Missä asennossa nukut? Asiantuntija paljastaa, mitä vääränlaisesta asennosta voi seurata

Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon – oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä 2:02
Asiantuntija näyttää parhaan nukkuma-asennon – oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä

Nukutko kyljelläsi? Entä vatsallasi? Asiantuntija kertoo, millaisia sudenkuoppia erilaisiin asentoihin liittyy. 

Pyörit ja kierit, mutta tyyny tuntuu aina olevan huonosti. Aamulla selkä on jäykistynyt, vaikka sänkykin on lähes uusi, eikä tyynykään ole antiikkinen. Missä siis vika?

"Valintoja saatetaan tehdä väärin perustein"

Niin sanotuilla taviksilla ei aina ole ymmärrystä ja osaamista nukkumisergonomiasta: ihminen ei osaa valita nukkuma-asentoonsa ja kehoonsa sopivaa tyynyä ja patjaa.

– Valintoja saatetaan tehdä väärin perustein, fysioterapeutti ja Tempurin koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija KNA Tommi Närvänen kuvaa.

Patja ja tyyny yhdessä muodostavat nukkumisergonomian. Hyvässä nukkumisergonomiassa keho lepää perustilassa: kaula- ja selkäranka ovat suorassa, luonnollisessa asennossa eikä olkapäähän tai lonkkaan kohdistu painetta. Asennon tulisi olla mahdollisimman levollinen ja rento.

Tyyny- ja vuodeostoksilla valinta saatetaan tehdä esimerkiksi hinnan, mallin tai kuosin perusteella. Samalla tulee tehdyksi hutisostos.

Kylkiasennossa uinailusta voi olla yllättävää hyötyä. Syvässä unessa aivojen glymfaattinen järjestelmä, Aivoliiton mukaan eräänlainen "aivojen viemäri", nimittäin aktivoituu.

Glymfaattisen järjestelmän avulla aivo-selkäydinneste pääsee aivoihin ja puhdistaa niitä. Syvässä unessa järjestelmä on aktiivinen, ja rottatutkimuksissa havaittiin, että kylkiasennossa järjestelmä toimi parhaiten, kertoo Aivoliitto.

– Nukkumisergonomia on tärkein asia vuoteen ja tyynyn valinnassa. Kun kroppa saadaan tuettua niin, ettei ole mitään epäsuotuisia asentoja, kuten kiertymisiä ja taipumisia, ergonomiassa ei ole mitään häiritsevää tekijää, joka häiritsisi unta tai aiheuttaisi seuraavalle päivälle vaivaa, esimerkiksi selkäkipua ja niskakipua, Närvänen sanoo.

Kyljellä makaaminen nukkuma-asennoista haastavin

Tempurin oman kyselyn mukaan reilu kolmasosa ihmisistä nukkuu kyljellään. Moni vaihtaa asentoa useita kertoja yön aikana. Osa pyörii levottomana erilaisista syistä; yksi voi olla tyynyn, peiton ja jopa sängyn sopimattomuus.

Katso myös: Kyljellään nukkuja: Ethän tee näitä virheitä sängyssä? Juttu jatkuu videon alla.

Kyljellään nukkuja: Ethän tee näitä virheitä sängyssä? 4:25

– Jos alusta tai tyyny eivät ole kunnossa, se saa liikehtimään, koska hyvää asentoa ei löydy. Kyljellä makaaminen on nukkuma-asennoista haastavin: hartian ja lantion on upottava riittävästi patjaan, jotta rangan luonnollinen asento saavutetaan, Närvänen kuvaa.

Liian kovalla patjalla olkapää tai lantio eivät pääse uppoamaan patjan sisään.

– Tämä aiheuttaa helposti epämukavuutta tai kipua. Liian matala tyyny ei tue niskaa tai anna riittävästi tukea hartialle ja tämä aiheuttaa painetta olkapään ja -varren alueelle. Liian matalan tyynyn vuoksi myös käsi ajautuu helposti tyynyn alle tuomaan lisätukea ja korkeutta.

Ihminen voi myös kompensoida tilannetta kiertämällä asentoa eteenpäin.

– Se ahtauttaa olkapään aluetta entisestään. Siitä voi seurata esimerkiksi käsivarren puutumista.

Sama ilmiö on tuttu niille nukkujille, joilla on unen aikana taipumus nostaa käsi suoraksi pään päälle. Vaikka aluksi olo voi tuntua aluksi hyvältä, asennossa verenkierto hankaloituu ja lopulta käsi puutuu tunnottomaksi.

Selkänukkuja, varo tätä: "Ohjaa leukaa taipumaan rintaan"

Muissakin asennoissa on sudenkuoppia: vatsallaan nukkuvien kaularanka on usein voimakkaasti kiertynyt sivulle. Myös lannerangan notko korostuu, mikä voi aiheuttaa niskan tai alaselän kipuilua. Selällään nukkujien tyypillinen haaste on liian korkea tyyny.

– Se ohjaa leukaa taipumaan rintaan, Närvänen sanoo.

Katso myös: Nukutko selälläsi? Näin saatat välttyä turhilta niskakivuilta! Juttu jatkuu videon alla.

Nukutko selälläsi? Näin saatat välttyä turhilta niskakivuilta 2:20

Selkäasennon korjaaminen kannattaa: se nimittäin voisi helpottaa myös uniapnean oireita. Asennosta riippuvaisessa uniapneassa oireita esiintyy selällään nukuttaessa. Lievässä uniapneassa hoitona voi toimia asentohoito, jossa esimerkiksi yöpuvun selkämykseen kiinnitetään pallo, joka estää nukkujaa nukkumaan selällään.

Närväsen mukaan makuuhuoneen nukkumisolosuhteet kannattaa laittaa kuntoon.

– Oikeanlaisen nukkumisergonomian avulla voidaan tukea haluttua nukkuma-asentoa ja edesauttaa muutoinkin laadukkaampaa unta, hän sanoo.

Katso myös: Nukutko mahallasi? Ota nämä asiat huomioon, ja selkäsi kiittää:

Nukutko mahallasi? Ota nämä asiat huomioon ja selkäsi kiittää 2:44

Lue myös:

    Uusimmat