Miten pitää koko perheen hermot kurissa kesälomalla? Näin vältät eroon johtavan lomastressin: "Riidat alkavat helposti, kun..."

Mitä vastata lapselle, joka valittaa tekemisen puutetta tai haluaa vain pelata älylaitteella? 1:10
Näin vastaat lapselle, jos hän valittaa tekemisen puutetta tai haluaa pelata jatkuvasti. MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaan vinkit.

Asiantuntija kehottaa hellittämään suunnittelusta etenkin loman alkuvaiheessa, jotta riitoja ei syntyisi väsymyksen takia. 

Tilastotkin sen kertovat: loma saattaa kiristää perheenjäsenten hermot äärimmilleen, vaikka loman on odotettu kenties olevan rentoa yhteistä aikaa, jolloin parisuhdekin tiivistyy. Eroilmoituksia jätetään eniten juuri lomakausien jälkeen, esimerkiksi elokuussa.

Tässä artikkelissa Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Milla Kalliomaa antaa vinkit lomastressin välttämiseen.

1. Irrottautukaa superelämysten etsimisestä

Vuoden 2020 aviotilastot 

  • avioliittoja solmittiin 22 082
  • suosituin hääkuukausi oli elokuu
  • avioeroja otettiin 13 478

Lähde: Tilastokeskus

Milla Kalliomaa kehottaa pitämään odotusten suhteen matalaa profiilia.

– Haluaisin rohkaista perheitä irrottautumaan superelämysten etsimisestä. Tavallinen tekee hyvää ihmisille – niin parisuhteelle kuin lapsillekin, Kalliomaa sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hän muistuttaa, että ihmiset eivät muutu erilaisiksi, vaikka olisikin loma. 

– Meihin kaikkiin vaikuttavat ulkopäin tulevat mielikuvat. Some on tulvillaan muiden hehkuttavia hetkiä. Siitä voi syntyä tunne, että loman täytyy olla superelämystä.

2. Vältä ohjelmointia etenkin alussa

Riitelyn välttämiseen Kalliomaalla on omat vinkkinsä.

– Riidat alkavat helposti, kun ollaan väsyneitä ja palautuminen alkaa. Loma kannattaa aloittaa rennosti oleilemalla. Ei kannata heti hyökätä ohjelmoituun lomasuunnitteluun. 

– On myös tärkeä kuulla loman alussa kaikkien perheenjäsenien toiveita.

2. Muista, että lapset eivät vaadi kummoisia

Lasten lomatoiveiden kuuntelu saattaa helpottaa myös aikuisten paineita.

– Lasten toiveet ovat liikuttavan tavallisia – sellaisia, jonka jokainen vanhempi pystyy täyttämään. Lapset toivovat yhdessäoloa, kuten leipomista tai yhteisen retken tekemistä.

5. Järjestä vapaata, vaikka lomaa ei olisikaan

Kaikilla vanhemmilla, eikä kaikilla lapsillakaan, ole kesälomaa. Osa lapsista saattaa olla koko kesän päiväkodissa, kun aikuiset käyvät töissä.

– Kaikki tarvitsevat lomaa, myös lapset. Jos päiväkotilapselle ei pysty järjestämään lomaa vaikkapa isovanhempien avulla, ei siitä pidä kärsiä huonoa omatuntoa.

– Päiväkodin henkilökunnan kanssa kannattaa puhua, jotta he pystyvät vastaamaan lasten tarpeisiin, jos loma ei ole mahdollista.

Kalliomäki kehottaa lomattomia panostamaan vapaahetkiin.

– Vapaailloista ja muusta vapaa-ajasta kannattaa tehdä minilomia.

Lue myös:

    Uusimmat