Mistä johtuu "Ozempic-takamus"? Syy ulkonäkövaikutuksille on yksinkertainen

Miten Ozempic toimii käyttäjän näkökulmasta? Espoolainen Elina syö lääkettä painonpudotukseen 2:44
KATSO MYÖS: Miten Ozempic toimii? Espoolainen Elina käyttää lääkettä painonpudotukseen. Tällaisia vaikutukset ovat olleet.

Maailmalla huhutaan "Ozempic-kasvoista" ja "Ozempic-takamuksesta", mutta ilmiö ei varsinaisesti liity laihdutuslääkkeeseen, kertovat asiantuntijat.

Trendikkäiden laihdutuslääkkeiden, kuten Ozempicin ja Wegowyn, kerrotaan aiheuttavan myös epäsuotuisia ulkonäkövaikutuksia. Käyttäjät ovat valitelleet esimerkiksi "Ozempic-kasvoista" eli kuopalla olevista poskista, jotka ovat ilmaantuneet lääkkeen käyttämisen myötä.

"Ozempic-naama" johtuukin laihtumisesta

Ilmiölle on kuitenkin melko ymmärrettävä selitys. Kun ihminen laihtuu nopeasti, rasvaa katoaa. Siksi kasvot voivat vaikuttaa painuvan "kuopalle". 

– Kasvot roikkuvat, he [laihdutuslääkkeen käyttäjät] menettävät rasvaa kasvoistaan, rypyt lisääntyvät, kuvailee Peoplen haastattelema apulaisprofessori Iman Saleh.

Todayn haastattelema ihotautilääkäri Paul Jarrod Frank huomautti, että varsinkin keski-ikäisillä potilailla kiloja karisee yleensä myös sieltä, mistä niiden ei toivoisi katoavan. Ikääntymisen myötä kasvojen ulkoasu muuttuu muutenkin, ja nopea painonpudotus voi entisestään muokata ulkonäköä.

Aiemmin epäiltiin, että laihdutuslääkkeillä olisi yhteys itsetuhoisiin ajatuksiin, mutta tutkimus kumosi tämän.

"Lihavuusleikkauksen läpikäyneet kokevat saman vaikutuksen"

Takamuskin saattaa vauhdikkaan painonpudotuksen jälkeen vaikuttaa roikkuvan. Salehin mukaan syy on ihossa, joka ei ehdi mukautua kadonneeseen painoon.

Nopea rasvan katoaminen voi muuttaa myös rintojen ulkonäköä. 

– Lihavuusleikkauksen läpikäyneet kokevat saman vaikutuksen. Joten ei lääke [Ozempic] itsessään aiheuta tätä [ilmiötä], Saleh kuvaa.

Ainoa tapa välttää vaikutus on pudottaa painoa hitaasti. Frankin mukaan oleellista olisikin pudottaa painoa oman lääkärin tai muun ammattilaisen valvonnassa, jotta pudotus tapahtuu hallitusti ja verkkaisesti.

Katso myös: Mikä avuksi, kun paino jojoilee? Ylilääkäri vastaa

Mikä avuksi, kun paino jojoilee? 8:05
Miksi neuvo "syöt vain vähemmän" ei toimi? Millainen vinkki sitten toimisi?

Lähteet: People, Today

Lue myös:

    Uusimmat