Mainos

Miten Isis-terroristiryhmään liittyminen kielletään?

YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen mukaan kaikkien sen jäsenmaiden pitää hyväksyä laki, jossa omien kansalaisten liittyminen jihadisteihin määriteltäisiin vakavaksi rikokseksi.

Miten ihmeessä tämä toteutetaan?

- Se jää nähtäväksi, mitä YK käytännössä tulee vaatimaan sen todistamiseksi, että henkilö on menossa äärijärjestöön taistelemaan, ja puututaanko siinä liikaa yksilön liikkumisvapauteen, kertoi MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen aamun Huomenta Suomessa.

Karppinen seuraa New Yorkissa YK:n yleiskokousta ja turvallisuusneuvoston kokousta.

Päätöksen taustalla on ulkomaisten jihadistien siirtyminen Irakiin ja Syyriaan terroristiorganisaatio Isiksen riveihin. Turvallisuusneuvoston kokousta johti Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Neuvosto oli yksimielinen päätöksestään. 

- Joka tapauksessa Obama antoi aikaa ottaa uudet ohjeet käytäntöön ja täytäntöön ensi vuoteen mennessä.

Päätöslauselmalla YK velvoittaa jäsenmaitaan tuomitsemaan kansalaisensa, joka yrittää matkustaa esimerkiksi Syyriaan liittyäkseen taistelijaksi tai vaikka myös rahoittaakseen terroristijärjestön toimintaa. Isisin joukoissa taistelee arviolta 10 000 ulkomaalaista. 

- Tämä tuo painetta Lähi-idän läpikulkumaalle, joiden kautta taistelijita on saapunut Syyriaan ja Irakiin, Karppinen jatkaa.

Presidentti Obama vetosi voimakkaasti musliminuoriin toteamalla, että Yhdysvaltojen ja islamin välillä ei ole sotaan, vaan Yhdysvallat taistelee väkivaltaa käyttävää ryhmää vastaan.

- Obama toivoi, että musliminuoret näkisivät tulevaisuudessa muutakin toivoa kuin Isis. Obama myös myönsi, että Yhdysvallat on tehnyt virheitä.

Yhdysvallat ja sen arabiliittolaiset ovat jatkaneet ilmaiskuja äärijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa, jossa Isis on saanut haltuunsa useita öljykenttiä ja öljynjalostamoja.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.