomuuden.

– Soijakastike on raaka-aineiltaan yksinkertainen tuote. Se koostuu soijapavuista, vedestä, vehnästä ja suolasta. Pitkä, jopa vuosien mittainen, fermentointi eli käymisprosessi saa aikaan soijakastikkeen tumman värin ja runsaan umamin maun. Samalla vehnässä oleva gluteeni pilkkoutuu, ja soijakastikkeesta tulee gluteeniton, Girsén selvittää.

14 kauppojen soijakastiketta Keliakialiiton tutkimuksissa

Keliakialiitto teetätti analyysin 14 Suomen markkinoilla olevasta soijakastikkeesta huhtikuussa. Selvitykseen valittiin SOK:n myydyimmät soijakastikkeet, K-ryhmän oman brändin soijakastikkeet ja aasialaisissa marketeissa olevia soijakastikkeita. Näytteet analysoitiin akkreditoidussa laboratoriossa.

Analysoidut soijakastikkeet:

Gluteenittomuuden raja-arvo on 20 mg/kg eli kaikki näytteet olivat gluteenittomia.

Tuote

Gluteeni-pitoisuus (mg/kg)

Gluteeniton
Kyllä/Ei

Aroi Aito kiinalainen soijakastike

< 10

Kyllä

Hamada VII Japanese Seasoning Soy Sauce

< 10

Kyllä

Healthy boy brand Mushroom Soy Sauce

< 10

Kyllä

Kikkoman Luonnollisesti Valmistettu Soijakastike

< 10

Kyllä

K-Menu Kiinalainen Soijakastike

< 10

Kyllä

Pearl river bridge Superior Light Soy Sauce

< 10

Kyllä

Pirkka Japanilainen Soijakastike

< 10

Kyllä

Rainbow Soijakastike Japanilainen

< 10

Kyllä

Sakura Soy Sauce Traditional Naturally Brewed

< 10

Kyllä

SOY-KING Original Soya Sauce

< 10

Kyllä

Superior Light Soy Sauce

< 10

Kyllä

Thin Soy Sauce Healthy Boy Brand 

< 10

Kyllä

Wan Ja Shan Soy Sauce

< 10

Kyllä

Yamasa Brewed Soy Sauce

< 10

Kyllä


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!