Tutkimus: Ibuprofeeni ja muut tulehduskipulääkkeet nostavat merkittävästi sydänkohtausriskiä

Tulehduskipulääkkeisiin kuuluvat ibuprofeeni ja diklofenaakki yhdistettiin tuoreessa tanskalaistutkimuksessa merkittävästi kohonneeseen sydänpysähdyksen riskiin.

Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella ibuprofeenin käyttö saattaa kasvattaa sydänkohtausriskiä 31 prosentilla. Toisen tulehduskipulääkkeen, esimerkiksi kipugeeleissä käytettävän diklofenaakin, kohdalla riski saattaa nousta jopa 50 prosenttiin.

Tutkimusta johtanut Kööpenhaminan yliopiston professori Gunnar Gislason kommentoi tutkimustuloksia The Guardianille. Gislason toivoi tiukempaa kontrollia NSAID-lääkkeiden myyntiin. NSAID-lääkkeillä viitataan tulehduskipulääkkeiden englanninkieliseen nimitykseen (non-steroidal anti-inflammatory drug).

– Näiden lääkkeiden käsikauppamyynti ilman reseptiä tai tarkempia neuvoja tai rajoituksia antaa ihmisille kuvan, että niiden täytyy olla turvallisia. Löydökset ovat voimakas muistutus siitä, että NSAID-lääkkeet eivät ole harmittomia, Gislason totesi Guardianille.

Gislason korosti, että erityisesti ihmisten, joilla on ollut sydänongelmia tai sydänsairaus tai joille on kasautunut monia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, tulisi välttää tulehduskipulääkkeitä tai ainakin keskustella niiden käytöstä asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi lääkkeiden käytön tulisi olla rajattua eikä säännöllistä.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu samankaltaisia tuloksia. Uutta tutkimusta varten tanskalaistutkijat kävivät läpi tiedot yli 28 000 tanskalaisesta, jotka olivat saaneet sydänkohtauksen sairaalan ulkopuolella vuosina 2001–2010.

Miten toimia, kun sydänkohtaus yllättää?

Sydänliiton asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos kertoo, mitkä ovat sydänsairauksien riskitekijöitä, mistä sydänkohtauksen tunnistaa, mistä se johtuu ja miten kohtauksen hetkellä tulee toimia.

Sydänkohtauksen sattuessa. 22:09

Lue myös:

    Uusimmat