Missä ovat Euroopan lihavimmat lapset?

Lasten ylipaino on yleistynyt viime vuosikymmeninä Suomessa. Lihavuustutkijan mukaan nuorten ylipainoisuus on maassamme lähes kolminkertaistunut 1970-80-luvun vaihteesta. Tästä huolimatta Euroopan lihavimmat lapset ovat muualla.

– Suomi ei ole poikkeava lasten lihavuudessa. Euroopassa lasten ja nuorten ylipainoisuus näyttää yleistyvän etelään päin mentäessä, kertoo Tampereen yliopiston ja THL:n lihavuustutkija Susanna Kautiainen.

Suomessa leikki- ja alakouluikäisistä lapsista noin 10-15 prosenttia on ylipainoisia. Yläkouluikäisten kohdalla osuus on Kautiaisen mukaan suurempi, noin 20-25 prosenttia.

– Etelä-Euroopassa korkeimmat lukemat ovat suunnilleen samaa tasoa kuin Yhdysvalloissa, missä noin kolmasosa lapsista on ylipainoisia, Kautiainen kertoo.

Lasten lihavuus yleisempää maaseudulla

Suomen sisälläkin asuinpaikka näyttää vaikuttavan lasten lihavuuteen. Lihavuustutkijan mukaan ylipaino näyttää olevan maaseudulla yleisempää kuin kaupungeissa. Eroa on myös sosiaaliluokkien välillä: lasten lihavuus näyttää olevan yleisempää alemmissa kuin ylemmissä sosiaaliluokissa.

Tutkijalla on myös myönteistä kerrottavaa aivan viime vuosien kehityksestä: lasten lihavuuden yleistyminen saattaa olla parhaillaan tasaantumassa. Ilmiöstä on merkkejä useista maista, mutta asiasta tarvitaan Kautiaisen mukaansa vielä lisää tietoa.

Hän pitää lasten lihavuutta huolestuttavana, koska lihavuus lisää merkittävästi monien sairauksien vaaraa. Terveyden kannalta olennaista on kuitenkin myös se, harrastaako lapsi liikuntaa. Lisäksi lihavasta lapsesta ei välttämättä tule lihavaa aikuista.

Suurin riskitekijä lasten lihavuudelle on Kautiaisen mukaan vanhempien lihavuus. Tähän vaikuttavat niin perintötekijät kuin elintavatkin.

– Vanhemmilla on keskeinen rooli lasten ruoka- ja liikuntatottumusten muotoutumisessa. Myös yhteiskunnalla on vastuunsa. Ympäristön puitteet tulisi tehdä sellaisiksi, että vanhempien on helppo tehdä hyviä valintoja, Kautiainen linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja