Mainos

MM-dopingista välimiestuomio

Välimiesoikeus on pitänyt ennallaan hiihtäjien Jari Isometsän (kuvassa) ja Janne Immosen kahden vuoden kilpailukiellon.

Sen sijaan yhden tuomarin välimiesoikeus on päättänyt, että Milla Jauho ja Virpi Kuitunen ovat saaneet vain kolme kuukauden kilpailukiellon.

Oikeustieteen professori Ari-Matti Nuutilan päätöksen mukaan mieshiihtäjät olivat niin kokeneita ammattilaisia, että heidän olisi tullut tietää plasmalaajentajien olleen kiellettyjä.

-Kahden hiihtäjän osalta todettiin, että heidän erehdyksensä ei ollut anteeksiannettava ja heidän kilpailukieltonsa pysyy. Kahden osalta taas todettiin, että he olivat aidosti erehtyneet, Nuutila kommentoi.

Naiset anonevat seuraavaksi kansainväliseltä hiihtoliitolta heille langetetun kahden vuoden kilpailukiellon kumoamista.

Oikeustieteen professori Nuutila arvioi, että naishiihtäjien mahdollisuudet saada kansainvälinen kilpailukielto lyhenemään ovat hyvät:

-Sen perusteella mitä minä olen katsellut kansainvälistä oikeuskäytäntöä näistä dopingkysymyksistä, niin yleensä niissä niin on käynyt. Kun kansallisella tasolla todetaan, että kilpailukielto lyhenee, niin seuraava vaihe on ollut sitten se, että se kansallinen liitto on pyytänyt kansainvälistä lajiliittoa lyhentämään kilpailukieltoa myös kansainvälisesti ja tällaiset vaatimukset ovat menneet myös läpi, Nuutila sanoo.

Suomen hiihtoliitto SHL sanoo ettei se lähde muuttamaan välimiesoikeuden päätöksen perusteella Milla Jauhon tai Virpi Kuitusen kilpailukieltoja.

Välimiesoikeuden päätöksen tehnyt oikeustieteen professori Ari-Matti Nuutila kuitenkin sanoo, että Hiihtoliitto on etukäteen sitoutunut hänen päätökseensä:

-Periaatteessa he joko muuttavat kilpailukieltopäätöksensä tämän päätöksen mukaiseksi ja jos eivät, niin he kyllä asettuvat aika ilmeiseenkin vahingonkorvauskanteitten vaaraan.

Hiihtoliiton toimitusjohtaja Jari Piirainen sanoo, että SHL on sitoutunut noudattamaan Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n sääntöjä, ja ryhtyy toimiin vasta sen jälkeen, jos FIS tekee muutoksen aiempaan kilpailukieltopäätökseensä.

Kesken lomamatkaansa Santorinin saarelta tavoitettu Piirainen on sitä mieltä, että on FIS:n asia muuttaa urheilijoiden kansainvälistä ja sitä kautta kansallista kilpailukieltoa.

-Me olemme sitoutuneet noudattamaan heidän päätöksiään, ja meidän näkökulmasta, jos naishiihtäjät aikovat kilpailukieltoaan saada lyhennetyksi, heidän tehtävänsä on vedota kansainvälisen hiihtoliiton hallitukseen. Ja jos näin kävisi, että FIS:n hallitus päätöksen muuttaa, Suomen hiihtoliitto tekee sen jälkeen samankaltaiset päätökset, Piirainen sanoi.

-Me emme tule asiaa ajamaan, Piirainen sanoi. Piirainen sanoi, että Hiihtoliitto on ollut koko oikeusprosessin ajan sitä mieltä, että liiton keväällä tekemät päätökset ovat olleet oikeita. Piiraisen mielestä välimiesoikeuden tekemä päätös on naisten osalta varmasti ihan oikea esitetyn näytön perusteella.

-Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että emme saaneet kuulla mielestämme kaikkia tarpeellisia henkilöitä välimiesoikeudessa johtuen siitä, että Juha-Pekka Turpeinen ei suostunut tulemaan kuultavaksi ei välimiesoikeuteen, eikä saatu välimiesoikeudelta oikeutta saada kuulla häntä alioikeudessa valaehtoisesti, Piirainen sanoo.

Piiraista askarrutti, mitä naiset tiesivät.

-Se seikka, tiesivätkö naishiihtäjät, ja mitä naishiihtäjät tiesivät ja mitä heille oli kerrottu aineesta, jäi hämärän peittoon, enkä tiedä jäikö lopullisesti hämärä peittoon, Piirainen sanoi.

-Naishiihtäjillä on nyt mahdollisuus välitystuomion perusteella vedota Kansainväliseen hiihtoliittoon ja hakea muutosta päätökselle, Piirainen toisti.

Milla Jauho ja Virpi Kuitunen voivat hakea muutosta kilpailukieltoon FIS:ltä lähettämällä FIS:n hallitukselle kirjelmän, jossa on perusteena välimiehen päätös perusteluineen.

Piirainen muistutti, että keväällä FIS:llä oli samat tiedot käytössään päätöstä tehdessään kuin Hiihtoliitolla oli. Kummankin liiton päätökset olivat samanlaiset.

-Muuttaakseen päätöksiään Kansainvälinen hiihtoliitto varmasti tarvitsee kaiken sen materiaalin, mitä välitystuomioistuimessa on päätetty ja millä perusteilla, Piirainen pohti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.