Mainos

MM-kisojen peliväline "kaikkien aikojen testatuin pallo"

Jotain vanhaa, jotain uutta ja vuosikaupalla kehitystyötä. Lopputulos on pyöreä, ympärysmitaltaan 69 senttiä ja painoltaan 437 grammaa. Sellainen on Brazuca, jalkapallon MM-kisojen virallinen pelipallo.

Perusrakenne on vanhastaan tuttu. Sisäkumi butyylistä, sen ympärillä kankainen kehys ja päällä polyuretaanipinta.

Pinnalla näkyy myös Brazucan merkittävin uutuus, sillä uudessa pallossa on poikkeuksellisesti vain kuusi geometrisesti identtistä paneelia. Edellisessä MM-pallo Jabulanissa oli kahdeksan, sitä edeltävässä Teamgeistissä neljätoista.

Poikkeavaa Brazucassa on myös sen testaukseen käytetty aika.

Yhden pallon valmistukseen kuluu pakistanilaisessa tehtaassa vain 40 minuuttia, mutta urheiluvälinevalmistaja Adidas uhrasi Brazucan tuotekehitykseen kaksi ja puoli vuotta.

Messi ja Zidane testiryhmässä

Adidaksella oli ajankäyttöön syynsä, sillä edellinen MM-pallo Jabulani sai huippupelaajilta murskakritiikin. Jabulania syytettiin osapuilleen kaikesta, paitsi Espanjan maailmanmestaruudesta.

Espanjan maalivahti Iker Casillas arvioi pallon surkeaksi, Italian veräjänvartija Gianluigi Buffon kamalaksi ja Brasilian virkaveli Julio Cesar supermarketpalloksi.

Nyt Brazucan tuotekehittelyyn pääsi mukaan yli 600 pelaajaa ja 30 joukkuetta. Kolmella mantereella, eri korkeuksissa ja kutakuinkin kaikissa kuviteltavissa olosuhteissa.

Ei siis ihme, että Adidas kertoo Brazucan olevan kaikkien aikojen testatuin pallo. Sanansa kehitystyöhön antoivat niin Lionel Messi kuin Zinedine Zidane. Messi kertoi ensivaikutelman olevan hyvä.

Brasilian juoksukone Dani Alves meni heti pidemmälle ja arvioi pallon fantastiseksi.

- Olen varma, että pelaajat tulevat rakastamaan tätä palloa. Me tulemme pitämään sen kanssa paljon hauskaa, Alves lupasi.

Hyvää lupailevat myös japanilaisen Tsukuban yliopiston tutkimukset Scientific Returns -journaalin mukaan. Tuulitunneli- ja robottitestien perusteella Brazucan pitäisi olla pelaajille edeltäjiään ennustettavampi.

- Laukauksen ja syötön kierre voi kuitenkin olla aivan erilainen kuin tuulitunnelissa jäljitelty. Se on suurin ero todelliseen tilanteeseen, sheffieldiläisen yliopiston tutkija Simon Choppin puolestaan arvioi National Geographic -lehdelle.

Legendat kehuvat Tangoa

Kauas on tultu niistä ajoista, kun pallot olivat vielä aitoa nahkaa. Niin kuin vaikkapa Atik Ismailin peliuran aikana.

- Nämä uudet pallot ovat vaikeammin hallittavissa. Ne vaativat enemmän taitoa ja tekniikkaa. Minä totuin nahkaan. Kengän sai kunnolla pallon alle, Ismail sanoi.

Adidas kehitti ensimmäisen MM-pallon vuoden 1970 MM-kisoihin. Täysosuma oli lähellä jo noin 10 vuoden kuluttua, ainakin Ismailin ja AC Milanin entisen maalitykin Daniele Massaron mielestä.

Kumpikin nimesi 1970-1980-luvun vaihteessa käytössä olleen Tangon kaikkien aikojen suosikkipallokseen.

- Siitä tiesi, miten se käyttäytyy, materiaali oli todellista nahkaa. Ei näitä synteettisiä, Massaro kertoi STT:lle.

Onko pallojen nykyinen kehityssuunta lajille hyväksi?

- Ainakin markkinoinnille se on, Massaro hymähti.

Vuoden 2006 Teamgeistiä myytiin yli 10 miljoonaa, Jabulaniakin noin 13 miljoonaa kappaletta.

Torstaina alkaa Brazucan aika.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.