Mainos

Ministeri Iloniemi: Niinistö EU:n suurjohtajia parempi ratkaisu neuvottelupöytään

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Jaakko Iloniemi totesi MTV:n Kymmenen uutisissa presidentti Sauli Niinistön huomisen Sotshin-matkan tulleen yllätyksenä.

– Tämä on aikamoinen muutos tilanteeseen, joka vallitsi vielä muutama viikko sitten.

Iloniemen mukaan on loogista, että Vladimir Putinin kanssa istuu neuvottelupöytään nimenomaan Niinistö eikä esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel tai Ranskan presidentti Francois Hollande.

– Merkel on tiukentanut Saksan linjaa viime aikoina. Ei olisi luontevaa, että hän lähtisi. Eikä hän voi mennä sinne muutoin kuin hakemaan konkreettisia tuloksia. Presidentti Hollande on puolestaan myymässä sotalaivoja Venäjälle, eikä sekään olisi oikein uskottavaa, että hän menisi sinne.

– On aina helpompi keskustella sellaisen kanssa, joka ei ole Natossa. Lisäksi naapurimaa on aika luonteva keskustelukumppani, Iloniemi pohti.

Evästystä luultavasti annettu

Iloniemi ei lähtenyt spekuloimaan, voiko Suomi saada Ukrainan kriisissä jonkinlaisen välittäjän aseman.

– Yleensä välittäjää tarvitaan siinä vaiheessa, kun osapuolet ovat päättäneet haluavansa lähestyä. Sellaista tietoa ei vielä ole.

Niinistöllä ei ole länsimaiden virallista toimeksiantoa, mutta Iloniemi uskoo, että länsimaiden johtajat ovat antaneet neuvojaan.

– Evästäneet toki ovat. Varmaan on yritetty ehdottaa keskusteluun jotain keskeisiä teemojakin. Kyllä sellaista sentään voidaan kohteliaasti tehdä.

– Krimin kysymys on keskeinen, mutta samalla kaikkein vaikein. Silloin kysymys lienee lähinnä siitä, miten humanitaarinen ongelma saataisiin haltuun. 

Ministeri kuitenkin muistuttaa, että kyse on vaikeasta konfliktista ja kriisin ratkaisuun menee aikaa.

– Jos kriisin ratkaisulla tarkoitetaan sitä, että pakotteet purettaisiin ja saataisiin Ukrainaan joku rauhanomainen ratkaisu, silloin puhutaan pitkästä aikavälistä.

– Tahtoa pikaiselle sovinnolle ei ole nähty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.