Somen hittijuomaa hehkutetaan jopa laihdutuslääkkeiden korvaajaksi – asiantuntijoilla selkeä mielipide

Hittidieettejä markkinoidaan ympäristöystävällisyydellä –  mistä erottaa humpuukin? 9:53
KATSO MYÖS: Hittidieetit trendaavat esimerkiksi TikTokissa, mutta mistä tietää, että saa rahoilleen vastinetta?

Hurjimmat someväitteet ennustavat jopa 20 kilon pudotusta juomalla, josta asiantuntijoilla kuitenkin on varoituksen sana sanottavanaan.

Laihdutuslääkkeiden suosio on viime vuosina kokenut piikkejä, joiden vuoksi lääkkeet ovat jopa loppuneet. Esimerkiksi Ozempicista on ollut apua hoikistumisessa, mutta voisiko sen korvata kaurajuomalla?

Oatzempiciksi nimetystä somehittijuomasta luvataan nyt apua painonhallitsijoille. TikTokissa suosiota kasvattanut juoma sekoitetaan itse kaurasta, vedestä, limemehusta ja joissain resepteissä myös kanelista.

Videoissa lupaillaan kymmenien kilojen pudotustuloksia

Good Morning America haastatteli Anita Sothia, joka kertoi pudottaneensa kaurajuomalla kiloja matkaa varten. Hän yhdisti juomiseen pätkäpaaston ja kertoi pudottaneensa pari kiloa jo päivissä. 

Joissain videoissa lupaillaan vielä hurjempia, jopa kymmenien kilojen pudotustuloksia.

GMA:n haastattelema ravintoterapeutti Maya Feller muistuttaa, ettei juoma ole lääke eikä se vaikuta kuin lääke, vaikka nimi onkin väännös Ozempic-tuotteen nimestä.

Fellerin mukaan kauran syömisellä voi olla terveysetuja, mutta somehitiksi noussutta juomaa ei voi verrata aamupalaan tai muuhun ateriaan.

– En käyttäisi tätä [juomaa], koska siitä ei saa kaikkia ravintoaineita, joita keho tarvitsee. Käytännössä nälkiinnytät solujasi eväämällä niiltä niiden optimaaliseen toimintaan tarvitsemia aineita. Se ei ole sen arvoista, Feller totesi.

Juoma on pelkkä trendidieetti: "Se ei korjaa mitään pitkäaikaisesti"

Muutkin asiantuntijat varoittavat "oatzempicista".

– Se ei korjaa mitään pitkäaikaisesti. Kyseessä on trendidieetti, joka ei toimi kauaa, koska eivät kaikki nauti ikuisesti [vain] kaurapuuroa, limemehua ja vettä, kuvailee Peoplen haastattelema ravintoterapeutti Karina Chiddo.

Videolla huomautetaan, ettei ylettömiä painonpudotuslupauksia pidä missään nimessä uskoa, eikä juomalla laihtuminen ole "terveyttä". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Chiddon mukaan kaurajuoma voi toki vaikuttaa toimivan ainakin lyhytaikaisesti, koska aamiaisen sijaan käyttäjä juo vain kaurajuomaa, mikä johtaa kalorivajeeseen. Kyseessä voi olla myös plasebo-efekti.

– Ihminen ajattelee "tämä on täyttävää eikä minun tarvitse nyt syödä muuta".

Liian nopea painonpudotus ei yleensä johda pysyviin tuloksiin, vaan kilot tulevat takaisin. Chiddo ei suosittelisi juomaa painonpudotusvälineeksi.

– Jos joku on kiinnostunut tällaisesta, kehottaisin ensin syömään tavallista kaurapuuroa ja kokeilemaan muita kuitupitoisia aamupaloja, jotka on helppo valmistaa.

Katso myös: Mitä on Ozempic ja kenelle se sopii?

Laihdutuslääke Ozempicista on kasvanut maailmanlaajuinen puheenaihe. Millaisesta lääkkeestä on kyse ja kenelle se sopii? 9:36
Laihdutuslääke Ozempicista on viime vuosina kasvanut maailmanlaajuinen puheenaihe. 

Lähteet: GMA, People, ABC

Lue myös:

    Uusimmat