Hallitus kertoi valmiuslain käyttöönotosta – "Rajat menevät kiinni torstaina, lääkkeiden myyntiä voidaan rajoittaa koko maassa"

Hallitus kertoo nyt, millaisia poikkeustoimia valmiuslaki tuo mukanaan – MTV Uutiset paikalla tiedotustilaisuudessa 38:11
Voit katsoa tiedotustilaisuuden kokonaisuudessaan tästä.

Hallitus tiedotti valmiuslain käyttöönotosta ja rajavalvonnasta tänään. Tilaisuuden voit katsoa yllä olevalta videolta kokonaisuudessaan.

Suomi elää koronaviruksen takia poikkeusoloissa.

Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi eilen valmiuslain käyttöönotosta. Samalla ilmoitettiin esimerkiksi yli 10 hengen kokoontumisten kieltämisestä ja yli 70-vuotiaiden kehoittamisesta karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Tiedotustilaisuuden oli määrä alkaa kello 15, mutta se alkoi lähes tunnin myöhässä aikataulustaan.

16.27 Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen toteaa, että tällä hetkellä lääkkeitä on varastoissa hyvin, mutta säätely on tiukkaa. Lääkkeiden jakelua tullaan rajoittamaan, että lääkkeiden saatavuus niitä eniten tarvitseville voidaan taata. Esimerkiksi myyntirajoituksia apteekkeihin on tulossa. Tämä koskee myös hoitotarvikkeita.

16.21 Ulkoministeri Pekka Haavisto toteaa, että myös kaikkien ulkomailla olevien suomalaisten välitöntä palaamista Suomeen suositellaan. Poikkeuksena ne, joilla on pysyvä työpaikka ja asuinpaikka ulkomailla.

Palaavien on oltava karanteenissa kaksi viikkoa paluunsa jälkeen.

16.18  Pelastustoimi keskittyy kiireellisten toimien hoitamiseen.

Pelastustoimen resurssit saadaan turvattua.

Ohisalo muistuttaa, että hätänumeroon tulee soittaa ainoastaan erittäin vakavissa tilanteissa.

16.15 Ulkoministeriö suosittelee toistaiseksi välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille. Suositus koskee kaikkia maita. 
Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta ulkomailta. Palaajat ohjataan kahdeksi viikoksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

16.13  Kunnalla on oikeus poiketa huomisesta alkaen terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräajoista ja sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnista koronavirustilanteen takia.

16.11. Sisäministeri Maria Ohisalo toteaa, että Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa 19.3. alkaen heti vuorokauden vaihduttua. Rajoitukset koskevat sekä sisä- että ulkorajaa.

Suomen ja Ruotsin raja pohjoisessa pidetään auki tavaraliikenteelle. Samoin menetellään Suomen ja Norjan rajalla.

Eläkkeellä olevia rajavartiota ja poliiseja voidaan tarvittaessa kutsua takaisin töihin.

16.06 Pääministeri Sanna Marin toteaa, että lääkkeiden myyntiä voidaan rajoittaa koko valtakunnan alueella.

Lue myös:

    Uusimmat