Mainos

Ministerit erimielisiä sosiaaliturvan täysremontista

Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen on esittänyt sosiaaliturvajärjestelmän perusteellista uudistamista ja parlamentaarista komiteaa uudistusta valmistelemaan.

Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen tyrmää ajatuksen sosiaaliturvajärjestelmän suurremontista. Massiiviseen uudistukseen ei ole hänestä mitään syytä ryhtyä, mutta joidenkin aukkokohtien paikkaus on tarpeen kaiken aikaa maailman muuttuessa. Näitä uudistuksia sorvaamaan ei tarvita mitään raskaita komiteoita.

Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen on esittänyt sosiaaliturvajärjestelmän perusteellista uudistamista ja parlamentaarista komiteaa uudistusta valmistelemaan. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä on ilmoittanut olevansa vahvasti ehdotuksen kannalla.

Sen sijaan sosiaalivakuutuksesta vastaava ministeri Haatainen ei lämpene ajatukselle.

- Suurten uudistusten kanssa pitää olla hyvin varovaisia ja miettiä, mitä niillä oikein tavoitellaan. Yksinkertainen järjestelmä ei ole aina oikeudenmukainen, Haatainen sanoo.

Haatainen korostaa, että ansaitusta sosiaaliturvasta eli työeläkkeistä ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja vanhempainrahoista pitää aina huolehtia. Se tuo varmuutta elämään, rohkaisee asunnon hankintaan ja riskinottoon yrittäjänä.

- Tämä puoli sosiaaliturvasta on jo nykyisellään selkeä, oikeudenmukainen ja työntekoon kannustava, eikä sitä saa missään tapauksessa murentaa. Ilman työhistoriaa olevien perusturvan tasosta taas päätetään budjettia tehtäessä, Haatainen sanoo.

Palvelut kaipaavat kohennusta

Haatainen heittää pallon takaisin palveluista vastaavalle ministerille. Hän muistuttaa, että myös palvelut ovat osa sosiaaliturvaa ja äärimmäisen tärkeitä pienituloisten ihmisten arjessa. Vahvistamista kaipaavat erityisesti vanhusten ja lapsiperheiden palvelut.

Haataisen mielestä on tärkeää, että palvelut kannustavat ihmisiä työelämään. Esimerkiksi päivähoitomaksut eivät saisi olla niin suuria, että pätkätyön tai osa-aikaisen työn vastaanottaminen ei kannata.

Perheet arvostavat sitä, että päivähoitopaikka on aina tarjolla. Maksut eivät saisi ministerin mielestä myöskään lohkaista palkasta niin isoa pottia, että siitä tulee kynnys töihin menolle. Tämä on tulevaisuuden kysymys jo senkin vuoksi, että naisten työpanosta tarvitaan näiden palveluiden järjestämisessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.