Miten muistaa eläköityvää? Lue tapakouluttajan vinkit!

Eläkkeelle siirtyminen on monen elämässä suuri käännekohta. Uusi tilanne vaikuttaa sekä eläkkeelle jäävään että hänen läheisiinsä, ja saa monen kollegankin mielen haikeaksi. Mikä olisi oikea tapa muistaa eläköityvää työtoveria tai läheistä?

Tapakouluttaja ja Tapaseura ry:n varapuheenjohtaja Arja Porvalin mukaan muistaminen työpaikalla riippuu paljon yrityksen käytänteistä ja puitteista.

Lahjakortit

– Itse olen törmännyt siihen, että aika monessa yrityksessä annetaan lahjakortteja. Lahjakortit ovat yleensä johonkin sellaiseen harrastukseen, mihin eläköityvä on suuntautunut.

Esineet ja harrastusvälineet

Porvali sanoo myös lahjaesineiden ja harrastusvälineiden olevan suosittuja eläköitymislahjoja.

– Hopeaesineet ovat hyvin suosittuja, ja myös aterimet. Jos juhlittava henkilö harrastaa vaikkapa valokuvausta, niin kamera tai siihen harrastukseen liittyvät laitteet ovat hyviä lahjoja. Jos henkilö on taiteen harrastaja ja kerää vaikkapa tauluja tai jotain muuta, taide-esineet ovat hyviä. Lahjakortin voi myös suunnata niin, että juhlakalu voi itse hankkia välineitä omiin harrastuksiinsa.

Jotain erilaista

Lahja voi myös olla täysin erilainen ja tavanomaisesta poikkeava. Yhden kivan Porvali muistaa itsekin.

– Eräässä eläköitymisjuhlassa oli valokuvaaja, joka otti jokaisesta juhlassa olleesta työkaverista kuvan. Näistä kuvista tehtiin lahjakansio muistoksi eläkkeelle jäävälle.

Arvokkaat lahjat

– Toiset saavat kultakelloja ja arvokkaampiakin, mutta sitten puhutaan jo tuhansien eurojen arvoisista eläkelahjoista. Tänä päivänä nämä aiemmin luetellut ovat niitä yleisimpiä, joita olen itse ollut paikalla todistamassa, Porvali sanoo.

Mitä sanoa eläköityvälle?

Tapakouluttajan mielestä eläkkeelle lähtijälle voi toivottaa leppoisia eläkepäiviä, ja tietenkin terveyttä.

– Ei sen tarvitse mitään ihmeempää olla, vaan samaa kuin lomalle lähtijällekin muutoinkin. Suurin muutos on, että hän nyt sitten jättää työelämän.

– Monet toivottavat myös sitä, että pidetään nyt yhteyttä. Onkin porukoita, jotka tapaavat ja pitävät yhteyttä vielä kymmeniä vuosia eläkkeelle jäämisen jälkeen.

On tärkeää, että yhteydenpito jatkuu molemminpuolisena. Usein eläkkeelle jäävä odottaa, että häneen pidetään yhteyttä, mutta riippuen henkilöstä hän voi myös itse olla hyvin aktiivinen.

Kunnioita tahtoa

Sukulaiset ja perhe voivat myös muistaa eläköityvää – ihan samoilla tavoilla kuin työyhteisökin. Jos juhlia ei ole eikä lahjaa aio antaa, henkilöä voi huomioida muuten.

– Yleensä on tapana vaikka soittaa, että on kuultu henkilön jäävän eläkkeelle ja että miten menee, Porvali selventää.

– Jos haluaa ostaa jonkin lahjan, niin voi ostaa, ja jos eläkkeelle lähtijä itse haluaa järjestää juhlaa, niin voi juhlia. Ei siinä sen ihmeellisempiä tarvita. Samoja lahjoja voi antaa, mitä nyt yleensä viedään juhliin.

Mikäli eläkkeelle jäävä ei tahdo juhlia tai korostaa eläköitymistään, senkin tapakouluttaja neuvoo huomioimaan.

– Täytyy kunnioittaa henkilön omaa tahtoa, ja jos hän ei todella halua, että juhlia järjestetään eikä halua lahjoja, niin sitten niin ei luonnollisestikaan pidä tehdä.

Juttu on uusinta toukokuulta 2013. 

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat