Ministeri Berner vaatii: Taksikeskusten toiminta pitää tutkia perusteellisesti – "Kansalaisen on voitava luottaa"

Taksimatkat kallistuivat selvästi loppuvuoden aikana 1:53
Taksimatkat kallistuivat selvästi loppuvuoden aikana.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner vaatii tiedotteessa, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) tutkii perusteellisesti Kela-kyytien välittämiseen liittyvät ongelmat. 

KKV:n mukaan taksiliikenteen välityskeskukset ovat saattaneet toimia kilpailulain vastaisesti Kela-kyytien välittämisessä. 

– Jos viraston epäilemä välityskeskusten harjoittama taksiyritysten syrjintä ja epätasapuolinen kohtelu pitää paikkansa, on vakavasti pohdittava pitääkö taksivälityskeskukset ottaa tiukemmin sääntelyn piiriin, Berner vaatii.

– Yhteiskunnan ja kansalaisen on voitava luottaa, etteivät taksikeskukset käytä markkina-asemaansa väärin. Kilpailun rajoittamisesta kärsii viime kädessä taksimatkustaja, joka ei pääse hyötymään monipuolisemmasta palvelutarjonnasta tai pahimmillaan ei saa lainkaan tarvitsemaansa taksia.

Sääntelyä voidaan tiukentaa

Berner kertoo, että jos KKV:n selvityksen tulos osoittaa välityskeskusten toiminnan vaativan tiukempaa sääntelyä, liikenne- ja viestintäministeriö selvittää yhdessä Kelan ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa voiko sääntelyä tiukentaa osana liikennepalvelulakia.

Taksiliikennettä koskeva lainsäädäntö on osa liikennepalvelulakia. Se tuli pääosin voimaan viime vuoden heinäkuussa. Laki avasi taksimarkkinoita kilpailulle. 

Ministeriön tiedotteessa kerrotaan, että KKV on saanut kanteluita taksivälityskeskusten toiminnasta jo ennen liikennepalvelulain voimaan tuloa, mutta vanhan taksiliikennelain aikaan kilpailuongelmiin puuttuminen ei olisi lisännyt kilpailua markkinoilla.

Lue myös:

    Uusimmat