Mitä enemmän lapsia sinulla on, sitä todennäköisemmin saat sydänkohtauksen – "tutkimuksen ei ole tarkoitus pelotella"

2:26

Cambridgen ja Pohjois-Carolinan yliopistojen yhteistyönä syntyneessä tutkimuksessa todetaan, että lasten runsas lukumäärä kasvattaa äidin riskiä sydänkohtaukseen. Tutkijat toivovat, että tutkimus herättelee usean lapsen äitejä huolehtimaan terveydestään.

Millaisissa paikoissa äidin on hyväksyttävää imettävää? Katso imetyskoordinaattorin vastaus yllä olevalta videolta.

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että mitä enemmän lapsia äidillä on, sitä suurempi on hänen riskinsä sydänkohtaukseen, aivoinfarktiin sekä sydämen vajaatoimintaan.

Tutkimus esitellään tänään alkavassa British Cardiovascular Society Conference -konferenssissa.

Mitä enemmän lapsia, sitä suurempi riski vakaviin terveysongelmiin

Cambridgen ja Pohjois-Carolinan yliopistojen tutkijat tarkastelivat tutkimuksessaan yli 8000 yhdysvaltalaisnaisesta kerättyjä tietoja. Tutkittavat naiset olivat 45–64-vuotiaita valkoisia ja afroamerikkalaisia naisia.

Tutkijat huomasivat, että yli viisi lasta synnyttäneiden naisten riski saada vakava sydänkohtaus seuraavan 30 vuoden aikana kasvoi 40 prosentilla verrattuna yhden tai kahden lapsen äiteihin.

Vähintään viiden lapsen äideillä oli 30 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua sydäntauteihin kuin yksi tai kaksi lasta synnyttäneillä. Viisi lasta nosti myös 25 prosentilla äidin riskiä aivoinfarktiin sekä 17 prosentilla sydänkohtaukseen.

Myös kolmen lapsen todettiin tutkimuksessa lisäävän hieman riskiä vakaviin terveysongelmiin. Riski kuitenkin kasvoi, mitä enemmän äidillä lapsia oli. Riskialttein lukumäärä oli viisi lasta tai enemmän.

Imettämisen ei todettu tässä tutkimuksessa vaikuttavan sydänkohtauksen riskiin.

Keskenmenolla ja sydänsairauksilla yhteys

Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että myös keskenmeno lisää riskiä sydänsairauksiin.

Keskenmenon kärsineet lapsettomat naiset sairastuivat 60 prosenttia todennäköisemmin sydäntautiin ja 45 prosenttia todennäköisemmin sydämen vajaatoimintaan seuraavan 30 vuoden aikana kuin yksi tai kaksi elävää lasta synnyttäneet naiset.

Tutkijat kirjoittavat, että tämä luultavasti kielii terveysongelmista, jotka kasvattavat riskiä niin keskenmenoon kuin sydänongelmiinkin.

Tarkoitus ei ole pelotella vaan valistaa

Tutkijat toivovat, että tulokset saavat useita lapsia synnyttäneet äidit huolehtimaan terveydestään.

– Tutkimuksen ei ole tarkoitus pelotella, vaan herättää huomio kohonneeseen sydänkohtauksen riskiin niin aikaisin kuin mahdollista. Raskaus ja synnytys rasittavat suuresti sydäntä, mutta myös lapsien kasvattaminen saattaa olla stressaavaa. Emme halua lisätä stressiä, vaan tietoisuutta, jotta siihen puututtaisiin, sanoo tutkimusta johtanut Clare Oliver-Williams.

Oman terveyden laiminlyönti voi hajottaa perheen

Brittiläinen Jules Conjoice, 48, on neljän lapsen äiti. Hän sai sydänkohtauksen uudenvuodenaattona 2016.

– Vaikka nelikymppisenä saatu sydänkohtaus kuulostaa harvinaiselta, olen vakuuttunut, että se voi tulla kenelle tahansa meistä. Minua pelottaa ajatus siitä, kuinka moni ihminen saa sydänkohtauksen, josta ei selviä, Conjoice kertoo.

Itse sydänkohtauksestaan toipunut Conjoice muistuttaa muita vanhempia oman terveytensä ylläpitämisestä.

– Kiireisenä äitinä laitan aina perheeni etusijalle oman terveyteni sijaan. Toivon, että tämä tutkimus saa äidit ja isät ajattelemaan myös itseään, vaikka he kuinka välittäisivät perheestään.

Vaarallinen sydänkohtaus kun saattaa repiä perheen rikki ennakoimattoman julmalla tavalla.

Miten sitten pienentää sydänkohtauksen riskiään? LUE: Lääkäri: Elä näin, niin sydänkohtauksen riski pienenee

***

10:55

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja