Mitä tehdä hiihtolomalla, jos rahat ovat vähissä? Näin pikkurahallakin pääsee kiinni lomatunnelmaan

Näin pääset talvilomatunnelmaan 9:53
Talviloman tunnelmaan voi päästä myös pienellä budjetilla: katso asiantuntijoiden vinkit.

Vähävaraisuus ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö lomasta voisi nauttia. Kekseliäisyys ja yhdessä olo kantavat asiantuntijoiden mukaan pitkälle.

Etelä-Suomessa vietetään tällä viikolla talvilomaa ja tulevina viikkoina myös Keski-Suomi ja Lappi seuraavat perässä.

Kulunut vuosi on kuitenkin koetellut toden teolla suomalaistenkin kukkaroita, eikä lomaan ole ehkä käytettävissä totuttua määrää rahaa.

SOS Lapsikylän ehkäisevän työn päällikkö Jonna Laitinen sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntija Anna-Maija Okker kertoivat Huomenta Suomessa vinkkejä budjettiystävälliseen lomaan.

Voit katsoa koko keskustelun yllä olevalta videolta.

Arkisia asioita, mutta yhdessä

Jonna Laitisen mukaan koululaisten lomassa kolme tärkeintä asiaa ovat lepo, palautuminen sekä yhdessä olo.

– Tiedämme, että lapset ja nuoret voivat hirveän hyvin, kun he pääsevät arkirutiineista. Ihan sellainen kotona oleminen on tärkeää, siinä ei oikeasti tarvita paljoakaan rahaa, Laitinen kertoo.

Loman suunnittelussa kekseliäisyys ja mielikuvitus ovat valttikortteja.

Talvinen sää mahdollistaa monia erilaisia aktiviteetteja: hiihtämisen, luistelemisen ja nuotiopaikoilla vierailun. Laitinen vinkkaa tarkastamaan varsinkin oman kunnan tarjonnan talvilomaviikolle.

Anna-Maija Okkerin mukaan lomatunnelmaan voi helposti päästä myös kotioloissa.

– Kannattaa jotenkin laskeutua siihen lomaan. Joillain perheillä on esimerkiksi sellaisia tapoja, että kun loma alkaa, niin leivotaan yhdessä pizzat. Toiset tykkäävät ihan loman viimeisenä päivänä juhlistaa jätskillä, Okker kertoo.

Talvilomalla arkisista asioista, kuten perheen kirjastoreissusta, voi esimerkiksi tehdä jotenkin erityisemmän jutun tai valmistaa arjestakin tuttua ruokaa, mutta yhdessä lasten kanssa.

Okkerin mukaan lomaa voi suunnitella etukäteen niin, että kysyy jokaiselta perheenjäseneltä, mikä tekisi heidän lomastaan mukavan.

– Ne ovat usein sellaisia pieniä ja arkisia juttuja, eivät paljoakaan rahaa vieviä, Okker kertoo.

Yhdessäolon tärkeydestä

Anna-Maija Okkerin mukaan lapset ja nuoret usein todella arvostavat jo pelkästään sitä, että aikuinen antaa heille aikaa.

– Mitä se läsnäolo sitten on, niin sitä, että on oikeasti kiinnostunut siitä, mitä nuorelle kuuluu, Okker toteaa.

Jonna Laitisen mukaan yhdessäolo on tärkeää juuri sen takia, että lapset ja nuoret peilaavat itseään vanhempiinsa ja aikuisiin.

– Saa sen ajan, että olenko minä tärkeä, rakastetaanko minua, mutta myös se, että onko minun kanssani kiva olla, Laitinen selittää.

Kokeeko vähävaraisen perheen lapsi vertaispaineita lomastaan?

Anna-Maija Okkerin mukaan opettajalla voi olla tärkeä rooli siinä, miten talvilomasta keskustellaan kouluun palaamisen jälkeen. Yksi kun on saattanut käydä laskettelemassa Lapissa ja toinen aurinkolomalla ja kotona perheen kanssa vietetty loma ei tietenkään lähtökohtaisesti kuulosta yhtä hienolta.

– Voihan sitä esittää sen kysymyksen esimerkiksi niin, että mitä sellaista teitte, mitä voisitte tehdä kotonakin. Ei nosteta sitä sillä tapaa, että ketkä ovat käyneet laskettelemassa tai jossain etelässä, Okker sanoo.

Okkerin mukaan nuoret myös aidosti pitävät siitä, jos on saanut viettää aikaa vanhempien kanssa tai perheen kesken ja sitä arvostetaan.

– MLL:n lasten ja nuorten puhelimessa kestoteemana vuodesta toiseen on arjessa koettu yksinäisyys. Erityisesti alakouluikäiset lapset kaipaavat lähiaikuisen kanssa vietettyä aikaa, Okker kertoo.

Jonna Laitisen mukaan tiedetään, että köyhyys ja vähävaraisuus aiheuttavat yhteiskunnassa eriarvoisuutta, minkä takia lapsen kanssa kannattaisi myös puhua asiasta.

– Vaikka loman lopuksi käydä läpi kaikki kivat asiat, mitä on tehty, jotta lapsella itsellään on varmempi olo, Laitinen ehdottaa.

Suoritusasenne romukoppaan ja iloa lomaan

Jonna Laitinen muistuttaa, että samaan tapaan kuin aikuiset, myös lapset kaipaavat lomalta rentoutumista, eli täyteen pakattu lomaviikko täynnä ohjelmaa ei välttämättä edes ole kovin ideaali lapsenkaan kannalta.

Anna-Maija Okkerin mukaan suorituskeskeinen asenne ja liian suuret odotukset lomaan saattavatkin aiheuttaa kiukun ja ahdistuksen tunnetta sekä aikuisille että lapsille heti loman alkumetreillä.

– Lähisuhteessa nämä tunteet tarttuvat hyvin herkästi. Miten lomaan saisi tuotua hyvän olon ja ilon ja pistää suorituksen nurkkaan, Okker pohtii.

Laitisen mukaan on myös tärkeää, että vanhemmat pitävät huolta omasta hyvinvoinnistaan.

– Tiedetään, että aika monet lapset saattavat olla keskellä erilaisia riitaisia tilanteita kotona. Se vaikuttaa väistämättä heidän jaksamiseensa ja hyvinvointiinsa, Laitinen toteaa.

Okkerin mukaan vanhempana voi myös huomioida oman lapsen kavereita, jos huomaa, että joku jää täysin yksin loman ajaksi. Kaverin voi esimerkiksi pyytää mukaan kirjastoreissulle.

– Voi olla perheitä, joissa oikeasti tarvittaisiin apua, jotta oma lapsi saisi seuraa. Joskus avun pyytäminen on vain vaikeaa, Okker muistuttaa.

Katso myös: Voiko hyvää ja ravitsevaa ruokaa tehdä enää halvalla? Asiantuntijalta selkeät vinkit

Voiko hyvää ja ravitsevaa ruokaa tehdä enää halvalla? Asiantuntijalta selkeät vinkit 2:03
Miten näillä hinnoilla voisi tehdä ruokaa, joka on yhtä aikaa ravitsevaa sekä halpaa? Marttojen Emmi Tuovinen antaa vinkit.

Lue myös:

    Uusimmat