Mökkijuhannus lauttamatkan päässä? Varaudu ruuhkiin

Mökkisaarille johtavat lautat ovat juhannuksena täynnä ja tunnin–kahden odotus normi. Matkaan kannattaa lähteä erityisesti ruuhkaisimmilla reiteillä hyvissä ajoin.

– Ylivoimaisesti ruuhkaisin maantielauttareitti on Saaristotien lauttareitti ja ennen kaikkea väli Parainen-Nauvo. Käytännössä siellä on kolme lauttaa liikenteessä koko päivän, ja silti saattaa jonoa syntyä, turvallisuus- ja liikennejohtaja Veijo Hiukka Suomen Lauttaliikenne Oy:stä sanoo.

Myös Hailuotoon, Hiittisiin sekä Kustavista Iniöön menevät lautat ovat juhannuksena erittäin täynnä. Suurimpiin lauttoihin mahtuu noin 60 henkilöautoa ja pienimpiin noin 30.

– Ruuhka alkaa juhannusaatonaattona iltapäivällä ja jatkuu iltaan sekä vielä juhannusaaton aamupäivään.

– Liikkeelle kannattaa lähteä hyvissä ajoin. Se, että joutuu jonottamaan ehkä tunnin tai kaksi, on vielä normaalia. Jos jotain odottamatonta tapahtuu, aika voi venähtää vielä pidemmäksi. Mutta kun parin tunnin marginaalin pitää, pitäisi yleensä olla aika mukavasti matkassa.

Edellisinä vuosina lauttoja on jouduttu joskus odottamaan pidempäänkin, useita tunteja.

– Silloin taustalla on muutakin kuin ruuhka, esimerkiksi rikkoontumisia tai jotain vastaavaa. Lautoista on juhannuksena käytössä käytännössä koko kapasiteetti, ja yllättävät tekniset vauriot tietysti vaikeuttavat ruuhkaa.

Rannalle jäämistä ei silti oikeastaan tarvitse pelätä.

– Paraisten ja Nauvon välisellä pääreitillä liikennöidään ympäri vuorokauden. Ennemmin tai myöhemmin pääsee varmasti ylitse. Hailuodon liikenne loppuu puolenyön jälkeen, mutta alkaa taas aamulla. Pari tuntia kun varaa matkaan, pitäisi olla aika mukavasti aikaa. Kannattaa lähteä matkaan sillä mielellä, että on todennäköisesti kesän pahin ruuhka.

Juhannuksen paluuliikenne on sujuvampaa.

– Monesti ihmiset jäävät viettämään kesää mökeille, ja paluu tapahtuu paljon tasaisemmin useamman päivän aikana. Ainostaan toisena juhannuspäivänä sunnuntaina saattaa olla vähän enemmän ruuhkaa, ehkä noin tunnin jonotus.

– Jonotusaikoihin vaikuttaa tietysti myös säätila. Kun säätila viime juhannuksenakin oli surkea, jonotusta ei paljon esiintynyt, Hiukka huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat