Mainos

Ministerit: Jehovan todistajien noudatettava lakia

Jehovan todistajien on toiminnassaan noudatettava lakia, linjaavat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).  

Ministeriöissä on kevään ja alkukesän aikana arvioitu, miten Jehovan todistajien ohjeistus suhteutuu oikeusjärjestelmään. Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen mukaan esimerkiksi raiskausrikoksia arvioitaisiin yhteisön oikeuskomiteassa sen mukaan, onko uhri vastustellut tarpeeksi.

Henriksson ja Räsänen keskustelivat toukokuussa myös Jehovan todistajien edustajien kanssa julkisuudessa olleista väitteistä.   

Ministerit eivät kuitenkaan ole lainvalvontaviranomaisia eivätkä voi tutkia yksittäistapauksia tai epäilyjä mahdollisista lainvastaisuuksista, sillä ne kuuluvat lain mukaan esimerkiksi poliisille tai tietosuoja- tai lastensuojeluviranomaisille.  

Henrikssonin ja Räsäsen mukaan uskonnollisissa yhdyskunnissa on otettava vakavasti uskonnonvapauslain säännös perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta.  

-Yhteisöissä saattaa yksilö joskus jäädä yhteisön oikeuksia ja etuja painottavien ajatusten varjoon. Pidämme tärkeänä, että yhdyskunnat arvioivat ja tarvittaessa tarkistavat omia käytäntöjään ja tapojaan, he painottavat yhteisessä tiedotteessaan.

Jehovan todistajien haaratoimistokomitean koordinaattori Jouni Palmu sanoo, että ministerien kannanotto on linjassa niiden keskustelujen kanssa, joita ministerit kävivät Jehovan todistajien edustajien kanssa toukokuussa.

Palmun mukaan Jehovan todistajat pitävät ihmisoikeuksia erittäin tärkeinä ja yhteisön käytäntöjä voidaan muuttaa ja tarkastella, jos seurakunta kokee sen tarpeelliseksi.

– Niitä käytäntöjä, joille perusta löytyy suoraan Raamatusta, meillä ei kuitenkaan ole valtaa muuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.