Mistä nopeudesta ajokortti hyllylle? Näin ylinopeussakot määräytyvät

Pienin sakko ylinopeudesta on 70 euroa. Suomen suurimmat ylinopeussakot ovat olleet yli 100 000 euroa.

Vaihtelua sakoissa riittää, mutta halvimmillaan ylinopeudesta selviää 70 euron rikesakolla. Näin käy, mikäli ajaa yli 60 km/h -alueella ylinopeutta enintään 15 kilometriä tunnissa. Mikäli ylinopeutta on 3-7 kilometriä tunnissa, selviää huomautuksella. Rikesakko, jonka suuruus on maksimissaan 115 euroa, tulee jos ylinopeutta on 8-20 kilometriä tunnissa.

Yli 21 kilometrin ylinopeudesta poliisin muistaa päiväsakolla. Nimenomaan ansiotuloihin perustuva päiväsakko on tuonut miljonääreille ja muille kovatuloisille jättisakkoja. Päiväsakkoihin perustuvan ylinopeussakon minimisumma on 115 euroa. Kuinka kovaa sitten pitää ajaa, että kortti lähtee hyllylle?

– Tilanteet arvioidaan tapauskohtaisesti., mutta jos kyseessä on vakava piittaamattomuus liikenteessä, niin silloin joutuu hetken ilman ajokorttia olemaan, komisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisilaitokselta kertoo.

Päivä- ja rikesakkojen suuruudet

Päiväsakon rahamäärä määräytyy vähentämällä nettokuukausituloista peruskulutusvähennys 255 euroa ja jakamalla saatu erotus luvulla 60. Päiväsakon alin euromäärä on vähintään 6 euroa.

Nopeusrajoituksen rikkominen enintään 60 km/h alueella:

· ylinopeus enintään 15 km/h 85 euroa
· ylinopeus yli 15 km/h ja enintään 20 km/h 115 euroa
Nopeusrajoituksen rikkominen yli 60 km/h alueella:
· ylinopeus enintään 15 km/h 70 euroa
· ylinopeus yli 15 km/h ja enintään 20 km/h 100 euroa

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ylinopeutta pitää olla yli 36 kilometriä tunnissa yli sallitun ja päiväsakkojen määrän tulee olla 22 tai enemmän. Ajokiellon kesto vaihtelee kuukaudesta puoleen vuoteen.

Korttinsa menettää myös, jos on vuoden sisällä saanut kolmet sakot tai kahden vuoden sisällä neljät. Näihin sakkoihin lasketaan ylinopeussakkojen lisäksi myös muut sakot, esimerkiksi kännykkään ajon aikana puhumisesta saadut rikesakot. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.