Mainos

Sydänkohtauksen jälkeen on vuoden ajan suurempi kuolemanriski

Sydänkohtauksen saaneet ovat suurentuneessa vaarassa menehtyä vuoden sisällä sairastumisesta, mutta pitemmässä tarkastelussa potilaiden ennuste näyttää paremmalta. Heart-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat potilaiden kuolleisuuden olevan viiden vuoden kuluttua suurin piirtein samalla tasolla kuin muun väestön.

Australialaistutkijoiden tulokset perustuvat 3 500 potilaan 15-vuotiseen seurantaan. Hieman yli 92 prosenttia potilaista oli hengissä vuoden kuluttua sydänkohtauksesta. Tällöin potilaiden kuolleisuus on 5­­–6 kertaa suurempaa kuin muun väestön. Tilanne kuitenkin tasoittuu vähitellen, ja 5–15 vuotta sairastumisen jälkeen potilaiden kuolleisuus laskee muun väestön tasolle.

Potilaiden ennusteeseen vaikuttaa etenkin se, ovatko he päässeet pikaisesti sairaalaan. Myös nopea toipuminen ja töihin palaaminen ennakoivat parempaa pitkäaikaisennustetta.

Sydänkohtaus eli sydäninfarkti tarkoittaa sydänlihaksen kuoliota, joka johtuu sepelvaltimon tukkeutumisen aiheuttamasta hapenpuutteesta. Yleensä sydänkohtaus aiheuttaa kovan, laajalti rintalastan takana tuntuvan kivun. Kipua kuvataan usein puristavaksi tai vannemaiseksi, ja se voi säteillä olkavarsiin, leukaan ja jopa selkään. Kipu on kovaa, se jatkuu samanlaisena ja usein se myös nostattaa kylmän hien pintaan.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten sydämen vajaatoiminta oirehtii?

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.