Mainos

Mobutun aika käymässä vähiin

Zairen presidentin Mobutu Sese Sekon asema on käymässä yhä tukalammaksi. Zairen kapinallisten johtaja Laurent Kabila vaatii maan presidenttiä Mobutu Sese Sekoa eroamaan kolmen päivän kuluessa. Kapinallisten radio kertoi tänään, ettei Mobutun tarvitse poistua maasta vaan presidentti voi jäädä viidakkoasuntoonsa Gbadoliteen.

Kapinalliset valtasivat maan tärkeimmän taloudellisen keskuksen, Lubumbashin kaupungin, eilen hallitukselle uskollisten joukkojen kanssa käymiensä taistelujen jälkeen. Saatuaan kaupungin hallintaansa kapinallisten johtaja Kabila julisti kolme päivää kestävän tauon taisteluihin ja sanoi odottavansa Mobutun ottavan puhelimitse yhteyttä tauon aikana.

Presidentin eroamisen jälkeen maassa voidaan Kabilan mukaan aloittaa neuvottelut tilanteen ratkaisemiseksi poliittisin keinoin. Jos Mobutu ei suostu eroamaan, kapinalliset uhkaavat jatkaa taisteluja ja vallata maan pääkaupungin Kinshasan. Uusi pääministeri kenraali Likulia Bolongo sen sijaan ilmoitti, että presidentti Mobutu eroaa vain, jos hän häviää vaalit.

Levottomuuksia Lubumbashissa

Levottomuudet valloitetussa Lubumbashin kaupungissa jatkuivat suhteellisen rauhallisen yön jälkeen. Etenkin lentokentän lähellä käytiin taisteluja. Noin sata hallituksen joukkoihin kuuluvaa sotilasta piti kenttää hallussaan torstaina. Osa upseereista pakeni lentokoneilla kaupungista.

Kaupungissa ammuskeltiin ja ihmiset tuhosivat armeijan maissipeltoja ja ryöstivät varastoja. Asukkaiden mukaan myös keskustan kauppoja ryösteltiin.

Osa hallituksen sotilaista pakeni katutaisteluiden jälkeen ja osa vaihtoi kapinallisten puolelle. Lubumbashin asukkaat iloitsivat kapinallisten otettua kaupungin haltuunsa. Moni sanoi odottaneensa pitkään Mobutun 32-vuotisen valtakauden päättymistä.

Pakolaisia kuoli nälkään

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi tänään, että kapinallisten valtaaman Kisanganin kaupungin eteläpuolisella pakolaisleirillä oli keskiviikkona kuollut 108 ihmistä aliravitsemukseen ja tauteihin. Tiistaina kahdella muulla leirillä oli kuollut yhteensä 64 ihmistä. Pakolaiset odottavat kotiuttamista Ruandaan. Kapinallisjohtaja Kabila suostui viikonvaihteessa kotiuttamiseen, jota nyt valmistellaan.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.