MM-rallit vaihtuivat koti-isän rooliin – nyt Janne Ferm on taas valmis palaamaan maailmalle Esapekka Lapin kanssa

1:48
Esapekka Lappi ja Janne Ferm antoivat Suomen MM-rallissa vahvan näytteen osaamisestaan.

Noin vuosi sitten rallin MM-sarjan ajopaikoilta pudonneet kuljettaja Esapekka Lappi ja kartanlukijansa Janne Ferm jäivät täksi kaudeksi odottelemaan kaikessa rauhassa paluumahdollisuuden avautumista. Koti-isänä rallien välissä aikaa viettänyt Ferm on nyt valmis palaamaan kiertueelle uuden Toyota-sopimuksen myötä.

Lappi ja Ferm antoivat kauden kolmessa MM-rallissaan sellaiset näytöt, ettei Toyotalla ollut juuri vastaan sanomista. Kaksikko pestattiin ensi kaudeksi ajamaan japanilaisvalmistajan kolmosautoa vuorotellen uraansa lopettelevan Sébastien Ogierin kanssa. Toyotalta vuokratulla WRC-kalustolla he ajoivat lokakuun vaihteessa upeasti Suomen MM-rallin neljänsiksi.

Taakse jäi muun muassa Ogier.

Esapekka Lappi ja Janne Ferm

  • 65 MM-rallia (Skoda 2013-2016, Toyota 2017-2018, Citroen 2019, Ford 2020, Toyota 2021)
  • Voitto Suomen MM-rallissa vuonna 2017
  • 7 palkintosijaa
  • 43 erikoiskokeen pohja-aikaa
  • WRC2-luokan mestaruus 2016
  • Euroopan rallimestaruus 2014

Ennen Jyväskylää kaksikko ehti ajaa ison luokan autolla vain puolitoista päivää testiä. Sitä edelliset ajokokemukset vuodelta 2021 olivat toukokuun Portugalin MM-rallista ja helmikuun Rovaniemen MM-talviosakilpailusta. Niissä kalustona oli Volkswagenin R5-auto, ja tuloksena molemmista kisoista WRC2-luokan voitto.

Fermin mukaan suurin haaste ei ollut yli neljän kuukauden kisatauossa, vaan siinä, että he olivat ajaneet isommalla WRC-autolla viimeksi marraskuussa 2020. Puhdas ajamisen riemu näkyi molempien kasvoilla lähes jokaisen erikoiskokeen jälkeen.

– Kyllähän se oli nautinto, että pääsi vain ajamaan. Ei ihan kärkeen keretty, mutta kun teimme keskimäärin parhaamme pätkillä, ja jos olet oman hyvän duunisi tehnyt, niin eihän siinä voi kuin hymyillä. Eikä se tällä kertaa riittänyt tuota paremmin, mutta ei siitä voi pahoillaankaan olla, Ferm kertoo MTV Urheilulle.

Koti-isä pohtii, mitä tekisi isona

Lappi ja Ferm tekivät viime kauden lopussa päätöksen, etteivät he halua jatkaa vaikeuksiin joutuneen M-Sportin tiimissä. Ajopaikasta olisi pitänyt maksaa, mikä ei houkuttanut perheellisiä miehiä jatkamaan sarjassa pelkästä harrastamisen ilosta.

Lappi aloitti työt rallivarusteita ja -varaosia myyvässä firmassa. 41-vuotias Ferm jäi puolestaan koti-isäksi nyt 4- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Töitä tai yritystoimintaa hän ei kerro välissä tehneensä.

– Kyllä tämä aika on kotona mennyt lapsien kanssa, ja vaimo on nyt tehnyt enemmän töitä. Ehkä sitä on miettinyt, mitä isona haluaisi tehdä, mutta ei se nyt ole vielä löytynyt. Eikä se nyt ainakaan helpota sitä, että tuolla kilpailuissa on vielä noin saamarin kivaa, Ferm nauraa.

– Jatketaan sitä prosessia, että mikä tässä elämässä olisi oikeasti kivaa, hän tuumii.

Yhteys säilynyt ajotaukojen aikana

Ferm ja Lappi tutustuivat toisiinsa noin kymmenkunta vuotta sitten. He olivat törmänneet kertaalleen messuilla, mutta seuraavalla näkemällä he istuivatkin jo yhteisessä autossa starttaamassa Tunturiralliin. Työkumppanuus syveni ystävyydeksi.

– Siinähän sitä tutustuu hyvin, kun enemmän olen hänen kanssaan ollut tekemisissä kuin kotiporukoiden kanssa, Ferm sanoo.

Tekemisissä he ovat olleet niin koronakevään 2020 kuin tämän vuoden ajotaukojenkin aikana.

– Soitellaan kuulumisia, ihmetellään ja pyöräillään välillä kimpassa. Vähän erilainen suhde meillä varmaan on, koska siinä on sellainen ystävyyskin läsnä.

Jyväskylässä häkellyttävä näyttö

Näytöt Rovaniemeltä ja Portugalista olivat jo itsessään vahvoja, mutta Jyväskylän valokeila Toyotan WRC-autolla oli ensi kauden ajopaikkoja jaettaessa äärimmäisen tärkeä. Koko vuosi tähtäsi siihen, että paikka ylimmässä luokassa aukeaa.

– Niin kuin EP sanoikin (ennen kauden alkua), niin yritetään pitää nimi mielessä ja näyttää meidän osaamisemme, ettei meitä kannata laskea vielä ulos. Siinä kaikessa on onnistuttu, Ferm kertoo.

Lappi ja Ferm saivat vuokrakuskeiksi harvinaisen avokätistä kohtelua, sillä japanilaistalli antoi auton käyttöön myös Jyväskylää edeltäviin testeihin. Kisan aikana he saivat apua voittoon ajaneen Elfyn Evansin säätöjä hyödyntämällä.

Tallin väki oli niin ikään tuttua vuosilta 2017 ja 2018, jolloin Lappi ja Ferm ajoivat Toyotalla reilut puolitoista kautta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja